Loft over it-aktiviteterne. Ny tilgang til styring. Klare rammer.
Sådan lyder hovedpunkterne i den plan, der sigter efter genopretning af det danske skattevæsen, som i årevis har været plaget af it-skandaler og it-problemer - samtidig med, at digitaliseringen har kørt for fuld damp.
Planen kommer nu til at danne udgangspunkt for de politiske forhandlinger i Folketinget.
Regeringen har netop indkaldt de øvrige politiske partier til forhandlingerne for at sikre en langvarig genopretning af skattevæsenet.
Forhandlingerne skal munde ud i en aftale om skattevæsenet, som strækker sig helt frem til 2027.
Og der kan være store ting i vente for skattevæsenet. For anbefalingerne fra regeringens ekspertråd indeholder blandt andet et loft over de it-aktiviteter, der håndteres i skattevæsenet.
Skattevæsenets it-portefølje er i dag en af statens største og mest komplekse.
Konkret vil regeringen have sat en stopper for den eskalering i it-udgifter, som skattevæsenet har haft.
Regeringen vil således have gennemført en plan, hvor de samlede it-udgifter stiger med 230 millioner kroner i 2023 og 180 millioner kroner i 2024 i forhold til 2021-niveau.
Derfor skal udgifterne falde til et ‘modsvarende lavere niveau i 2025-2027,” hedder det.
“Hensynet i de første år er at imødegå en stigning i it-driften samtidig med, at skattevæsenet kan færdiggøre de store igangværende udviklingsprojekter, og at moderniseringen af skattevæsenets portefølje af legacy-systemer kan påbegyndes. Hensynet i de sidste år er at sikre et lavere aktivitetsniveau, som kan øge eksekveringsevnen og skabe ro i it-organisationen,” hedder det.
Bedre styring
Regeringen vil desuden have forbedret styringen af skattevæsenets it-projekter.
Ifølge anbefalingerne har it-styringen været ‘betydeligt udfordret’ i de senere år - ikke mindst fordi, at scopet har været stort samt fordi, at it-organisationen har været for umoden og manglet kompetencer.
Regeringen ønsker derfor fokus på mindre it-projekter, som er nemmere at styre, mens det skal være slut med større it-projekter til mere end 300 millioner kroner.
Hertil kommer, at regeringen vil følge anbefalingen om at skære yderligere ned for skattevæsenets brug af eksterne konsulenter, så en langt højere grad af de såkaldte it-styringskompetencer kan findes internt.
Du finder alle de anbefalinger til forbedringer af skattevæsenet, som regeringen vil tage udgangspunkt i, i denne rapport