Længe før globalisering var noget, man talte om, havde vore forfædre travlt med at leve drømmen ud i praksis.
Men når de ikke plyndrede britiske klostre, krydsede Atlanten, stod vagt i Konstantinopel eller handlede i øst og vest, var de også imponerende habile bygmestre.
Sagnlandet Lejre har netop indviet Kongehallen, der er en minutiøs rekonstruktion af vikingetidens formentlig største bygning – inklusive omfattende håndværksmæssige detaljer, våben, smykker, langborde og meget andet.
Man kan selv få syn for sagen, men grundet COVID-19 skal man dog booke tid til besøg i Kongehallen på forhånd.
Det koster ikke ekstra – ud over indgangsbillet til Sagnlandet Lejre – at besøge Kongehallen.
Med en længde på 61 meter, en bredde på 12 meter bred og med mere end ti meter til loftet er bygningen vitterligt enorm.
Dimensionerne er baseret på stolpehuller, man fandt under en udgravning i Gl. Lejre i 2009, ca. to kilometer fra rekonstruktionens placering.
Bygningens blotte størrelse, talrige andre fund i området, middelalderlige fortællinger og islandske sagaer indikerer, at Lejre var centrum for kongemagten i tiden før Harald Blåtand – efter eget udsagn – gjorde danerne kristne.
Meget tyder endda på, at den oprindelige bygning var den største konstruktion bygget på vore breddegrader i mere end 1.000 år.
Men konstruktionen af den nutidige Kongehallen var også et stort projekt, der krævede to et halvt år og omfattende donationer fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal samt Augustinus Fonden at gøre til virkelighed.
Til konstruktionen er der brugt over 1.000 tons tømmer. Hvilket krævede, at man fældede mere end 200 egetræer, der hver bl.a. har skullet være mere end 100 år gamle.
Det er, som Sagnlandet Lejres direktør konstaterede ved byggeriets start, ”ikke træ, som man bare kan bestille i et byggemarked.”
Praktisk information: Kongehallen åbnede 17. juni og kan ses i Sagnlandet Lejre, Slangealleen 2, 4320 Lejre. Book tid til besøg i Kongehallen på forhånd via https://sagnlandet.dk/p/pladsbillet/