Dansk it-producent vinder 28 mio. i retssag

Danske RTX Telecom har vundet appelsagen i en årelang retstvist med en tidligere fransk kunde og kan nu putte 28 millioner ind i regnskabsbogen. Alligevel nedjusterer selskabet sin resultatprognose, da udviklingen af en række nye produkter har tynget mere end ventet.

Danske RTX Telecom har igen trukket det længste strå i en tvist med et fransk selskab.

Appelretten i Paris har tilkendt det danske selskab en yderligere erstatning på fire millioner kroner, så den samlede erstatning er på 28 millioner kroner.

Sagen stammer tilbage til 1999, da RTX Telecom leverede et stykke arbejde for det franske selskab.

Franskmændene opsagde kontrakten uretmæssigt, og RTX Telecom svarede igen med et sagsanlæg.

Udsat sag

De følgende år gik med udsættelser, og da sagen endelig kom for en domstol vandt RTX Telecom og fik tilkendt 24 millioner kroner. Men da det franske selskab appellerede dommen undlod RTX at indtægtsføre erstatningen for i stedet at reservere dem.

Nu er appellen afgjort til RTX Telecoms fordel og erstatningen øget til 28 millioner kroner. Efter samråd med flere eksperter på området har selskabet valgt at føre pengene til indtægt, selvom franskmændene kan gå videre til den franske højesteret.

- Der er ingen almindelige appelmuligheder, kun for rettergangsfejl. Teoretisk kan der appelleres for procedurefejl, men ikke den oprindelige tvist, siger Jørgen Elbæk om baggrunden, for at selskabet føler sig sikker i sagen.

Tung udvikling

Alligevel er selskabet ramt på indtjeningen, da selskabets udvikling af nye produkter har været en større mundfuld end ventet, ligesom salget af nogle produkter bliver udskudt til kommende regnskabsår eller udebliver helt.

- En stor del af nedjusteringen skyldes forskydninger, men der også noget, hvor vi ikke kan være sikre på om det er forskydninger, forklarer RTX-direktøren.

Udviklingen af en trådløs telefonlinieforlænger er trukket ud, ligesom det har kostet mere end RTX Telecom har regnet med. Desuden har der været ekstra omkostninger ved udviklingen af en trådløs internet-telefon, som kommer på markedet i november.

Udviklingsomkostningerne har ligget i år for de to produkter, men indtægterne forventes at komme i det nye regnskabsår, der begynder i oktober.

Derfor skulle det kommende år blive en bedre forestilling rent indtjeningsmæssigt.

- Det håber jeg sandelig, men vi har endnu ikke meldt noget ud om det, siger Jørgen Elbæk.

Nedjustering på 20 millioner kroner

Retsagen påvirker salget i indeværende år positivt, så det stiger til 210 millioner mod tidligere ventede 170 til 190 millioner kroner, mens resultatet før skat og renter falder til et underskud på 30 millioner kroner mod det tidligere estimat på 20 millioner kroner i underskud.

Jørgen Elbæk har regnet sig frem til at nettoskiftet i prognosen er en nedjustering på 20 millioner kroner, da der også er sket en nedskrivning af goodwill i RTX Healthcare, fordi divisionens produkter har sværere end spået ved at trænge ind på markedet.

Det er ikke første gang, at RTX Telecom har måtte ændre sine forventninger til salg og indtjening, men selskabet lærer af udviklingen og håber på forbedring.

- Vi kan lære af det hver gang, men vi skal blive bedre til at lære, undskylder direktøren.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere