Det er 51 år siden Roger Daltrey som frontmand for The Who sang ”She sure plays a mean pinball” og alderen må siges at passe fint på emnet, for pinball-maskinernes popularitet blandt det brede publikum virker til på det nærmeste ikke at være eksisterende længere.
Det er virkelig ærgerligt for gode pinball maskiner, eller måske nærmere de pinball maskiner man selv har haft de bedste spil på, byder på en oplevelse som ikke længere kan findes i særligt mange andre spil.
Den slags har den spanske udvikler Zen Studios forsøgt at ændre på siden 2007, hvor de udgav det første kapitel i Pinball FX-serien. Her var tale om en slags startpakke som blev givet væk gratis, og hvorfra det så efterfølgende var muligt at købe ind af de digitale pinball maskiner som udvikleren løbende udgav.
På nuværende tidspunkt har serien bevæget sig videre til Pinball FX3 men ideen er forblevet den samme, og startpakken gives stadig væk gratis mens man kan købe de digitale maskiner enkeltvis eller i pakker.
Problematikken for Zen Studios har dog løbende været at deres egne pinball maskiner aldrig har været lige så gode som de klassikere fra alverdens arkadehaller, der med stor sandsynlighed fungerede som inspiration for det hele i første omgang.
Fra tid til anden er der blevet ramt tættere på plet med tematiserede pakker der har haft film og spil som Star Wars, Aliens, Doom og Portal som baggrund for det hele, men generelt har udvikleren haft svært ved at gengive den magi de bedste pinball-fabrikanter i sin tid formåede at fremtrylle.
Den udfordring blev for nyligt løst på den simpleste måde overhovedet, for Zen Studios sikrede sig ganske enkelt rettighederne til flere af de største pinball-klassikere fra Williams – en af genrens mest velrenommerede giganter.
Det har indtil videre resulteret i pakker med to til tre digitale pinball-maskiner per pakke, den nyeste indeholdende gengivelser af maskinerne ”No Good Gofers”, ”Cirqus Voltaire” og ”Tales of Arabian Nights” der hver især er gengivet med en fantastik detaljegrad. Hver og en af maskinerne er studeret ned til den mindste detalje, og her er det tydeligt at udviklerens erfaring med genren endelige kommer til sin fulde ret.
Udvikleren fortjener også ros for at have skrottet den sælsomme måde fysikken i spillet fungerer på i deres egne baner, og i stedet at have introduceret en langt mere realistisk implementering af det hele i de nye baner. Det lyder måske en smule nidkært, men det havde været ødelæggende at forsøge sig med en digital version af en maskine fra virkeligheden, for efterfølgende at opleve hvordan kuglen svævede rundt uden nogen vægt.
Tilbage er der derfor kun at ønske sig meget mere, for er man først blevet digital pinball samler er det nærmest Pokémon-svært at holde op igen før man har alle de digitale versioner af de rigtige maskiner. Indtil videre har den spanske udvikler holdt tempoet i en rimelig fart og ønsker for hvilke maskiner de kaster sig over som de næste er mange – Terminator 2, Addams Family og Black Knight 2000 er blot nogle af de der virkelig savnes i undertegnedes samling.
At kaste sig over digitale gengivelser af en genre som er langt fra dens oprindelige popularitet kan måske synes en smule underligt, men Zen Studios har fået rettet ind på de mangler de havde tidligere og skabt nogle fabelagtigt fængende digitale afstøbninger af nogle af genrens bedste maskiner. Er man til highscore-jagt eller zen-oplevelser hvor tid og sted forsvinder fordi alt pludseligt fungerer, er Pinball FX3 med de nye Williams-baner et stærkt stede at søge underholdning.
Læs også: Spilanmeldelse: Yoku’s Island Express - På originalt miniput-eventyr med en charmetrold