Derfor crasher lufthavne og it-systemer:Opdatering fra Crowdstrike har ramt Microsofts systemer i hele verden

Byg en webtjeneste på 2 minutter

Mange firmaer har store og forkromede strategier for "et samlet net" og webtjenester, men det er ikke så mange, der har mere end en strategi. Borland er et af de firmaer, som har fremstillet værktøjer til brug for udvikling af webtjenester. Faktisk mener Borland, at man kan bygge en webtjeneste på to minutter.

Webtjeneste

Web services - webtjenester - skal være fremtiden, siger Microsoft, Oracle, IBM og mange andre. En webtjeneste er kort fortalt et stykke software, der tilbyder data og tjenester til andre applikationer.

Applikationer kan få adgang til webtjenester gennem webprotokoller og dataformater såsom HTTP, XML (eXtensible Markup Language) og SOAP (Simple Object Access Protocol) uden at skulle bekymre sig om, hvordan webtjenesten er implementeret. For det meste er webtjenester baseret på de åbne standarder SOAP og XML, og disse slags webtjenester kaldes også for XML webtjenester.

Webtjenester er både uafhængige af hinanden, platformsuafhængige og uafhængige af hvilken enhed, der bruges til at få adgang til tjenesten. At webtjenester er platformsuafhængige betyder, at de bruger internettet og webbets infrastruktur som platform.

Mange mener, at webtjenester kan blive afløseren for det meget brugte B2B-system EDI (Electronic Document Interchange). EDI er et system, som bruges til udveksling af dokumenter, ordresedler, fakturaer og lignende mellem to virksomheder. Parterne kender hinanden og der aftales hvilke meddelelsestyper, dataformater og lignende der bruges inden udvekslingen startes. Men EDI er for dyrt, og mange overholder ikke standarderne.

Borland mener, at webtjenester er fremtiden for næsten alle slags B2B, B2C og P2P-systemer, da webtjenester bruger samme platform, nemlig internettet, og samme format, nemlig XML. Webtjenester skal dermed bruges til at forbinde applikationer, forretningsprocesser, kunder, forhandlere og meget mere. For eksempel kan en webtjeneste autentificere brugere eller oversætte websites. Webtjenester kan også bruges internt i en virksomhed.

2 minutter

Mens store firmaer taler om de kommende webtjenester, har Borland allerede udviklet et værktøj, der bruges til at udvikle webtjenester, og Borland bruger selv webtjenester internt. Ved brug af applikationsværktøjet Delphi 6 kan man udvikle en simpel webtjeneste på to minutter, hvilket blev demonstreret foran de 2000 deltagere på Borlands årlige konference i juli på Long Beach.

Det er nye funktioner i Delphi 6 som BizSnap, WebSnap og DataSnap, der gør det muligt at udvikle webtjenester så hurtigt. BizSnap gør det muligt at integrere B2B-systemer ved brug af webtjenester. Med WebSnap kan man hurtigt udvikle web-applikationer. Ved brug af DataSnap kan man bygge databaser, der kan bruge webtjenester, og som kan skaleres og arbejde sammen med firmaers egne e-business løsninger.

Delphi 6 understøtter webtjenester ved at bygge objekt wrappers omkring SOAP protokollen samt ved brug af WDSL (Web Services Description Language). WDSL er et XML-sprog, som benyttes som grænseflade til webtjenester, i første omgang i forbindelse med UDDI (Universal Description, Discovery and Integration). Der er også firmaerne bag UDDI, Microsoft IBM og Ariba, som har skrevet specifikation for WDSL.

Bruger man Delphi 6 kan man automatisk omforme data til XML, og derved let gøre dem til webtjenester. Samtidig bliver meget af ens kode i et program skabt automatisk, når man programmerer ved hjælp af den grafiske brugergrænseflade. Det er på grund af de mange automatiske funktioner, at man kan bygge en webtjeneste på to minutter.

Der findes en oversigt over offentligt tilgængelige webtjenester her, men man kan også bruge en speciel søgemaskine, der er målrettet i mod at finde webtjenester samt brugere og udbydere af webtjenester.

Borland tilbyder gratis seminarer om, hvordan firmaer kan bruge webtjenester og i brug af Delphi 6. Seminarerne bliver afholdt i mange forskellige lande, og i Danmark bliver der afholdt et seminar i København den 18. oktober.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere