Datatilsynet afviser fingeraftryk

Et motionscenter må droppe planerne om at bruge fingeraftryk som adgangskontrol efter en blank afvisning fra Datatilsynet. Myndighederne mener, at biometrisk adgangskontrol er for omfattende, og en sikkerhedsekspert deler bekymringerne.

Fingeraftryk som adgangskontrol for at dyrke motion har fået tommelfingeren nedad fra Datatilsynet.

Myndighederne har reageret på en forespørgsel fra et motionscenter, som gerne vil bruge fingeraftryk til at tjekke, om de besøgende er medlemmer i centeret.

Ifølge centeret er problemet nu, at det er for omfattende at kontrollere billedet på medlemskort, ligesom mange medlemmer glemmer deres kort.

Indtil videre må motionscenteret dog fortsat døje med de problemer, for Datatilsynet mener ikke, at adgangskontrol med fingeraftryk vil kunne ske uden overtrædelse af persondatalovens regler.

Central database

Ifølge Datatilsynet er problemet først og fremmest, at motionscenteret vil gemme matchværdierne for fingeraftrykkene i en central database.

Biometrisk adgangskontrol - hvor personlige kendemærker som fingeraftryk og iris-scanninger bruges - er ellers et marked, der spås stor vækst, og mange hardwareproducenter er begyndt at inkludere godkendelse af fingeraftryk i deres produkter.

Ifølge sikkerhedsekspert Lars Neupart fra firmaet Neupart kan afgørelser, som den Datatilsynet har offentliggjort, mindske udbredelsen i Danmark.

- De biometriske produkter og løsninger har været spået en meget stor fremtid, og det er klart, at det kan virke hæmmende for andre, hvis man ikke kan bruge det, som det her motionscenter vil, siger Lars Neupart.

Samtidig kan han som borger dog godt frygte, hvis alt for følsomme personoplysninger ligger i alt for mange databaser hos forskellige firmaer.

- Jeg ved som borger ikke altid, om de har styr på det. Små virksomheder har været langsommere til at få styr på it-sikkerheden, og et motionscenter ligger nok ikke i den gruppe, der har haft størst fokus på sikkerhed, siger Lars Neupart.

Mere skade i CPR-oplysninger

Rasmus Pedersen er salgsdirektør for it-firmaet Vitani, der leverer biometri-løsninger, og han ser også afgørelsen som en mulig stopklods.

- Motionscenteret vil gøre det mere brugervenligt at komme, og det er selvfølgelig ærgerligt for os, der går der, at vi skal have kort med. Motionscentre opbevarer i forvejen bankoplysninger og CPR-numre, og dem kan de gøre meget mere skade med, mener han.

Ifølge Rasmus Pedersen oplever selskabet hver dag danske henvendelser om biometri-løsninger, eksempelvis til beskyttelse af bankbokse, postbokse og medicinrum.

- Datatilsynet vil få mange opgaver, hvis det skal ind at kigge på hver eneste sag om biometri fremover, siger han.

Den seneste afgørelse fra Datatilsynet går stik imod en tidligere afgørelse, hvor Bornholmstrafikken fik lov at bruge fingeraftryk til identifikation.

Forskellen er, at Bornholmstrafikken kun opbevarer matchværdien til fingeraftrykket på den enkeltes kort og ikke i en central database.

Samtidig lægger Datatilsynet vægt på, at brugen af kortet i Bornholmstrafikken er frivilligt.

Relevante link

Datatilsynets afgørelse om fingeraftryk som identifikation




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere