It-virksomheder misser offentlige millioner

Manglende kendskab til ordningen og manglende kontakt til forskningsmiljøet holder små og mellemstore virksomheder væk fra millioner af offentlige støttekroner. De risikerer at gro til i mos, inden de bliver brugt. IT-Brancheforeningen efterlyser et kontaktbureau.

Millionerne er der. Virksomhederne er der. De kan bare ikke finde hinanden.

De små og mellemstore it-virksomheder kører nemlig med skyklapper forbi statens bugnende kasse af støttemillioner til forskning og går dermed glip af mange millioner kroner i støtte, som bare ligger og venter.

Pengene ligger i regeringens forskningskasse, som der hvert år afsættes knap 167 millioner kroner til.

Men efter tre år er kun omkring 10 procent blevet delt ud fra ordningen, der giver virksomheder mulighed for at fradrage 50 procent ud over de allerede fuldt fradragsberretigede forskningsudgifter- altså et 150 procent fradrag.

Mangler kontaktsbureau
- Der er et meget lille kendskab til ordningen i it-branchen, og så er det vanskeligt for virksomhederne at finde de uddannelsesinstitutioner, som de skal samarbejde med. Vi mener, at der mangler en match-making funktion, der kan føre uddannelsesinstitutionerne sammen med virksomhederne, siger chefkonsulent Jette Baade fra it-brancheforeningen.

Hun vurderer, at det kan løses ved at regeringen etablerer et sekretariat, der udelukkende fungerer som kontaktbureau mellem virksomheder og forskningsmiljøet.

- Det er fint, at regeringen vil dele så mange penge ud til it-forskning, men så skal vi altså have en match-making-funktion, så vi får teknologioverførslen, understreger Jette Baade.

Fradragsordningen giver mulighed for at virksomhederne kan fradrage 150 procent af sine forksningsudgifter. Eneste krav er at forskningen udføres i samarbejde med et universitet eller et forksningsinstitut.

Beløbsgrænsen sænket

For at gøre støtten mere indbydende over for de mindre virksomheder sænkede man i foråret beløbsgrænsen. Samtidig gav man mulighed for at også lønudgifter i forbindelse med forskningen kan trækkes fra i de små og mellemstore virksomheder.

- Vi har mange små og mellemstore it-virksomheder, som kunne have glæde af dette samarbejde, men de (virksomheder og universiteter, red.) skal altså lige finde hinanden først, siger Jette Baade.

Selv om ordningen er blevet mere gunstig har det ikke betydet et stærre træk på støttekontoen i forskningsstyrelsen, og både ITEK og it-brancheforeningen øger nu deres markedsføring af fradragsordningen.

- Den udvidede fradragsmulighed vil gøre det attraktivt for væsentligt flere virksomheder at benytte fradragsmuligheden, siger Tom Togsverd, der er branchedirektør i ITEK.

Forsøgsordningen, der giver virksomheder mulighed for at fradrage udgifter til forskning, som foregår i samarbejde med en offentlig dansk forskningsinstitution, blev indledt i 2002 og er nu forlænget med de nævnte ændringer til udgangen af 2006.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere