Skiftedag: Mærsk Data endeligt slugt af IBM

Der var store skiftedag med champagne og kransekage, da Mærsk Data og DMdata i går officielt blev en del af IBM. Navnet Mærsk Data eksisterer ikke længere, mens blandt andet it-selskaberne Acure, Organisator og R5 får lov at fortsætte som selvstændige enheder under eget navn.

Der blev drukket champagne og spist kransekage på IBM's danske hovedkvarter i Lundtofte nord for København, da købet af Mærsk Data og DMdata i går blev officielt, tre en halv måned efter handlen først blev offentliggjort.

De danske konkurrencemyndigheder godkendte 18. november IBM's køb af konkurrenterne, og IBM har siden haft travlt med at undersøge alle de kontraktforhold og kundeforhold, som selskabet hidtil havde været afholdt fra.

Den første dag i december blev så store skiftedag, hvor den største it-fusion i danmarkshistorien blev en realitet, og det betyder en række ændringer i den danske it-branche.

Fortsætter selvstændigt

Nogle opkøbte selskaber fortsætter under samme navn, men nu som helejede datterselskaber under IBM Danmark.

Heriblandt er EPJ-udvikleren Acure, softwareudvikleren Organisator, SAP-huset R5 og vigtigst nok driftsselskabet DMdata.

I den modsatte grøft ligger Mærsk Data, hvis hovedselskaber har taget navneskift til henholdsvis Global Services København og Global Services Århus som en del af IBM's globale serviceforretning.

Det betyder også, at Mærsk Datas hidtidige topchef, Steen H. Knudsen, i går havde sin første arbejdsdag hos A.P. Møller-Mærsk, hvor han fremover skal stå for de it-investeringer, som blev tilbage i koncernen.

Specifikke områder

Ifølge IBM Danmarks administrerende direktør, Lars Mikkelgaard-Jensen, skyldes det kundernes ønsker og behov, at en række selskaber ikke integreres fuldstændigt i IBM, der i går fordoblede sin medarbejderstab til mere 7.000 personer.

- Selvfølgelig er det planen, at vi skal fungere på tværs, så vi kan bruge ressourcer fra eksempelvis R5 sammen med vores interne SAP-ressourcer i Danmark, siger han til Computerworld Online.

- Men nogle af de virksomheder har haft meget specifikke områder, og vi ønsker, at de skal blive ved med det, de er vældigt gode til i dag, fortsætter han.

Det gælder for eksempel selskabet Acure, som senest vandt den strategisk vigtige kamp om at skulle levere et helt centralt landspatientregister til Sundhedsstyrelsen.

Acure bliver krumtappen for IBM Danmarks satsning på sundhedsmarkedet, hvor selskabet på globalt plan i forvejen har en masse aktiviteter inden for elektroniske patientjournaler (EPJ), den farmaceutiske branche og biotek-industrien.

Nye milliardordrer

Også driftsselskabet DMdata fortsætter under eget navn med den hidtidige direktør, Flemming Jensen, i spidsen.

IBM fik i forbindelse med købet af DMdata en 10-årig servicekontrakt om at varetage driften af både Danske Banks centrale og decentrale it-drift med i købet.

Dertil kommer, at IBM i går offentliggjorde, at selskabet har tegnet nye kontrakter til knap seks milliarder kroner med Danske Bank og A.P. Møller - Mærsk.

Det betyder, at IBM nu har to gigantkunder, som hver især får tilegnet en enhed hos IBM Danmark.

Trafik- og logistikcenter

Ansvaret for IBM's investering i de nye selskaber får Bernie Waldron, mens Lars Mikkelgaard-Jensen som dansk topchef skal sikre samarbejdet med resten af IBM i Danmark.

For Lars Mikkelgaard-Jensen bliver den største ændring dog, at en meget stor del af IBM Danmarks medarbejdere fremover kommer til arbejde med opgaver uden for landet i forbindelse med det transport- og logistikcenter, som IBM bygger.

- Udfordringen er at sikre, at forretningsplanen holder, og at vi får del i den vækst, der er på det globale transportmarked, siger Lars Mikkelgaard-Jensen.

Specielt søtransporten og det omkringliggende trafiksystem vokser hurtigt på verdensplan, og IBM planlægger med Danmark og Mærsk Datas baggrund som base at udnytte det vækstpotentiale.

Stærk konkurrence

Hvis man vender øjet hjemad og kigger på Danmark, har konkurrencesituationen dog ikke ændret sig så meget, mener IBM.

- Sådan noget balancerer sig altid ud. CSC sidder stadig på en meget stor del af staten, og KMD sidder på den kommunale sektor. De er begge store nok til at byde på, hvad der ellers måtte være af opgaver, siger Lars Mikkelgaard-Jensen.

Han peger samtidig på, at TDC med gårsdagens køb af Netdesign har sat sig tungt på markedet for IP-telefoni.

IBM forventer, at arbejdet med integrere de to opkøb tager mellem seks og otte kvartaler.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere