Derfor crasher lufthavne og it-systemer:Opdatering fra Crowdstrike har ramt Microsofts systemer i hele verden

Find rundt i vejvisere

På nettet eksisterer der flere forskellige elektroniske vejvisere på dansk. De er nyttige, hvis man hurtigt skal finde et telefonnummer eller en adresse. Disse vejvisere tilbyder tit de samme tjenester, men der er også forskelle. Her kigges der nærmere på de mest kendte elektroniske vejvisere.

Tjenester

Mange tjenester
Der findes flere forskellige vejvisere, og mange af dem tilbyder de samme tjenester, mens nogle er ene om at tilbyde specielle tjenester. I denne artikel kigger vi nærmere på tre af de mest kendte elektroniske vejvisere: Krak, De gule sider og Mostrup.

Krak
Umiddelbart ser Kraks forside en smule rodet ud, da der både findes søgemuligheder, reklamer, diverse funktioner med videre, og de vises alle på forsiden. På forsiden kan man også vælge at klikke på en indeks-bjælke eller et af bogstaverne. Det fremgår ikke om indekseringen er til navne eller andet. Uanset hvilken et af bogstaverne man klikker på, kommer man til en side med en alfabetisk liste over ting, man kan søge på eller købe på Krak.dk. Her vises indeks-bjælken igen, men man kan ikke klikke på bogstaverne - man bliver nødt til at scrolle. Krak tilbyder blandt andet forskellige muligheder for søgninger, kort og ruteplanlægning.


Et udsnit af Kraks forside, hvor alt det forvirrende er skåret væk.

De gule sider
De gule sider har en let og overskuelig forside, hvor man hurtigt kan vælge mellem at søge i Fagbogen, Navnebogen eller Kortbogen. Man kan også se de forskellige kategorier tilhørende Fagbogen, men de forstyrrer ikke helhedsindtrykket af forsiden. Øverst på siden er der også en menubjælke, hvor man blandt andet kan vælge Mobilbogen eller Rutevejledning. De gule sider tilbyder blandt andet forskellige muligheder for søgning, herunder Mobilbogen, Kort, Find nærmeste og ruteplanlægning.

Mostrup
Mostrups forside er ikke så enkel som de gule sider, men man kan hurtigt komme til at søge uden at man behøver at vælge en kategori såsom fagbog. Øverst på siden kan man dog vælge mellem Gule sider, privat, kommune, foreninger eller kort. Mostrup tilbyder blandt andet forskellige muligheder for søgning, kommuneinformation, foreninger og kort.

I de næste afsnit kigger vi på søgemuligheder, kort og ruteplanlægning.

Søgning

Flere muligheder for søgning

Krak
På Kraks site kan man vælge søgning mellem Normal, Avanceret, Branche og WWW. Førend man kan søge under Normal eller Avanceret, skal man vælge om, det er et firma, en person eller en lokalitet, man søger efter. Dette er ikke markeret tydeligt nok, da det mere ser ud som en valgmulighed som hjælp til brugeren.

Vi prøvede at søge efter personer med forskellige telefon-selskaber, og de fleste gik helt fint. Men da vi søgte efter en person, som ikke har fastnet-telefon, men dog har en mobiltelefon med Sonofon-abonnement, så kan en Krak-søgning ikke finde den pågældende person. Dette sker selvom personoplysninger stammer fra Tele Danmark, Telia og Sonofon. Andre søgninger efter firmaer og personer virker fint.

Bruger man avanceret søgning får man flere muligheder for at konkretisere sin søgning. Man kan eksempelvis søge på webadresse, e-mail adresse, CVR-nummer, Nøglepersoner, Antal ansatte eller skrive et bestemt søgeord indenfor branche, produktgruppe, varemærke eller emne. Søger man under Branche, kan man angive faggruppe, stikord, varemærke, agentur, firmanavn, postnummer eller område. Søger man under WWW, så kan man vælge imellem forskellige kategorier.

De gule sider
På de gule sider kan man søge efter personer, firma, i mobilbogen eller efter nærmeste butik, restaurant eller lignende.

Søger man efter en person, som ikke har fastnet-telefon, men dog har en mobiltelefon med Sonofon-abonnement, så kan en almindelig søgning i "Navnebogen" ikke finde den pågældende person. Søger man derimod i "Mobilbogen" findes personen.

Søgning efter firma foretages i "Fagbogen", og man kan vælge at søge efter specielle søgeord, firmanavn, adresse med videre. Eller man kan først vælge at konkretisere søgningen ved at vælge imellem flere forskellige kategorier såsom den offentlige sektor. Begge måder virker fint.

De gule sider er den eneste vejviser, hvor man specifikt kan søge efter mobiltelefonnumre. Men i Mostrups vejviser kan man også søge efter mobiltelefonnumre uden at skulle angive dette specifikt.

Find nærmeste er en anderledes mulighed for at søge i Fagbogen, idet at man her kan angive en adresse og så eksempelvis finde alle de restauranter, der er indenfor en omkreds af 2 kilometer af sin bopæl.

Mostrup
Hos Mostrup kan man vælge at søge efter personer, firmaer, kommuneinformation eller foreninger. Søger man efter en person, som ikke har fastnet-telefon, men dog har en mobiltelefon med Sonofon-abonnement, så kan en søgning godt finde den pågældende person, men til gengæld står personen både med en ny og gammel adresse. Ud for den gamle adresse står endda anført et telefonnummer, som har været lukket det sidste halve år. Søgninger efter firmaer virker fint.

På Mostrups site kan man søge efter information om de enkelte kommuner, og der kan vælges mellem flere kategorier indenfor hver kommune. Denne service er der ingen af de andre vejvisere der har, og det er en oplagt konkurrent til kommunernes egne sites.

På Mostrups site kan man også søge efter foreninger, og her kan man også vælge mellem flere kategorier, for eksempel dans eller boligselskaber.

Find vej

Find vej ved hjælp af kort og ruteplanlægning

Krak
Skal man finde en bestemt adresse, kan man vælge imellem vejvisning og oversigtskort. Den første ting vi lagde mærke til, var at det tog over fem sekunder at få kortet frem på skærmen. Vi prøvede fem adresser, og ved de fire adresser blev adressen vist rimeligt præcist (indenfor 20-30 meter). En enkelt adresse markeredes dog næsten en halv kilometer forkert.

Skal man finde en rute mellem to adresser, kan man vælge mellem Kraks ruteplanlægning eller HT's rejseplan. I ruteplanlægningen skal man angive en fra-adresse og en til-adresse samt en valgfri via-adresse. Vi prøvede en rute fra en adresse i Valby til en adresse i Gentofte, og man kan vælge at få vist ruten på et kort eller som en rutebeskrivelse. Både kort og rutebeskrivelse var ok, men det tog meget lang tid at få vist kortet. Krak angav rejsetiden til 20 minutter, mens der skal køres 12,7 kilometer.

De gule sider
På de gule sider kan man vælge mellem kortbogen eller kvik kort.

Ud af de fem adresser, som vi prøvede med Krak, vises de tre korrekt. Ved de sidste to adresser bliver der kun vist et kortudsnit, men adressen bliver ikke markeret. Hvis man vælger at zoome ind, så zoomes der ind på en forkert del af kortet, så den adresse man søgte på slet ikke er med på kortet.

I kvikkort kan man vælge at få et oversigtskort over de største byer i Danmark.

Skal man finde en rute mellem to adresser bruges funktionen "rutevejledning". Vi prøvede med samme rute som før - men til-adressen kendes ikke i databasen. Angav man derimod samme adresse, men nabo-postnummeret, så virkede det. Både rute og kort er overskuelige, men det bemærkes at det ikke er den samme rute, som der blev angivet i Kraks. Denne rute leder ind gennem København City, fordi der åbenbart foretrækkes at køre på Ring 2. Den angivne rejsetid er på 18 minutter, mens der skal køres 15 kilometer.

Mostrup
Hos Mostrup prøvede vi med de samme fem adresser, og samtlige adresser vises præcist. Man kan ikke navigere så godt på kortet som hos de andre to vejvisere.

Mostrup kan ikke producere ruteplanlægning.

Opsummering

Opsummering

Søgninger
Når man søgte efter personer eller firmaer, så var vejviserne lige gode. Dog kan der være problemer med personer, som kun har mobiltelefonnumre. Her skilte De gule sider sig ud med "Mobilbogen", og Mostrup kunne sagtens finde sådanne person.

Finde adresse
Når man skulle finde en bestemt adresse og få den vist på et kort, så var det Mostrups site, der var bedst.

Ruteplanlægning
Her havde Mostrup ikke nogen mulighed for ruteplanlægning, og De gule sider og Kraks var lige gode.

Specielle funktioner
De gule sider har funktionen "Find nærmeste", der er en god søgemulighed for at finde nærmeste isenkræmmer eller lignende.

Mostrup har muligheder for at søge information om kommuner og om foreninger. Dette er gode søgemuligheder, og kommuneinformation kan man ikke finde tilsvarende andre steder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere