Det kinesiske selskab Hikvision har fået en hjælpende hånd fra en række forskere fra Aalborg Universitet til at udvikle en algoritme, der kan bruges til masseovervågning.
Det møder nu kritik fra en række eksperter, fordi det kinesiske selskab bidrager til både masseovervågning og forfølgelse i Kina.
Det skriver Politiken.
Algoritmen kan blandt andet spore, hvordan bestemte holdninger florerer på sociale medier og andre netværk.
Læs også: USA forbyder samhandel med yderligere otte kinesiske it-selskaber - se dem her
Jack Poulsen, tidligere seniorforsker i Google og grundlægger af Tech Inquiry, der bekæmper misbrug af teknologi, fortæller til mediet, at selvom samarbejdet ikke er ulovligt, så er det stadig stærkt problematisk.
Dn kinesiske stat kan nemlig benytte algoritmen til at spore de holdninger, som ønskes at komme til livs.
"Et eksempel på, hvordan det kan misbruges, er, hvis du leder efter en whistleblower, som har lækket et bestemt dokument. Hvis du kender den journalist, som i sidste ende skrev om dokumentet, kan algoritmen spore baglæns gennem f.eks. telefonnetværk eller sociale netværk for at identificere, hvem der oprindelig var kilden," siger Jack Poulson til Politiken.
Dekan Henrik Pedersen fra Det Tekniske Fakultet for IT og Deisgn på Aalborg Universitet kalder det selv "uheldigt", at universitetet har bidraget med noget, der kan misbruges.