For flere store elselskaber skulle der gå mere end 10 år med massive underskud, før investeringerne i fibernettet gav plus på bundlinjen.
Nu ser blødningen ud til at være stoppet, viser flere store elselskabers regnskabsbøger, der nu er begyndt at lukrere på deres store fiberinvesteringer.
Det skriver Finans.
Energi- og telekoncernen SE har investeret syv milliarder kroner i fibernet og kunne efter mere ti år med underskud præsentere et overskud på 70 millioner kroner i 2018.
Årsagen til at selskaberne nu er begyndt at tjene penge skyldes navnlig en større fiberefterspørgsel. Det mener Niels Duedahl, administrende direktør i energi- og telekoncernen SE, der overfor Finans fortæller, at to ud af tre husstande kobler sig på fiber, så snart de er blevet gravet ned.
"Når vi graver fibernet ad en to kilometer lang grusvej ud til en landmand, er det rent finansielt ikke en god investering. Men man skal kigge på vores økonomi for det samlede fibernet, som både viser overskud og et positivt cash flow efter investeringer."
Læs også: Fibernet på vej til tusindvis af husstande på Sjælland: Se hvilket områder her
Også energiselskabet Eniig har formået at vende udviklingen. Efter 13 års underskud nåede koncernen et overskud før finansielle poster på 11 millioner kroner i 2018.
Her peger Martin Romvig, administrerende direktør i Eniig, på, at årsagen er, at man har åbnet for konkurrenter som TDC og Telenor.
Ikke alle elselskaber har endnu formået at vende underskuddene på fiber. Fiba, der er ejet af Seas Nve og Nrgi, landede ifølge Finans et underskud på 170 millioner kroner i 2018, når man fjerner salget af Nianet.
Læs også: TDC indgår fiber-aftale med Eniig: Tusindvis af husstande får nu adgang til tv og bredbånd fra TDC