Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.
I dag - tirsdag 9. februar - er det Safer Internet Day, som fejres i cirka 170 lande verden over, inklusive Danmark.
Det er vigtigere end nogensinde at have styr på sikkerheden online for at passe på både sig selv og sine personlige data, som helst ikke skal havne i de forkerte hænder.
Det kan virke uoverskueligt at skulle sikre sig på nettet, og mange tænker, at phishing og scam ikke rammer en selv.
Men det har vist sig, at hackerne arbejder på højtryk, som vi ser i utallige falske e-mails og andre svindelnumre - alt sammen i forsøg på at få fingre i danskernes adgangskoder, bankkonti og andre personlige informationer.
Her er der fem tips til mere sikkerhed på nettet.
1. Skab stærke passwords
Du har sikkert hørt det mange gange før: At det første skridt i retningen af øget sikkerhed er stærke passwords.
Det kræver så lidt at få bikset nogle gode passwords sammen, og det kan i sidste ende spare dig for en masse besvær, hvis du skulle være så uheldig at blive hacket.
Hvert år udarbejder NordPass en liste over de mest anvendte passwords fra året, der er gået, som er lavet på baggrund af stjålne passwords, som hackere har lagt på nettet.
Her afslører de blandt andet, at det tager hackerne mindre end et sekund at hacke passwords som ”123456” og ”iloveyou”.
Brug derfor lidt tid på at skabe stærke passwords, især til netbank, eBoks og andre sider, hvor du har følsomme oplysninger.
Dine passwords bliver væsentligt sværere at hacke, hvis du både bruger store og små bogstaver samt tal og specialtegn.
Du kan sammensætte en tekst, som kun giver mening for dig. For eksempel ”Farfar byggede det røde sommerhus i Skagen i 1992”. Tag så det første eller de to første bogstaver fra hvert ord og lav et password ud af det, så det bliver ”FabyderøsoiSki19”.
2. Beskyt dine digitale enheder
Hvor mange tænker ikke, at det sagtens kan vente lidt med de opdateringer, der popper op nede i hjørnet af computeren?
Du er sikkert ofte midt i noget, når en ny opdatering dukker op. Det er bare utrolig vigtigt at sørge for at din smartphone, tablet og laptop er opdateret med det nyeste software og de seneste opdateringer til styresystemet.
Gør dig selv den tjeneste at opdatere computerens system, så snart der kommer en ny opdatering. Ja, det tager tid, men ofte er opdateringer til styresystemet utrolig vigtige, da de er med til at lukke små huller i systemet.
Det kan netop være med til at holde hackerne væk fra dine data på computeren.
Anskaf også et effektivt antivirus-program, der scanner filer, du henter på nettet, advarer mod mistænkelige websider og får din computer til at køre hurtigere.
3. Surf sikkert
Beskyt dit trådløse netværk i hjemmet ved at ændre password til din router engang imellem.
For at surfe sikkert kan du også installere en VPN-forbindelse, der opretter forbindelse via en krypteret server og forhindrer uvedkommende i at opsnappe, hvad du foretager dig på nettet. Det svarer lidt til, at du låser din hoveddør.
Fordelene ved en VPN er at din IP-adresse bliver skjult, dine data bliver krypteret og samtidig skjuler den også din location.
Er du væk fra dit hjem og står og skal handle på nettet, så benyt dig altid af dit 3- eller 4G-netværk.
Bruger du et offentligt netværk på en café, kan du risikere at netværket er oprettet af IT-kriminelle, der forsøger at opsnappe personlige oplysninger fra den enhed, du er logget på med.
4. Undgå at klikke på falske links
Hackerne gør alt for at narre internetbrugere til at klikke på falske links for at få fingre i adgangskoder, bankkonti og andre personlige informationer.
De falske links støder man ofte på på de sociale medier og i e-mails. Phishing på de sociale medier forekommer ofte i konkurrencer eller beskeder fra dine venner eller følgere, som er blevet hacket.
Falske e-mails er i høj kurs blandt hackerne, som ofre udgiver sig for at være Skat , banker eller andre troværdige afsendere.
Husk på at du aldrig skal svare på e-mails, der beder om personlige eller finansielle oplysninger. Åben heller aldrig en vedhæftet fil eller klik på et link i en e-mail, hvor du ikke er 100 procent sikker på, hvem afsenderen er.
Det bedste, som du kan gøre, er at være kritisk og kontakte afsenderen, hvis du er i tvivl om e-mailen er falsk eller ej.
5. Få styr på sikkerhedsindstillingerne på de sociale medier
Mange danskere skænker ikke en tanke om deres profiler på de sociale medier er åbne eller lukkede, og det kan få store konsekvenser, endda også økonomiske.
Åbne profiler giver tusindvis af fremmede personer lov til at følge med i både statusopdateringer og billeder, der giver fri adgang til dit privatliv.
Lad os tage udgangspunkt i det populære sociale medie Facebook.
Selv om du har begrænset din profil til ikke at være offentlig, men til, at det er dine venners venner, der kan følge med på din profil, så overvej hvor mange af dine venners Facebook-venner, du kender?
Det kan være en gammel klassekammerats onkel, din fasters arbejdskollega eller en tredje helt tilfældig person, der ser alle dine opdateringer.
Jo mere du afslører offentligt, for eksempel hvor du er, og hvor dine billeder er taget, jo større er sandsynligheden for, at identitetstyve får øjnene op for netop din profil.
Tænk også over, hvad du deler på de sociale medier, når du er på ferie eller weekendtur, så du ikke risikerer at komme hjem til et tomt hus.
Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.
Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?
Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.