Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Kun sammen kan vi løse den kæmpestore opgave, der venter, for at sikre os alle bedre mod de cyberkriminelle

Klumme: Vores digitale infrastruktur hænger sammen - det er det, der gør Danmark helt unikt og stærkt, når vi taler digitalisering. Men det er samtidig med til at gøre os sårbare. Derfor er samarbejde nøgleordet.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Danmark er et af de mest digitaliserede lande i verden. Det er godt! Det er godt for virksomhederne og for borgerne.

Digitaliseringen fik os godt igennem corona, og undersøgelser viser, at de virksomheder - som bruger de digitale muligheder - også er de virksomheder, som klarer sig bedst. Det er godt for konkurrenceevnen, og det er godt for Danmark.

Men bagsiden af medaljen er den stigende kriminalitet i cyberspace.

Den høje digitalisering i samfundet kræver, at vi alle tager cybersikkerhed alvorligt og bliver bedre til at forebygge angreb og handle, hvis uheldet skulle være ude.

Kriminaliteten i cyberspace er stigende, og der er ingen tvivl om, at de kriminelle bliver dygtigere og hele tiden får nye værktøjer i takt med den teknologiske udvikling.

Nye tal viser, at virksomheder, som bliver ramt af et cyberangreb, i gennemsnit lider tab på 17 milioner kroner.

Det er dyrt for virksomhederne, og det er alvorligt, hver gang en virksomhed bliver ramt.

For kun et par dage siden blev Vestas angrebet. Vestas er en stor virksomhed, som har ressourcer og kompetencer til at forsøge at minimere skaden – men det er stadig meget alvorligt og kritisk. Og jeg håber meget, at Vestas hurtigt får overblik og styr på skaderne.

Denne gang er det et angreb i en samfundskritisk sektor, og det kan hurtigt få uoverskuelige konsekvenser, hvis hackere formår at ramme energiproduktionen i Danmark. Det understreger alvoren ved cyberkriminalitet.

Vi overser SMV'erne

Når vi taler cybersikkerhed, er en lidt overset udfordring de mange små og mellemstore virksomheder - SMV’erne.

Danmark har tusindvis af SMV’er, som hverken finansielt eller kompetencemæssigt har mulighed for at imødegå cyberangreb, og de har brug for hjælp.

Derfor har DI også foreslået, at der etableres en såkaldt SMV-CERT, som både kan rådgive SMV’erne til at komme i gang, og som også kan hjælpe med hurtig råd og vejledning, hvis de bliver angrebet.

Samtidig skal politiet også have de nødvendige ressourcer til at efterforske sager om kriminalitet i cyberspace. De kriminelle har nærmest frit spil, og det hjælper ikke på retsfølelsen, at virksomhederne både skal indkassere et tab, og det nærmest er umuligt at finde frem til gerningsmændene.

Politiet skal sammen med Center for Cybersikkerhed have de nødvendige ressourcer – ikke kun til at forebygge, men også til at efterforske sagerne.

Snart kommer en ny cyberstrategi

Regeringen er på vej med en ny cyberstrategi, som forventes at komme før jul. Der er høje forventninger, for opgaven er kæmpestor.

Regeringen skal sikre de samfundskritiske sektorer som f.eks. energisektoren, finanssektoren, transportsektoren og sundhedssektoren, og det skal ske gennem et tæt samarbejde med erhvervslivet.

Det er helt nødvendigt, hvis vi i Danmark skal sikre os mod cyberkriminalitet. Når vi taler cyberkriminalitet, så er der ingen grænser mellem offentligt og privat eller virksomheder og myndigheder.

Vores digitale infrastruktur hænger sammen - det er det, der gør Danmark helt unikt og stærkt, når vi taler digitalisering. Men det er samtidig med til at gøre os sårbare.

Samarbejde er nøgleordet

Derfor er samarbejde nøgleordet. Vi er gode til det i Danmark på mange andre fronter. I årevis har vi udviklet en fælles infrastruktur, som hele samfundet nyder godt af.

Det er løsninger som NemID, Borger.dk, sundhed.dk og digital post. Løsninger som både er udviklet og brugt af den offentlige og den private sektor.

Vi skal tage de erfaringer med os, når nye initiativer sættes i gang for at styrke cybersikkerheden.

I DI forventer vi os derfor meget af regeringens nye cyberstrategi.

Vi håber og forventer, at strategien bringer hjælp til SMV’erne, giver flere ressourcer til cyberefterforskning og styrker det offentlige-private samarbejde på området.

Vi har ikke set strategien endnu, men vi håber meget, at vi bliver inviteret med ind i arbejdet, når strategiens initiativer skal udmøntes.

Kun sammen kan vi løse den kæmpestore opgave, der venter, for at sikre os alle bedre mod de cyberkriminelle.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.