SF kræver handling mod momssvindel

Regeringen sidder med hænderne i skødet og lader en række udenlandske netbutikker drive gæk med de danske skattemyndigheder. Det mener SF's skatteordfører, Morten Homann, der efterlyser handling fra Skatteministeriet. Ministeriet afviser, at der kan gøres mere uden enighed mellem landene.

Den danske regering er for passiv over for et stigende antal udenlandske netbutikker, der unddrager sig dansk moms. Det mener SF's skatteordfører Morten Homann.

Han har bedt skatteministeren kommentere en række artikler, hvor Computerworld Online har belyst problemstillingen, men han er langt fra tilfreds med svarene.

- Det er et problem, at hver eneste gang der viser sig et hul i skattelovgivningen, så skal man trække skatteministeren og skatteministeriet hen til problemet og bruge alle kræfter på det, siger Morten Homann.

Bør finde en løsning
I stedet bør ministeriet anerkende, at der eksisterer et hul i lovgivningen, som udnyttes af netbutikkerne, smøge ærmerne op og finde en løsning, mener han.

Han vil meget gerne i dialog med ministeriet om hvilke redskaber, der kan tages i brug, for gøres der ingenting, løber pengene stille og roligt ud af statskassen.

- Jeg er ret fordomsfri med hensyn til hvilke redskaber, der bruges. Jeg syntes bare, at problemet bør tages alvorligt, siger Morten Homann.

Skatteministeriet fastholder imidlertid, at der gøres, hvad der kan inden for de gældende EU-regler.

Og en ændring af reglerne vil kræve fuld enighed mellem samtlige EU-lande. Derfor er den danske stat bergrænset i sin bekæmpelse af problemet, da man er afhængig af udenlandske myndigheders hjælp, oplyser ministeriets pressechef, Peter Høyer.

Stigende problem

Virksomheder, der ved fjernsalg, sælger for et mindre beløb til et andet EU-land kan foretage salget til salgslandets momssats.

Men sælger man årligt for over 280.000 kroner ind over den danske grænse, skal virksomheden momsregistreres, og der skal svares moms i Danmark i året, når overskridelsen sker og det følgende år.

I takt med at handlen på internettet er stigende, er det antal af netbutikker, der undlader at registrere sig i Danmark trods et salg over beløbsgrænsen også stigende.

Den danske stats sanktionsmuligheder er i dag begrænsede, da man ikke kan opere ind over grænsen i de øvrige EU-lande. I stedet må man forlade sig på udenlandske myndigheders velvillighed til at hjælpe med at få bugt med ulovlighederne.

Beløbsgrænsen for fjernsalg er mindre i Danmark end i de fleste øvrige EU-lande. Det mindsker lysten hos udenlandske myndigheder for at hjælpe, ligesom de velsagtens er glade, for at få indbetalt momsbeløb i deres statskasser.

Men en forhøjelse af beløbsgrænsen er ikke løsningen, mener Morten Homann.

- Man skal tænke over, hvordan man kan lukke hullet, og ikke gøre det så stort, at hvad som helst kan slippe igennem, siger han.

Regeringen har også tidligere meddelt, at beløbsgrænsen ikke står til at rykke, ligesom den ikke ser nogen umiddelbar mulighed for at ændre EU-reglerne.

Som svar på de stigende overtrædelser har man i Toldskat nedsat en specialgruppe, som overvåger handelsaktiviteterne på internettet, og griber ind over for de virksomheder, som ikke overholder reglerne.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra skatteminister Kristian Jensen (V).




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere