De danske webbutikker er i alarmberedskab og frygter det værste efter skæringsdatoen 14. september.
Her træder et nyt EU-regelsæt om mere sikre net-betalinger nemlig i kraft.
Det nye regelsæt hedder SCA - Strong Customer Authentication - og det er en del af det nye PSD2-direktiv, som har været længe undervejs.
SCA skal sikre sikker identifikation af de kunder, der handler i butikkerne.
Men de danske webbutikkerne er i tvivl om kravene, selv om reglerne står til at træde i kraft om nogle uger.
“Problemet er, at de nye EU-krav om sikker identifikation af kunderne har været og fortsat er svære at forstå. Faktisk har de været så dårligt beskrevne, at den europæiske bankmyndighed – EBA - stadig arbejder med at forklare lovteksten, og der er kun tre uger til SCA officielt træder i kraft,” lyder det fra Foreningen af Danske Internethandlende, FDIH, i et opråb, som du finder her.
FDIH mener, at usikkerheden om de nye regler har gjort, at banker og andre ikke har haft mulighed for at udvikle de til regelsættet nødvendige it-systemer.
Ifølge FDIH fastholder det danske Finanstilsynet, at reglerne træder i kraft 14. september.
Vil have overgangsfase på halvandet år
Nu kræver organisationen, at der omgående indføres en overgangsfase for de danske webbutikker på 18 måneder, så de får tid til at indrette sig efter de nye regler.
“Vi er enige i målet om sikrere netbetalinger, men EU og EBA har leveret en gang lovsjusk, som betyder, at netbutikkerne risikerer at blive straffet for ikke at overholde regler, de slet ikke kan overholde. Det er helt på månen,” meddeler formanden for FDIH, Niels Ralund.
Han kalder forløbet for ‘katastrofalt.’
”Min bøn til erhvervsminister Simon Kollerup er klar: Red os fra dette lovsjusk, som heller ikke bliver administreret ens i EU. Der er ingen grund til at være europæisk duks, når det gør livet hårdt for danske virksomheder. Pres EU til en fælles overgangsperiode, så alle lande håndterer betalinger på lige vilkår og i samme takt og giv aktører tid til at forstå og implementere reglerne,” siger Niels Ralund.
Læs også:
Indsigt: Dette kommer EU's digitale bombe under bankverdenen til at betyde for dig