Aarhusianske Systematic har gratis stillet et it-system, der giver overblik over kapaciteten på landets coronavirus-testcentre, til rådighed for de danske sundhedsmyndigheder.
Systematic har udviklet systemet med navnet Columna Flow Capacity Management på bare tre uger, og implementeringen er også sket uden beregning.
Sundheds- og Ældreministeriet dækket blot egne omkostningerne til driften, som er på 7.500 kroner måneden.
Det oplyser Systematic i en meddelelse til Computerworld.
"Columna Flow Capacity Mangement er en avanceret løsning, som anvendes til kapacitetsstyring og at give overblik over sengepladser og det forventede antal indlæggelser og udskrivelser. Den model, der anvendes i testcentrene, er en mere enkel konfiguration, men løsningen kan udvides til også at vise antallet af indlagte på de særlige covid-19 afsnit, antallet af ledige respiratorer og beholdningen af værnemidler på alle landets hospitaler," lyder det fra Henrik Jespersen, Group Senior Vice President hos Systematic i meddelelsen.
Læs også: Dansk smittesporings-app kan downloades nu
Ministeriet tog imod godt tilbud
Og sådan et tilbud ville ministeriet ikke afslå.
Det fortæller ministeriets digitaliseringschef Nanna Skovgaard i meddelelsen.
"Når regeringens strategi er at teste langt flere danskere, så vi kan få brudt smittekæderne, så skal vi være sikre på at vi kan styre kapaciteten, så særligt vigtige grupper som nære kontakter til smittede altid kan komme til med det samme. Samtidig skal vi undgå tunge, bureaukratiske indrapporteringsregimer, så sundhedspersonalet kan bruge deres tid på at teste borgere," lyder det fra Nanna Skovgaard, der fortsætter:
"Da Systematic tilbød gratis at udvikle en enkel og fleksibel løsning, som automatisk kunne overvåge testcentrenes kapacitet ud fra det data vi allerede har, tog vi gladeligt imod."
Columna Flow Capacity Management er en forsimplet udgave af Systematics Columna-system, der anvendes på en lang række danske hospitaler.
Læs også: Guide til Danmarks spritnye corona-app: Bør du hente Smittestop til din mobil?
Netcompanys gratisudviklede app endte med millionregning
Systematics gave til staten følger den praksis, som Netcompany igangsatte ved gratis at udvikle første udgave af statens nye smitteopsprings-app.
Det projekt endte dog ikke med at blive lige så billigt som først meldt.
Netcompanys gratisudviklede første version blev nemlig kasseret, da staten i stedet foretrak en løsning, som byggede på Apple og Googles API.
Smittestop-appen, der udkom i midten af juni måned, koster derfor den danske stat omkring 20 millioner kroner.
Netcompany scorer omkring halvdelen af det beløb.
Derfor vil staten også hurtigst muligt sende løsningen i udbud til efteråret.
"Selve løsningen med drift og udvikling skal i udbud hurtigst muligt. Vi regner med at gå i gang med det her i efteråret. Nu skal vi lige igennem den første udbredelsesfase, men det er kun en midlertidig kontrakt, der er indgået med Netcompany," lød det fra Adam Lebech, vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen, til Computerworld, efter appen var udkommet.
Det kan du læse mere om her: Staten vil sende Smittestop-app i udbud efter sommerferien