De danske museer har haft nogle lidt trælse år under corona – selv i det omfang de overhovedet måtte holde åbent.
Til gengæld har de haft god tid til at planlægge udstillinger og aktiviteter, og mange har særlige påskearrangementer for at trække familierne til.
På Krigsmuseet er der for eksempel kampvognstema hen over påsken. Her kan man – desværre en smule aktuelt – høre og tale om, hvordan moderne kampvogne fungerer.
Men man kan også selv køre fjernstyrede tanks samt opleve en vaskeægte Leopard 1 af samme type, der uddelte bøllebank i den eksjugoslaviske borgerkrig.
Læs mere om påske på Krigsmuseet her.
Christiansborg er mest kendt som hjem for Folketinget.
Men under den enorme bygning findes stadig rester af det oprindelige slot, der i påsken blandt andet rummer en flot udstilling af monstre fremstillet af Shane Brox.
Her kan man opleve Kraken og andre dystre skabninger på udstillingen ”Monster - stygge skabninger med store følelser.”
Lige i nabolaget ved Christiansborg Ridebane er også De Kongelige Stalde, som nu åbner for offentligheden efter en forlænget vinterferie.
Her har været heste siden 1780, og staldfløjene har overlevet hele to slotsbrande. I påskedagene kan man se de gamle bygninger og hilse på dronningens hvide heste.
Der er mere information om påskearrangementerne på Christiansborg her.
I den mere uhyggelige afdeling kan man på Nationalmuseets natunivers lære om nogle af de virkelig grumme væsener, der huserede i gamle dages historiefortællinger omkring kaminen.
Både helhesten, gravsoen, lygtemanden og maren var altid en god historie værd.
Samtidig var de velegnede til at skræmme nysgerrige børn fra at drage alt for langt ud i den mørke skov eller lege ved åen, stikke spaden i den gamle gravhøj eller vandre ind i jættestuen for at se, om de døde er hjemme.
Nationalmuseet har også hekseværksted, hvor man lære om hvid magi og lave amuletter til beskyttelse mod ondskaben. Bare for alle tilfældes skyld.
Læs mere om aktiviteterne på Nationalmuseet her.