Det kan naturligvis være et tilfælde, at Kim Stanley Robinsons klassiske Marstrilogi – Red Mars, Green Mars og Blue Mars – er på samlet 2001 sider.
Men ingen vil vel løfte et øjenbryn, hvis læseren sender en venlig tanke til Arthur C. Clarkes 2001: A Space Odyssey.
Marstrilogien rummer dog hverken mystiske monolitter eller paranoide computere med trang til at låse folk ude i det mørke, iskolde verdensrum.
Det er derimod vaskeægte, teknisk orienteret hard sci-fi med fokus på, hvordan man kan forestille sig, at koloniseringen af Mars vil forløbe.
Man er med i flere hundrede år – lige fra de allerførste pionerer indfinder sig og til planeten huser flydende vand samt en hel civilisation med alt, hvad det indebærer på godt og ondt.
Virkelighedsnært blik på en enorm udfordring
Forfatteren har tænkt virkelig stort og ikke blot fokuseret på de enorme tekniske udfordringer ved at befolke og omforme en hel planet.
Han har også gjort sig en lang række tanker om, hvordan udviklingen af et Marssamfund kan finde sted og om, hvordan der uvægerligt vil opstå konflikter mellem lokale grupperinger og i forhold til ”koloniherrerne” på Jorden.
Marstrilogien er langt fra den klassiske space opera, og forfatteren lefler ikke for sine læsere med aliens, astmatiske skurke, lyssværd og kropumulige romancer på tværs af galaksen.
Men hvis man gerne vil have et mere realistisk bud på, hvordan menneskets fremtid kan forme sig, så er den godt selskab og en fin måde at lade tankerne flyve langt, langt væk, når coronaen har gjort det hele en kende for surt, træls og lavpraktisk.
Har man i øvrigt givet sig i kast med det stærkt anbefalelsesværdige brætspil Terraforming Mars – som vi omtaler andetsteds på cw.dk – vil man hurtigt finde tonsvis af referencer til bøgerne her.
Titel: Red Mars, Green Mars, Blue Mars. Forfatter: Kim Stanley Robinson