Op mod 50.000 virksomheder kan være ramt af en sårbarhed i software fra den tyske ERP-gigant SAP.
Det skriver nyhedsbureauet Reuters efter, at sikkerhedsforskere har fundet nye metoder, der gør det muligt at udnytte sårbarheder i fejl-konfigurerede SAP-systemer.
Sårbarheden, der har fået navnet 10KBlaze, indebærer ifølge Reuters at en hacker kan manipulere en applikation til at tro, at den kommunikerer med en anden SAP-applikation. Dermed kan hackerne få fuld adgang til systemerne uden brug af login-oplysninger.
Læs også: Skal du flytte dit ERP i clouden? Mange bekymrer sig over compliance og håndtering af følsomme data
Udsendte vejledninger for 10 år siden
Det er dog kun SAP-software, der ikke er konfigureret korrekt, som er i farezonen.
SAP oplyser til Reuters, at selskabet allerede tilbage i 2009 og 2013 udsendte vejledninger, der instruerer kunderne i at konfigurere systemerne korrekt og dermed beskytte sig selv mod sårbarheden.
Selvom SAP allerede udsendte de første vejledninger for 10 år siden, så er det dog langt fra sikkert, at alle SAP-kunder har installeret alle opdateringer til systemerne eller konfigureret dem korrekt, vurderer Mathieu Geli, der er sikkerhedsanalytiker hos it-selskabet Sogeti og som er en af de forskere, som var med til at identificere sårbarheden.
”Vi pointerer noget, som SAP allerede har rettet op på, men nogle klienter kan være sent på den. Vi prøver derfor at skubbe på og sige: ’Venner, det her er kritisk, I bliver nødt til at fikse det,” siger Mathieu Geli fra Sogeti til Reuters.
Kan få katastrofale følger
Software fra SAP bliver brugt i 90 procent af verdens 2.000 største selskaber.
Sikkerhedseksperter oplyser til Reuters, at det kan få katastrofale følger for både den enkelte virksomhed og hele virksomhedens supply-chain, hvis et selskabet får kompromitteret denne type forretningskritiske it-systemer.
”Med disse sårbarheder kan en hacker stjæle alt, der er lagret i et selskabs SAP-system, og hackerne kan også ændre oplysninger i systemerne på en måde, der gør muligt at foretage finansiel svindel, trække penge ud eller blot sabotere systemerne,” siger Mariano Nunez, chef for sikkerhedsselskabet Onapsis til Reuters.
SAP har efter publiceringen af artiklen oplyst til Computerworld, at selskabets sikkerhedsanbefalinger kan findes i dette whitepaper.