Artikel top billede

Apple Macbook Pro 16 til test: Snusfornuften hersker

Det kan være svært at se, præcis hvordan Apple har opdateret sin spritnye Macbook Pro. Efter et par uger med maskinen er man dog ikke i tvivl. Et hav af snusfornuftige greb, gør maskinen enestående.

Apples serie af professionelt orienterede bærbare maskiner, Macbook Pro, har altid været en garant for veldrejet elektronik.

Man får altid en pakke klædt i nydeligt børstet aluminium, når man køber sig en Mac, og særligt en Macbook Pro.

Hvad der har været mindre sikkert,

er i hvor høj grad den lever op til livet som professionel maskine. I sin iver efter at gøre maskinerne slankere, lettere og lækrere er der ofret en del egenkskaber på designets alter: porte, tastaturer, kortlæsere, nyeste komponenter og tilstrækkeligt med køling er bare nogle af de ting, som Apple har fjernet igennem årets løb.

Apples nyeste Macbook Pro synes dog at gå i en anden retning.

Den er større. Den er tungere. Den er først med flere nye komponenter og tastaturet skulle være fikset.

Se, det lyder jo lovende.

Større, men stadigt lige så elegant

Macbook Pro 16 er større, men det er ikke ligefrem til at spotte, medmindre man har forgængeren stående side om side med 2019-modellen.

Vokseværket kommer fra en enkel årsag. Skærmen er vokset fra 15,4 til 16 tommer. Apple har dog barberet lidt af den overflødige plads omkring displayet, hvorfor Macbook Pro 16 ikke vokser synderligt: en enkel centimeter på den brede led og en halv på den korte.

Den nye Mac vil sandsynligvis kunne klemmes ned i en eksisterende Macbook Pro 15 sleeve.

Vægten ryger dog ca. 160 gram i vejret. Maskinen vejer derfor knap to kilo, hvilket falder halvvejs mellem letvægtere i 15 tommer segmentet som Microsoft Surface Laptop 15 og power-laptops som Asus Zenbook Pro Duo. Macbook Pro er dog utvivlsomt tættere på sidstnævnte, når det gælder power.

Hvor Apple dog er i en klasse for sig, er i selve kvalitetsindtrykket. Den gode gamle vridetest bestås med bravur, hængsler, samlinger står snorlige og den aluminium maskinen er fræset ud af, er en anden godstykkelse end de fleste.

Den medfølgende 96W oplader er også lettere og mere elegant end det, markedet ellers byder på. Den vejer 380 gram – det halve af, hvad konkurrerende maskiner typisk kommer med.

Fryd for sanserne

Skærmen man finder her er på niveau med det, man støder på i Apples øvrige Pro-maskiner. Det er altså en glimrende skærm, der diskes op med ligesom i Apple iPhone Pro, iPad Pro eller seneste Macbook Pro.

Høj kontrast, velkalibrerede HDR-farver og en stærk maksimal lysstyrke er alle sammen til stede. Asus Zenbook Pro Duo med sin avancerede OLED-skærm kan dog stikke en anelse dybere i skyggerne, hvilket viser hvordan Apple bør til at overveje, hvorvidt det er på tide til et skifte til den overlegne skærmteknologi.

Der hvor Apple for alvor markerer sig med den nye Macbook Pro er dog, når man aktiverer højttalerne. Her er nemlig seks af dem i spil, tre på hver side af keyboardet, som byder på et effektivt stereobillede.

Sammen danner de mange højttalere danner det bedste lydbillede, jeg har oplevet til dato i en laptop. Bassen stikker dybt, det maksimale lydtryk går lige an til at spille et mindre kontor eller værelse op. Apple har også kræset om selve mikrofonen som igen leverer en uhørt høj kvalitet i en bærbar.

Hvad selskabet til gengæld har overset, er selve webcam’et, som går an til Facetime og lignende, men som ikke er på niveau med det, man finder i en iPhone eller iPad.

Mærkbar overhaling

Inde i maskinrummet finder man stort set de samme processorer, som i 15 tommer modellen: Her kan maskinen konfigureres med Intel Core i7 eller Core i9 CPU’er med enten seks eller otte regnekerner.

Macbook Pro 16 er dog alligevel hurtigere end sin forgænger, for selve processorkølingen er forbedret, hvorfor processorens mange kerner holdes i et højere gear i længere tid af gangen.

Apple har samtidig givet alt andet i maskinrummet en kærkommen opgradering: Lagerpladsen er doblet op, så basisversionen nu har 512 gb at arbejde med og skulle det ikke række, kan det udvides hele vejen op til otte tb.

En anden væsentlig overhaling finder du i grafikkortet, som bygger på AMD’s spritnye 7 nm grafikprocessorer i RX 5300 eller RX 5500 serien. Sidstnævnte koster blot 860 kroner at opgradere til og er et must, hvis man ønsker at spille på maskinen.

Macbook Pro 16 byder samtidig på en stor udvidelse af batteriet til knap 100 Wh, hvilket er det største som du vil få lov til at tage ombord på flyveren i mange lande. Sammen med Apples ret strømeffektive MacOS styresystem opnår producenten af kreere en maskine, der rutinemæssigt kan strække batteriet til at holde i over 10 timer.

Skal der bestilles noget mere avanceret, dratter driftstiden til under det halve, men det er fortsat markant bedre end nogen anden maskine på det her performance-niveau leverer af driftstid.

Vigtigst af alt

Med denne maskine følger et nyt tastatur, givetvis i erkendelsen af, at deres tidligere generationer af ultraslanke keyboards har været plaget af fejl.

Tasterne minder nu om noget fra før ’butterfly’-generationen, som blev indført i 2015. Tasterne kan bevæge sig lidt dybbere, de larmer lidt mindre og, vigtigst af alt, nu skulle de være pålidelige.

Apple inkluderer derfor heller ikke fire års garanti på tastaturet, nu er det den almindelige reklamationsret man dækkes af.

Under tastaturer disker Apples op med deres specialitet: En kæmpemæssig touch-overflade til at styre enheden. Og det fungerer nøjagtig lige så godt her som i forgængeren, som den deler touchpad med: Glimrende.

En anden, mere tvivlsom Apple-specialitet, er det begrænsede udvalg af porte. Her er i alt fire USB-C porte, hvilket i sig er en del, men i og med at det er lang fra alt tilbehør derude der passer med den relativt nye USB-C standard, vil man sikkert før eller senere ud og skulle anskaffe sig en adapter.

Snusfornuften hersker

Der synes at herske den samme gode portion snusfornuft i denne Macbook som i efterårets iPhone 11 Pro opdatering.

I stedet for at hige efter stadigt mere ambitiøse design, lader det til at Apple i stedet fokuserer på enkle, men vigtige detaljer. Driftstiden, pålideligheden, ydelsen, lyd og display – alle sammen elementer, der hurtigt kan blive overset i farten.

Med sin Macbook Pro 16 har Apple kreeret, hvad der i min bog er den mest vellykkede arbejdsmaskine fra producenten nogensinde.

Den er i den grad 'Pro' efternavnet værdig.


Loading ikon


White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering