Derfor crasher lufthavne og it-systemer:Opdatering fra Crowdstrike har ramt Microsofts systemer i hele verden

Netware 6 - Netværkets styresystem

De fleste kender problemet med at synkronisere dokumenter på hjemmecomputeren med dokumenter på arbejdscomputeren. Novells nye version af netværksstyresystem Netware 6 kan løse back-up og synkroniseringsproblemer.

One Net

Novell er i gang med at overtale brugerne af deres netværksstyresystem til at skifte strategi. Man skal skifte fra små lukkede lokale netværk til at opfatte det hele som et net, en strategi som Novell kalder "One Net". Man skal skifte fra fysisk lagring på en disk, til logisk lagring på et netværk. Man skal skifte fra at bruge én server til at bruge flere, og så skal man derudover skifte fra at skulle logge ind alle steder til kun at logge ind ét sted (single sign-on).

Den opmærksomme læser vil bemærke, at strategien One Net kan minde om Microsofts .Net, og at single sign-on tilsvarende minder om Microsofts Passport. Mange andre firmaer arbejder også med lignende strategier, og dette gælder blandt andet Sun, Oracle og IBM. Med i Novells strategi er selvfølgelig at flytte tjenester, software med videre fra computeren til internettet. Det er her at Netware 6 kommer ind i billedet. Netware 6 understøtter nemlig single sign-on og One Net.

Problemer
Når man tager på forretningsrejse, medbringer man næsten altid en bærbar pc, mobiltelefon og måske også en lommecomputer. Men hvorfor behøver man alle disse ting? Det ville være nemmere hvis man kunne nøjes med kun en af dem, eller måske tage afsted helt uden. Problemet er, at man på hver enhed ofte har forskellige informationer, som er svære at overføre eller synkronisere til de andre enheder. Et andet problem er, at uanset hvor meget man tager med, så mangler man altid nogle informationer som ligger derhjemme.

Novell mener, at have løst problemerne med firmaets nyeste version af Netware (version 6), som er et såkaldt netværksstyresystem (NOS). Samtidig mener Novell også, at det har løst problemet med manglende backup af informationer på bærbare pc'er. Den nye teknologi i Netware 6, der påstås at løse disse problemer, hedder iFolder. IFolder beskrives i næste afsnit.

Netware 6 kommer først på markedet i Danmark til oktober, og prisen kendes endnu ikke.

Synkronisering

iFolder
IFolder er en af de nye funktioner i Netware 6. IFolder giver brugeren mulighed for at synkronisere, foretage back-up og få adgang til sine filer og applikationer uanset, hvorhenne brugeren befinder sig. Dette kan lade sig gøre uden at brugeren behøver at sende e-mails til sig selv, gemme filer på disketter eller lignende. IFolder klienten kan installeres på Windows 9x, NT eller 2000 og på så mange computere, som man har brug for. For at få adgang til ens filer behøver man altså kun en browser eller en iFolder klient.

IFolder sørger for, at kun de filer, som er blevet ændret, sendes over netværket. Man bestemmer selv, hvor tit filer skal synkroniseres, eksempelvis hvert tredje sekund, eller man kan vælge, at der kun skal synkroniseres når man kobler sig på netværket. Filerne ligger altså både på ens computer og på en central server.

For at beskytte filerne kan de filer der ligger på den centrale server krypteres. Filer, der sendes mellem brugeren og serveren krypteres altid. Adgang til den centrale server sker ved brug af password og en sætning (passphrase), hvor sætningen bruges til at fremstille en krypteringsnøgle. Brugen af iFolder er altså ikke det samme som at koble en bærbar pc til en server via VPN. Man kan prøve iFolder på http://ifolderdemo.novell.com" target="_blank">Novells site, hvor det i øjeblikket er muligt at have plads til 10 megabyte.

Lagerplads

Som noget nyt i Netware 6 er der kommet mere brugervenlige muligheder for at printe, samt en ny måde at lagre informationer.

Netværks-printere
Ved brug af Novell Internet Printing kan brugerne udskrive til en hvilken som helst printer. Man kan for eksempel via en browser få en oversigt og status over alle printere i den afdeling, man befinder sig i, eller den afdeling, der skal bruge udskriften. Oversigten består af en grundplan af alle etager og printere i firmaet, så man kun skal klikke på en tegning for at vælge en printer. Så behøver man heller ikke at huske, hvilken internetadresse printeren i mødelokalet på 1. sal har.

Man behøver heller ikke selv have printerdrivere med forretningsrejsen, da disse kan downloades ved hjælp af Novell Internet Printing. Skal man printe til en anden afdeling, som kan være i en anden by, skal brugeren autentificeres, og dokumentet bliver krypteret ved brug af Secure Socket Layer (SSL).

Lagerplads
Mange firmaer er begyndt på at samle lagring af informationer på et sted, som skal være tilgængeligt for alle medarbejdere og eventuelt forretningspartnere. Dette centrale sted skal være sikret, således at uvedkommende ikke kan få fat i fortrolige oplysninger. Man skal også kunne være sikker på at informationen ikke forsvinder, hvis en server går ned. Samtidig skal der være mulighed for at udvide lagerpladsen, så der kan være flere brugere.

Novells løsning er at bruge en klynge af Netware servere til at kontrollere lagerpladsen. Netware 6 inkluderer klynge-software til to systemer. Hver klynge kan have tilkoblet op til 32 Netware servere. For at sikre at information ikke forsvinder, kan hver server overtage driften fra en anden server, hvis den går ned. Brugeren vil slet ikke opdage dette, da klyngerne bliver overvåget, og skiftet mellem serverne sker på under et par sekunder. Man kan oprette en forbindelse til en Netware server fra både Macintosh-, Unix- eller Windows-computere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere