Godmorgen.
Vinterferien er ovre, og vi tager hul på en ny uge. Her kommer en friskbrygget morgen-briefing, du kan styrke dig på.
Mandagens udgave er arrangeret af Rasmus Ginman, der nøjsomt har udvalgt en række tech-historier fra ind- og udland.
Vi begynder på den anden side af atlanten, hvor den tidligere præsident Trump formentlig snart løfter sløret for sin seneste satsning.
Rigtig god læselyst.
Trumps sociale medie lanceres (formentlig) i dag
Donald Trump har brygget på et nyt socialt medie i en rum tid, men nu ser det ud til, at lanceringen er over os.
Ifølge Reuters vil den tidligere amerikanske præsident med stor sandsynlighed lancere Truth Social, der er navnet på hans sociale medie, i dag 21. februar i Apples App Store.
At frigivelsen skulle være i dag styrkes yderligere af, at 21. februar er datoen, hvor den amerikanske helligdag 'Presidents Day' finder sted.
Lanceringen vil være Donald Trumps store tilbagevenden til den sociale medie-scene. Den tidligere præsident blev nemlig smidt af Twitter, Facebook samt Youtube for omkring et år siden.
Bandlysningen skete i kølvandet på hans tilhængeres angreb på den amerikanske kongres efter præsidentvalget. I den forbindelse blev Donald Trump anklaget for at opildne til vold.
Her er cybersikkerhedsrådets nye formand
Fremover er det Per Olsen, sikkerhedschef hos Telenor, der sidder for bordenden, når Regeringens cybersikkerhedsråd holder møder.
Han er nemlig blevet udpeget som formand i rådet, skriver Telenor i en meddelelse.
Cybersikkerhedsrådet har blandt andet til formål at rådgive regeringen om digital sikkerhed og sikre vidensdeling på tværs af brancher og sektorer.
Derudover skal rådet bidrage til udviklingen af kompetencer inden for cybersikkerhed i befolkningen, lyder det.
Rådet består af 20 medlemmer, som er udpeget for en toårig periode. For nuværende lyder perioden 2022-2023.
"Jeg er stolt over den tillidserklæring, der ligger i udnævnelsen, og jeg ser frem til at komme godt i gang med arbejdet. Cybersikkerhedsrådet skal blandt andet bidrage aktivt til at støtte den nationale cyber- og informationssikkerhedsstrategi og heri styrke Danmarks cyberforsvar og højne vores sikkerhed som nation,” siger Per Olsen.
Meta ryger ud af top 10 over mest værdifulde selskaber
Meta Platforms er ikke længere blandt verdens 10 mest værdifulde selskaber.
Selskabet, der er det nynavngivne moderselskab til Facebook, befinder sig nu på en 11.
plads blandt de selskaber med den højeste markedsværdi, skriver Bloomberg.
Da Metas værdisætning toppede, lå selskabet på en 6. plads.
Meta Platforms, der står bag Instagram, Facebook, Whatsapp med mere, har mistet 3,35 bilioner kroner i markedsværdi siden toppen, der lød på mere end 6 billioner kroner. Det var i september 2021.
Det svarer til et enormt fald på hele 46 procent.
Meta Platforms markedsværdi er i dag på 3,7 billioner kroner.
Huawei bygger nyt hovedkvarter til energi-division
Kinesiske Huawei vil bruge 632 millioner dollar på at bygge et nyt hovedkvarter for selskabets 'Digital Power'-enhed.
Det sker som led i selskabets forsøg på at diversificere porteføljen efter et fortsat amerikansk pres, skriver Reuters.
Huawei Digital Power har underskrevet en aftale med den lokale styre i millionbyen Shenzen. Det er i selv samme by, hvor moderselskabet hører hjemme.
Underskriften på kontrakten var et indslag ved en større begivenhed afholdt af bystyret i Shenzen, hvor nye byggeprojekter blev fremhævet, lyder det.
Huawei Digital Power blev registreret som datterselskab til Huawei tilbage i juni. Ifølge meidet er selskabets formål at udarbejde klimavenlige løsninger til blandt andet håndtering af big data, internettrafik og generelt energiforbrug.
Selskabet vil levere intelligente datacentre og udvikle teknologi til at understøtte teleselskaber og masteoperatører med at operere mere miljøvenligt.
Den digitale udvikling hægter de ældre af
De ældre kan ikke følge med den digitale udvikling og er samtidig bange for at blive ekskluderet fra samfundet.
Det viser en ny undersøgelse foretaget af YouGov for Elgiganten.
Ifølge undersøgelsen mangler de ældre viden om teknologi samt adgangen til teknologi.
62 procent af de 1.022 adspurgte mener, at der er en overflod af teknologiske begreber og navne. Samtidig mener 60 procent, at det teknologiske sprog bliver sværere at forstå, fremgår det.
"Det er bekymrende, når ældre føler sig koblet af den elektronik, som for længst er blevet afgørende for alle borgere i Danmark. Som Danmarks største elektronikkæde har vi også en mulighed for at tage et ansvar ved at sikre god rådgivning og fokus på brugervenlighed. Vi uddanner derfor vores medarbejdere til at kunne tilbyde rådgivning til forskellige typer af kunder," lyder det fra direktør i Elgiganten, Peder Stedal, ifølge pressemeddelelsen.