Tre garvede danske efterforskere, der har stået i spidsen for efterforskningen af talrige drabssager, advarer nu om, at de ændringer, der er på vej i de danske logningsregler, kan få noget nær katastrofale konsekvenser for politiets muligheder for at opklare grov kriminalitet.
Det skriver Jyllands-Posten.
Det er en EU-dom, der faldt 5. april i år, som nu spænder ben for politiet mulighed for at indhente loggede teledata.
I loven vurderede en EU-domstol, at de irske myndigheders udifferentierede logning krænkede borgernes ret til privatliv.
Har allerede fået konsekvenser
Brancheorganisationen Teleindustrien har tidligere fortalt, at dommen allerede har haft konsekvenser for politiets adgang til teledata.
“Helt konkret betyder det, at vi ikke længere må udlevere data, der er blevet indsamlet ved generel og udifferentieret logning, i forbindelse med sager om grov kriminalitet. De bliver nu alene udleveret i sager, der handler om statens sikkerhed,” sagde Jakob Willer, direktør for Teleindustrien, til Computerworld tidligere på året.
Justitsministeriet har efterfølgende meddelt, at regeringen efter sommerferien vil fremsætte en ny lovgivning, der vil være i overenstemmelse med EU-retten.
Det vil sige, at den generelle og udifferentierede logning kun må tages i brug, når der et spørgsmål om national sikkerhed.
Færre sager bliver opklaret
De nye regler kan meget vel betyde, at færre danske sager om alvorlige kriminalitet bliver opklarer, lyder advarslen fra tidligere drabschef i Københavns Politi, Jens Møller Jensen.
“Jeg tænker helt konkret, at det kan blive afgørende for, at der vil være enkelte sager, der ikke bliver opklaret,” siger han til Jyllands-Posten.
Lignende vurderinger kommer fra Bent Isager-Nielsen, tidligere chef fra Rigspolitiets Rejseholdet, og Kurt Kragh, tidligere efterforskningsleder hos Rigspolitiets Rejsehold.