Med Fenix 7 har Garmin igen sat baren for, hvad du kan forvente af features og byggekvalitet i et smartwatch til træning.
Det er ganske enkelt toppen af poppen i genren. Og det afspejles bestemt også i prisen på mere end 9.000 kroner.
Skulle jeg opremse, hvad Garmin Fenix 7 har af features, ville jeg miste alle læsere. Læser du selv op på det, vil du opdage at der er rigtig, rigtig mange.
Det kan man sige om ni ud af ti smartwatch til træning, og alligevel sætter Fenix 7 baren. Ikke mindst fordi funktionerne giver mening og fungerer fremragende.
Du får alle de sædvanlige features, hvor du får besked om alverdens praktiske informationer over til de mere overflødige.
Det vil sige notifikationer på skærmen om alt fra en sms fra mor, der spørger, om du ikke snart kommer forbi, til den mere seje, der fortæller dit aktuelle iltniveau i blodet.
Et statement på håndledet
Features som at kunne betale ved at sætte uret til Dankorts automaten er opdaterede, ligesom styring af musik fra din smartphone direkte på uret, er gjort lettere at styre.
Fenix-serien er samtidig et statement på dit håndled. Et signal om, at du dyrker en eller flere udfordrende sportsgrene og tager dit helbred seriøst.
Det kan vi lige så godt indrømme - også os, der har et par kilo for meget omkring bæltespændet, og måske ikke lige lever så sundt, at det berettiger, at vi lige har smidt en formue efter et træningsur.
Fenix 7X Sapphire Solar kan nu også mere end sine forgængere - mere om det senere.
Men jeg kan lige så godt slå fast med det samme, at uanset, hvor begejstret jeg er for dette ur, så behøver du ikke skifte dit Fenix 5 eller 6 ud.
For selvom Fenix 7 er ret flot forarbejdet, så savner jeg de mere synlige skruer, der er findes på Fenix 6 - de bidrager til et indtryk af noget mekanisk. Men alt andet lige er forarbejdningen ret flot.
Urkassen er lavet af fiberarmeret polymer, urkransen af titanium og fås med alt fra rem af silikone, læder, stof eller metal.
Touchskærm!
Skulle du have lyst til at skifte til det nye, skal jeg alligevel væbne dig med det største argument imod: Det vil koste dig op til de 9.299 kroner, som topversionen koster.
Nyheden er til gengæld, at der er kommet en endnu bedre farveskærm - og som den første i serien er den trykfølsom.
Skærmen reagerer let og fint på alle input, og heldigvis kan du også slå det fra og blot bruge de fem funktionsknapper, som på de førnævnte modeller. Det synes jeg fungerer bedre under træningen.
Touchskærmen er heldigvis ikke overfølsom, men kræver, at du prikker til uret for at aktivere det. Det er en god detalje, så det ikke konstant skifter visning.
I træningsmode kan du selv bestemme, om touch-funktionen skal være slået til.
Ligesom du (heldigvis) kan slå notifikationer og andet fra.
Gør den personlig
Fenix 7 er en multikunstner, hvor du nemt kan skræddersy alle træningsparametre til din sport, næsten som du vil.
Det samme gælder ur-funktionen, hvor du ikke kun kan vælge imellem vanvittigt mange varianter. Du kan justere præcist, hvad der skal vises og med hvilke farver i hver variant.
Det fine er, at du kan vælge at sætte alt op via smartphone. Har du i forvejen Garmins app og eventuel ældre Fenix, tager det få minutter, før uret er kørende.
Derefter kan du finjustere det, til det, som du ønsker af funktioner og visning på skærmen.
GPS funktion i særklasse
Fenix 7 kan modtage satellit-signal fra GPS-, Glonass- og Galileo-systemerne, og det betyder høj præcision og kort ventetid, når du igangsætter træningen.
Den gode skærm er desuden god nok som vejviser. Og du kan endda tilføje et topografisk atlas, så du ved- hvor høje bjerge eller bakker, du begiver dig ud i.
Det er ret enkelt at få vejledning på håndledet, om, hvilken vej du skal gå. Og personligt er jeg glad for "find-hjem-funktionen".
Løber eller cykler jeg en tur i Tisvilde Hegn ved jeg aldrig, hvor jeg er. Med kortfunktionen, kan jeg meget let overskue, hvilken retning jeg skal løbe, for at komme tilbage til parkeringspladsen.
Et års batteritid!
Batteritiden er kraftigt forbedret, og det var nu ikke fordi, den var ringe i de ældre varianter.
I testperioden på en lille måned havde jeg ingen problemer med at få det til at holde i næsten en måned.
En måned, hvor vi vel at mærke havde slået næsten alt til og brugte det til tre ugentlige træningspas.
Faktisk lover Garmin, at batteriet kan holde op til et år, hvis du kun bruger ur-funktionen.
Det afhænger naturligvis også af, hvor meget sollys det får. Men alt andet lige er det imponerende.
Unødvendigt, men imponerende.
Mange varianter og størrelser
Den testede variant er Fenix 7X Sapphire Solar i 51 mm udgaven. Den koster 9.299 kroner.
Kan du undvære indbygget lampr og få andre features kan du i Fenix 7S Solar i 42 mm spare over 3.000 kroner.
Uden solceller kan du komme helt ned på 5.499 kroner. Så der er altså rig mulighed, for at finde den variant, der matcher dine behov og bankkonto.
Én enkelt ridse i lakken
Pulsmålingen på håndleddet er obligatorisk, men desværre er den stadig ikke god nok.
Det er et punkt, som tidligere Fenix-modeller og andre mærker også har problemer med. I hvile måler den rimeligt præcist, som så snart intensiteten stiger, måler den forkert.
På første løbetur viste den en gennemsnitspuls på 165 slag i minuttet og en makspuls på 185 slag. Det er godt 10 slag over min makspuls.
Med tilsluttet pulsbælte faldt min aktive puls straks med 20 slag i minuttet. Det er bestemt et minus, men ikke et, som vi vil slå hårdt ned overfor.
Måling af puls via blodgennemstrømning i håndledet er nemlig hverken hurtigt eller præcis ved høj intensitet som interval-træning. Og her er Garmin ikke værre - faktisk bedre, end de fleste konkurrenter.
Fremragende, intet mindre
Uanset hvilken model du vælger, er det nye Fenix 7 fremragende. Ganske enkelt.
Personligt kan jeg godt undvære nogle features i topmodellen og ville nok gå efter Fenix 7 Solar i 47 mm. Så er prisen 6.199 kroner.
Jeg beholder dog mit Fenix 5, der har gjort det godt i en del år og stadig kører godt.
Men stod jeg for at skifte, ville der ikke være noget tvivl om mit valg. Og det afspejles også i en velfortjent topkarakter.