Det langt fra hverdag at Apple laver væsentligt om på, hvordan selskabets maskiner ser ud.
Siden Apples MacBook Air for første gang så dagens lys for knap 15 år siden, er det blot blevet til to overhalinger af det ydre.
Og i denne uge er det altså blevet til den tredje omsiggribende re-design af den slanke og lette maskine ifølge Apple.
Mød MacBook Air årgang 2022.
Væg-til-væg skærm
Siden iPhone X udkom i 2017 har Apple været med til at gøre det populært at strække skærmen til kanten, uanset om det må betyde, at der må skabes nogle indhug her og der til blandt andet der brugervendte kamera – den såkaldte ’notch’.
Den trend begyndte allerede at vinde indpas i MacBook Pro årgang 2021, hvor skærmen fik lov til at vokse sig større, mens kanterne krøb ind. Med et infamøs notch til følge.
Således byder MacBook Air 2022 på 0,6 tommer ekstra skærm, 13,6 i alt, mens computeren altså bevarer nogenlunde de samme dimensioner. Vægten er samtidig en 50 gram lavere, så der blot skal slæbes på 1,24 kilogram aluminiumsmaskine fremover.
Det er samtidig tydeligt, at Apple vil væk fra den ellers ganske pæne kileform, der længe har defineret serien.
I stedet tilbydes et ydre, der mest af alt minder om en MacBook Pro på slankekur.
Og nu kan det fås i lidt flere farvevarianter: Sølv, guld, dyb blå og mørkegrå.
Ud over det større display, vil man som bruger også bemærke at skærmen er af den nye ’Liquid Retina’ type, som giver bedre kontrast, farverigdom og detaljegrad end i den tidligere Macbook Air-computere. Den skulle således gerne gøre, at skærmen er 25 procent mere lysstærk end sidste års Air, lover Apple.
M2-muskler
Et af de største bedrifter i Apples afgående MacBook Air var M1-processorens evne til at bide skeer med langt kraftigere og tungere maskiner.
Til trods for sit lette og fikse ydre, kunne en MacBook den mægtige M1-processor ombord duellere med kraftige Intel Core i7 eller Core i9 maskiner.
I årets cru finder man nu den endnu kraftigere M2 processor, som byder på otte reviderede CPU-kerner og 25 procent flere grafiske kerner (10 i alt). Samtidig kan der nu konfigureres op til 24 gigabyte hukommelse, mod 16 tidligere.
Ifølge Apple skulle det omtrent 35 procent bedre ydelse i grafisk krævende opgaver, såsom videoredigering i Final Cut Pro og 18 procent hurtigere ekspedering i mere klassiske processor-krævende opgaver.
Processoren skulle samtidig levere en ny benchmark hvad angår ydelse per watt, hvilket bidrager til at give computeren 18 timers levetid på en enkel opladning – vel at mærke ifølge Apples egne tal.
Med maskinen indfører Apple en ny oplader USB-C oplader på 35 watt, med to USB-C porte ombord – eksempelvis til både iPhone og Mac-ledninger. Samtidig benytter Apple den nye, magnetiske Magsafe-opkobling.
Investerer du dog i en kraftigere 67 watt oplader (som blandt andet følger med Pro-maskinerne), vil MacBook Air kunne lynoplade 50 procent af batteriet på en halv time.
En tredjedel dyrere
Prisstigninger i elektronikbranchen har været et gennemgående de sidste par år, og dem undgår Apple slet ikke med den nye MacBook, hvis officielle debutpris lander 20 procent højere end hos forgængeren.
For halvandet år siden skulle der slippes 999 amerikanske dollar for billigste M1-udstyrede MacBook, mens der nu skal betales 1.199 for at blive en del af M2-klubben. Den afgående MacBook Air får lov til at leve videre ved sit nuværende prispunkt.
Omsat til danske kroner, bliver prisstigningen dog endnu voldsommere.
Der skal nu afsættes mindst 11.499 kroner for den nye MacBook Air med basis-konfigurationen med otte gigabyte ram og 256 gigabyte lager samt en lettere neddroslet M2-processor med otte grafiske enheder.
I november 2020 skulle der slippes 8.699 kroner for billigste MacBook Air, hvilket betyder at det er nu er blevet en tredjedel dyrere at blive ejer af den nyeste MacBook Air.
Præcis hvornår den nye maskine kan leveres, kan Apple ikke oplyse endnu, men det lyder på selskabets hjemmeside, at den bliver leveringsklar en gang i juli måned.