Artikel top billede

Kæmpe fiberfusion på vej: Konkurrencerrådet giver grønt lys til fusion mellem SE og Eniig - men de skal makke ret

Efter mere end et halvt års sagsbehandling giver Konkurrencerådet grønt lys til kæmpefusion mellem SE og Eniig. Det sker på en række betingelser.

Konkurrencerådet giver grønt lys til den kæmpefusion mellem energi- og fiberselskaberne Eniig og SE, som selskaberne aftalte helt tilbage i oktober i fjor.

Det betyder, at de to selskaber nu fusionerer til det fælles selskab Norlys.

Konkurrencerådet meddeler, at det giver grønt lys, efter både SE og Eniig har givet bindende tilsag, der ‘fjerner rådets konkurrencemæssige betænkeligheder,” som det hedder.

Konkurrencerådet har blandt andet været bekymret over udsigten til, at fusionen ville ramme markedet for engrossalg af bredbåndsforbindelser via højhastighedsinfrastruktur (fibernet og kabel-tv-net).

“Det ville i praksis betyde, at konkurrencen om at levere tjenester på fibernettet, især tv og bredbånd, ville blive væsentligt begrænset,” lyder det.

Formand for Konkurrencerådet, Christian Schultz, peger på, at de to selskaber er ‘til stede på markeder, hvor konkurrencen kunne være bedre.

“Konkurrenceloven giver Konkurrencerådet mulighed for at gribe ind over for fusioner, der forværrer konkurrencen, men som led i fusionskontrollen kan vi kun kræve, at virksomheder løser de konkurrenceproblemer, der er en følge af fusionen. Jeg noterer med tilfredshed, at det er lykkedes,” siger han.

Konkret betyder det, at Eniig nu skal åbne sit fibernet for mindst tre andre udbydere. Det skal føre til, at alle fibernetkunder i Eniigs dækningsområder får mulighed for at vælge alternativer.

Desuden skal der oprettes ‘vandtætte skotter mellem selskabet OpenNet, som Eniig ejer, og Nornet,’ lyder det fra Konkurrencestyrelsen.

Bestyrelsesformand i Eniig, Jan Skytte Pedersen, meddelte i forbindelse med fusionsplanerne i efteråret, at fusionen vil give 'en markant markedsposition inden for både energi- og teleområdet.'

"Vores skala, lønsomhed og konkurrencekraft bliver øget, og med det kan vi sikre konkurrencedygtige priser på produkter og services. Det er der behov for, ikke mindst i en telesektor, som er præget af markant konkurrence og hurtig udvikling. Ved fusionen skaber vi et signifikant modspil til de øvrige aktører på markedet," meddelte han dengang.

Du finder hele meddelelsen fra Konkurrencerådet her.

SE's topchef, Niels Duedahl, bliver administrerende direktør i det nye selskab, der får 700.000 andelshavere, halvanden millioner kunder, en egenkapital på 18 milliarder kroner og en årlig omsætning på 10 milliarder kroner.

Eniig topchef, Martin Romvig, bliver viceadministrerende direktør.

"Norlys vil med sin størrelse kunne gøre en reel forskel for kunder, andelshavere, medarbejdere, partnere og samfundet generelt," lyder det fra det nye selskab.

Norlys varsler store investeringer fra næste år i netværk.

"Vi får store muligheder for både at udøve politisk indflydelse og præge markedet og samfundsudviklingen. Det stiller krav om, at vi mestrer den svære balance i at være modige og varsomme på samme tid, men også at vi kan forvalte vores muligheder og andelshavernes kapital optimalt," lyder det fra Niels Duedahl.

Læs også:

Fiberselskaberne Eniig og SE fusionerer: Det nye selskab skal servicere mere end en million tv- og internetkunder

Efter mere end 10 års underskud profiterer flere elselskaber nu på fiber

Skarp kritik af bredbåndsmarkedet: TDC og elselskaberne har delt landet, og nu stiger priserne - men snart kan vi frit vælge udbydere




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere