Derfor crasher lufthavne og it-systemer:Opdatering fra Crowdstrike har ramt Microsofts systemer i hele verden

Undgå museskader - brug tastaturgenveje

Mange risikerer at få museskader, og nogle skader er uhelbredelige. Alligevel bruger de fleste musen hele dagen uden at tænke på at skifte musen over i den anden hånd, lave strækøvelser eller at bruge tastaturgenveje. I artiklen kigges der nærmere på nyttige genveje til Windows, Word og Internet Explorer.

Mange skader

Hvis man bruger musen meget hver dag eller bare bruger musen forkert, risikerer man at få en såkaldt museskade. Man kan få museskade mange steder, lige fra fingrene til halsen. Symptomerne på museskader kan også variere - fra følelsesløshed til koordinationsproblemer. På sitet www.museskade.dk kan man finde mange gode links til museskade-portaler, brevkasser og nyhedsgrupper.

Museskader kan forebygges, og det kan kun anbefales, da nogle museskader ikke kan helbredes. Nogle anbefaler, at man udfører strækøvelser, eller eksempelvis bruger musen med den hånd, som man ikke plejer at bruge. Men den bedste anbefaling er nok at bruge musen mindst muligt. Musen kan undgås i Windows og i mange Windows-baserede applikationer såsom Internet Explorer og Word ved i stedet at bruge tastaturgenveje. Vi bringer en liste over de mest anvendelige tastaturgenveje i sidste del af denne artikel.

Ofte kan man ud for de forskellige menupunkter se, hvad den tilsvarende tastaturgenvej er. For eksempel står der ud for menupunktet "Sæt ind" i Word: Ctrl+v. Mange af applikationerne i Office-pakken har samme tastaturgenveje, dette gælder eksempelvis for "Gem" (Ctrl+s), "Klip" (Ctrl+x), "Kopier" (Ctrl+c) og "Sæt ind" (Ctrl+v). Derfor er det let at huske disse tastaturgenveje, og der altså ingen undskyldning for ikke at begynde allerede nu med at lære genvejene.

Windows

I selve Windows findes der nogle få tastaturgenveje, der alle indebærer, at man har et tastatur med den specielle Windows-tast. En oversigt over disse tastaturgenveje kan findes under Hjælp i startmenuen, så her nævner vi kun de mest nyttige.

Startmenuen - Man kan få vist startmenuen ved et enkelt tryk på Windows-tasten. Husk at bruge piletasterne til at bladre igennem menupunkterne i stedet for at bruge musen.

Stifinder - Tryk Windows+E for at få vist stifinder. Her kan man også navigere med piletasterne, og man bruger tabulator-tasten til at skifte mellem de to vinduer. Hvis man vil have alle mapperne foldet ud fra starten, så skal man trykke på tasten *.

Søgning - Man kan hurtigt komme til at søge efter filer ved at taste Windows+f. Her kan man også navigere ved brug af piletasterne og tabulator-tasten.

Word

Word bruges af rigtig mange personer, så derfor kigger vi lidt nærmere på de mest nyttige tastaturgenveje i en dansk udgave af Word 97. Hvis man har en anden udgave af Word, er det sandsynligt, men ikke helt sikkert, at alle genvejene virker.

Dokumenter - For at oprette et nyt dokument tastes Ctrl+n, og skal man senere gemme det tastes Ctrl+s. Man kan åbne et dokument ved at trykke Ctrl+o, og lukke det igen ved at trykke Ctrl+w. Lige som alle andre Windows-programmer afsluttes Word ved at taste Alt+F4.

Menulinjen - Man kan sagtens få adgang til menulinjen uden at bruge musen. Tryk først Alt for at vælge menulinjen. Hvis man skal have adgang til værktøjslinjerne trykker man herefter Ctrl+Tabulator for at skifte mellem de forskellige værktøjslinjer. For at navigere mellem menupunkterne og undermenuerne kan man bruge piletasterne. Eller også kan man trykke på det bogstav, der er understreget for at vælge et af menupunkterne: Eksempelvis er e'et i Formater understreget. Derefter kan man vælge at taste det bogstav, som er understreget, for at vælge et af punkterne i menuen. Eksempelvis er o'et i tabulatorer understreget.

En oversigt over alle tastaturgenveje findes i Words hjælpefunktion, og der er tastaturgenveje til det meste.

IE

Der findes også mange praktiske genveje til Internet Explorer, men disse er ikke særlig kendte. Derfor gennemfår vi nogle af dem i det følgende. En oversigt kan findes under hjælp-menuen i Internet Explorer.

Gå til næste side - Tast Alt+højre pil.

Gå til forrige side - Alt+venstre pil.

Navigere på en side - Brug piletasterne, tabulatur-tasten, tasterne PageUp og PageDown samt Home og End.

Opdatering af side - Tast F5.

Gå til en ny adresse - Tast Ctrl+o og indtast den nye webadresse i dialogboksen, efterfulgt af Enter.

Udskrive den aktuelle side eller den aktive ramme - Tast Ctrl+p.

En sidste smart tastaturgenvej: Når man skal skrive en webadresse, der starter med "www." og slutter med ".com", så kan man nøjes med at skrive det mellemliggende navn eksempelvis pcworld og derefter trykke Ctrl+Enter. Derved tilføjes www. og .com automatisk, så adressen nu er www.pcworld.com. Desværre findes der ingen genvej til at få endelsen ".dk".

Oversigtsskema

Oversigtsskema

Word, Office m.m.

Gem

Ctrl+s

Kopier

Ctrl+c

Indsæt

Ctrl+v

Opret et nyt dokument

Ctrl+n

Åbn et dokument

Ctrl+o

Luk dokument

Ctrl+w

Afslut Word

Alt+F4

Menulinjen

Alt

Værktøjslinjer

Alt herefter Ctrl+Tab

   

Internet Explorer

Gå til næste side

Alt+Højre pil

Gå til forrige side

Alt+venstre pil

Navigere på en side

Piletaster, tabulatur-tasten, tasterne PageUp og PageDown samt Home og End

Opdatering af side

F5

Gå til en ny adresse

Ctrl+o

Udskrive den aktuelle side eller den aktive ramme

Ctrl+p

Tilføj "www." og endelsen ".com" til en webadresse

Ctrl+Enter

 

Windows  

Startmenu

Windows-tasten

Stifinder

Windows+E

Fold alle mapper ud i stifinder

*

Søgning

Windows+f




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere