Børneportalen Arto.dk kalder sig "Danmarks hyggeligste hjemmeside", men det er småt med hyggen hos medlemmer med navne som Freiheit-oder-tod, Blut-und-Ehre og MasterRace.
Her heiles, Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse hyldes, og der reklameres for organisationer som Nordisk Nationalsocialistisk Ungdom.
På en debat fra januar i år på mødestedet benægter en bruger eksempelvis, at Holocaust har fundet sted.
Et af de mere personlige angreb fra sidste år kan findes under overskriften "En jøde stopper på TV2", hvor et medlem glæder sig over, at "jøden Niels Christian Meyer, bedre kendt under det hebræiske kælenavn Bubber, er blevet sat fra bestillingen som redaktør på TV2?s børneprogrammer".
"Det er en fejl"
- Det er en fejl, er den umiddelbare kommentar fra Morten Borg, 26-årig stifter og direktør for Arto.dk, til Computerworld.
Han mener, Arto.dk generelt har rimelig kontrol med tingene, men erkender, at der sagtens kan være ting, de 25 frivillige moderatorer, der skal bevare salontonen, ikke har set.
Børnene på Arto.dk er afhængige af, at frivillig arbejdskraft holder justits. Med ansat arbejdskraft ville det blive for dyrt at holde stedet åbent, siger Morten Borg.
Siden han i 1998 etablerede webstedet som privat hjemmeside med vittigheder, har det udviklet sig til Danmarks største net-mødested for børn - de findes helt ned til 10-års-alderen - og unge på nettet. Sidste år overtog Freeway, selskabet bag Dating.dk, 51 procent af Arto.dk.
580.000 profiler
Her er oprettet cirka 580.000 profiler. Det reelle brugerantal anslås til omkring 350.000, antallet af log-ins er omkring 250.000 dagligt, og der er skrevet over 200 millioner breve og SMS?er til Arto.dk.
Succes-trafikken gør det tilsyneladende svært at få håndhævet de sikkerhedsregler og retningslinier, som Arto.dk ellers tydeligt skilter med, og det bekymrer Børnerådets formand, Klaus Wilmann.
- På internettet står det enhver frit for at ytre sig inden for lovens grænser. Men børn er ikke i stand til at skelne mellem oplysning, debat og propaganda. Derfor har vi en større forpligtelse til at beskytte dem. Det gælder såvel i et forum som Arto.dk som ved markedsføring af eksempelvis Kinder Mælkesnitter som ernæringsrigtig kost, siger han til Computerworld.
Medierådet for Børn og Unge deltager i en ny, international kampagne for børns sikre brug af internettet, der skal køre de næste to år. Rådets formand, Karsten Gynther, er i færd med at indgå en aftale med Danmarks Radio om at udvikle en best practice på området.
- Vi kan ikke beskytte børn på de gamle måder med censur og kontrol. Man skal derimod tilfredsstille børns behov for kvalitetsmedier, voksne skal deltage sammen med børnene på nettet, og man skal opdrage og uddanne børn til selv at sige fra. Communities er første led. En af måderne at sikre børn på er at sørge for, der er kvalitetsmedier, hvor de kan gå hen. Derfor er vi meget optaget af, at aktører vil udvikle communites, der er både sjove og sikre og uden nazisme, mobning eller andet ubehageligt, siger Karsten Gynther til Computerworld.
Kan godt være både sikkert og funky
DR?s redaktør på området, Bo Kousgaard Poulsen, er enig.
- Jeg mener godt, det kan lade sig gøre at lave et mødested, der både er omgærdet af sikkerhed og stadig tilstrækkeligt funky til, at børnene gider komme der, siger han til Computerworld.
Public service-institutionen Danmarks Radio har allerede mødestedet Skum for de 14-18-årige - måske Arto.dk?s nærmeste konkurrent.
Her er fem-seks medarbejdere ansat til at holde justits. Der findes ingen verificerede, sammenlignelige tal for Skum og Arto.dk, men på en tilfældig onsdag var bare 650 online på Skum mod over 16.000 på Arto.dk.
Denne artikel stammer fra den trykte udgave af Computerworld, der fredag bringer mere om emnet.