Derfor crasher lufthavne og it-systemer:Opdatering fra Crowdstrike har ramt Microsofts systemer i hele verden

Sikker adgang med VPN

Virtuelle private netværk (VPN) kan bruges, når man vil arbejde hjemmefra eller er på en forretningsrejse, men stadig gerne vil ind på firmaets netværk. VPN giver sikker adgang til e-mails og andre dokumenter på det lokale netværk beskyttet bag en firewall. Kunder og forretningspartnere kan også bruge VPN til at få adgang til en del af et firmas netværk.

Tre typer

Et virtuelt privat netværk (VPN) giver netadgang til data, som ligger bag en firewall, uden at øge risikoen for at uvedkommende kan læse indholdet. Det er for eksempel smart, hvis en medarbejder gerne vil arbejde hjemmefra og samtidig vil have adgang til sin e-mail og andre programmer på firmaets netværk.

En anden løsning er at bruge et privat netværk, som består af faste linjer mellem hvert punkt, men det er ofte en dyrere løsning end VPN. I denne artikel kigger vi derfor på de overordnede begreber omkring brugen af VPN, mens vi senere går bag om teknologien i VPN.

VPN betyder kort et (IP-)net, der anvender internettet som transportmedie - som regel via en krypteret forbindelse. Når information skal sendes mellem to steder, eksempelvis hjemmearbejdsplads og firma, oprettes der en virtuel punkt-til-punkt forbindelse over et offentligt netværk - en såkaldt krypteret tunnel.

Der findes tre hovedtyper af VPN:

  • Lokalnet: Medarbejdere kan få sikker adgang til firmaets private netværk gennem andre lokale netværk. Eksempelvis kan hver afdeling i et fírma have hver sit lokalnetværk, som virtuelt er koblet sammen. Kaldes også for site-to-site VPN eller LAN-to-LAN VPN.
  • Fjernopkobling: Medarbejdere kan få adgang til firmaets netværk, selvom de er væk fra firmaet. De skal ringe op til en server placeret hos firmaet eller hos internetudbyderen. Dette kaldes også for dial-up (ring-op) VPN.
  • Extranet VPN: Dette er en udvidelse af intranet VPN, hvor udvidelsen består af en firewall, der skal beskytte det interne netværk. På denne måde kan et firma på en sikker måde give forretningspartnere og kunder mulighed for at få sikker adgang til firmaets web eksempelvis til brug for e-handel.


Flere medarbejdere kan oprette sikre tunneler til den samme sikkerhedsserver, også selvom de bruger forskellige internetudbydere.

Her følger et eksempel på, hvordan fjernopkobling til VPN bruges, når en medarbejder vil have forbindelse til sit firmas netværk og adgang til firmaets interne web:
1. Medarbejderen ringer op til sin lokale internetudbyder (ISP) og logger på dennes netværk.
2. Når medarbejderen vil have forbindelse til firmanetværket, så initierer medarbejderen en tunnel-forespørgsel til sikkerhedsserveren på firmanetværket. Sikkerhedsserveren godkender medarbejderen og skaber den anden ende af tunnelen.
3. Medarbejderen sender data gennem tunnelen, hvor data er krypteret ved brug af VPN-software, før det sendes over ISP forbindelsen.
4. Sikkerhedsserveren modtager de krypterede data, dekrypterer dem og sender derefter pakkerne videre ud på firmanetværket. Al information der sendes tilbage til medarbejderen bliver også krypteret.

To teknologier

To teknologier
Der findes i dag to former for konkrete VPN-teknologier, IPSec (Internet Protocol Security) og SSL (Secure Socket Layer). Et VPN, der baserer sig på én applikation, bør bruge SSL. Hvis der bruges mere end en applikation, så bør der bruges IPSec, da SSL kræver en server- og en klient-version for hver eneste applikation, man skal sikre over internettet.

Da SSL er standard i mange browsere og webserver-produkter, har SSL været foretrukket af mange, da IPSec kræver speciel software installeret. Men allerede nu ses en udvikling i retning af, at også IPSec bliver integreret i produkter. Eksempelvis er IPSec integreret i Windows 2000.

SSL
Hvis man bruger VPN med SSL, så skal de to parter, eksempelvis medarbejder og server, først autentificere sig for hinanden ved brug af certifikater. Derefter etableres der en sikker tunnel mellem de to parter, som er baseret på offentlig-nøgle kryptering med nøgler mellem 512 og 1024 bits. De to parter udveksler herefter en såkaldt sessionsnøgle, som er en symmetrisk nøgle på op til 128 bit. Denne nøgle bruges til kryptering af data, da offentlig-nøgle kryptering er for langsomt.

IPSec
IPSec kan bruges, når der er flere forskellige slags applikationer, der kører på samme TCP/IP-protokol. IPSec bruges næsten på samme måde som SSL. Først skal to parter autentificere sig for hinanden, hvorefter en krypteret tunnel etableres. Derefter udveksles der krypteringsnøgler, og der forhandles om hvilke algoritmer, som skal benyttes. Til sidst etableres der en tunnel til brug for udveksling af data.

IPSec's arkitektur er mere kompliceret end SSL's, og derfor gennemgår vi i en senere artikel arkitekturen bag IPSec.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere