Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.
I et erhvervsliv, der i lang tid har været ramt af mangel på it-fagfolk, er det ikke så overraskende, at de virksomheder, der rent faktisk formår at have kompetente it-eksperter på lønningslisten, er bange for at miste dem til konkurrerende virksomheder.
En ny undersøgelse, vi har gennemført i Finland, viser, at hele 62 pct. af it-chefer er nervøse for, at deres programmører og nøglemedarbejdere bliver headhuntet af konkurrerende virksomheder.
De resultater kan man sagtens overføre til danske virksomheder. I mit arbejde oplever jeg nemlig ofte, at kunder og partnere er bange for at miste kompetente kollegaer - ikke kun af de åbenlyse årsager - men simpelthen fordi de, set af lyset af manglen på it-fagfolk, er bange for at miste virksomhedskritisk viden.
Ifølge en analyse fra Dansk IT og Rambøll er det især it-specialister med sektorspecifik indsigt, der er en mangelvare.
Selvom medarbejderafgang er hårdt for de fleste virksomheder, bliver det i særdeleshed et problem hos de virksomheder, der har bundet udvikling og vedligeholdelse af avanceret it-infrastruktur op på én eller få programmører. Når disse programmører vælger at rykke videre, står virksomheden derfor sårbare tilbage i manglen på it-ressourcer med branchekendskab.
Samtidig viser undersøgelsen fra Dansk IT og Rambøll også, at de få it-fagfolk, der rent faktisk er på arbejdsmarkedet, er overbebyrdede og kæmper for at få ældre it-systemer til at følge med virksomhedens innovation og krav om digitalisering.
Og det kan man jo godt forstå – for er man den eneste, der sidder helt dybt i materien på en forældet it-infrastruktur, man bliver ved med at bygge ovenpå, crasher det hele på et tidspunkt.
Eller medarbejderne gør. Ifølge den finske undersøgelse erkender 58 pct. af it-cheferne også, at deres virksomhed er afhængige af systemer, der specifikt er udviklet til dem, og at der derfor kun er få – måske endda kun én - der kan vedligeholde systemerne.
Men hvad gør man så, når man som chef gerne vil holde på sine dygtige it-medarbejdere? Her kommer et par bud fra min side:'
• Fjern de kedelige opgaver: Vælg platforme, der er ’managed’, dvs. fuldt administrerede og konstant opgraderede. Dette fjerner de kedelige opgaver med opgradering, patching, mv. - alle de andre kedelige opgaver, som er nødvendige for at "holde lyset tændt".
• Sørg for, at dine medarbejdere er stærkt motiverede ved at vælge "best of breed"-teknologier, så medarbejderne kan bygge videre på deres kompetencer. Hvis dine medarbejdere ikke kan se deres kompetencer vokse, føler de, at de mister markedsværdi og vil gå et andet sted hen, hvor der investeres mere i dem.
• Mentorordning: Organisationens erfarne folk skal give de mindre erfarne en god forståelse for, hvad forretningsprocesserne er, og hvorfor de er implementeret. Med moderne teknologi og low-code-platforme kan selv uerfarne juniorer hurtigt lære at opbygge nye processer.
Når alt kommer til alt, skal alle ledere huske på, at gode medarbejdere kun er til låns.
Der vil altid være en ny udfordring, en bedre lønpakke eller andre fordele hos en anden virksomhed. Og medarbejdere vil få henvendelser fra konkurrerende virksomheder. Men passer man på sine medarbejdere, og tilbyder dem et attraktivt miljø, kan man holde på dem lidt længere.
Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.
Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?
Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.