Artikel top billede

Asus-computere frygtet inficeret med malware via opdateringssystem: Nu bekræfter Asus

Tidligere på ugen kunne det russiske sikkerhedsfirma Kaspersky Lab oplyse, at der var blevet installeret bagdøre på op mod en million Asus-computere. Asus bekræfter nu den historie, men forsikrer, at der kun er tale om et lille antal.

I forgårs tirsdag kunne Kaspersky Lab berette om, at adskillige Asus-computere var blevet inficeret med malware via Asus' eget opdateringssystem - Asus Live Update Utility.

Angrebet fandt sted mellem juni og november 2018, hvor hackerne formåede at installere en bagdør i softwareopdateringerne, således at de efterfølgende kunne få adgang til de ramte maskiner.

Den historie bekræfter Asus nu selv.

"Et mindre antal enheder er blevet inficeret med ondsindet kode gennem et sofistikeret angreb på vores Live Update-servere i et forsøg på at ramme en meget lille og specifik brugergrupper," skriver Asus i en pressemeddelelse.

Det fremgår, at Asus i den seneste opdateringsversion har fjernet bagdøren og introduceret end-to-end kryptering og andre sikkerhedsværktøjer til brugerne. Asus oplyser også, at der nu er et værktøj tilgængeligt, som kan afgøre om brugerens system er ramt eller ej.

Asus har også taget kontakt til berørte brugere og tilbudt sin assistance i forhold til at få fjernet sikkerhedsrisici.

Læs også: Midt i spionage-rygter og mediestorm: Computerworld besøger Huawei i Kina - tag med på besøg hos det måske mest omstridte tech-firma lige nu

Ifølge Asus står en såkaldt 'advanced persistent threat' (APT)-gruppe bag angrebet, hvilket hentyder til et sofistikeret angrebet, der er initieret fra statsniveau eller af en velorganiseret kriminel gruppe med et økonomisk eller politisk mål.

Kaspersky Lab fandt ifølge mediet Motherboard malwaren, som de har navngivet ShadowHammer, på 57.000 computere. Det russiske sikkerhedsfirma vurderer dog, at langt flere computere kan være omfattet af angrebet.

Ifølge Kaspersky blev Asus informeret om angrebet i januar.

Læs også: Center for Cybersikkerhed klar med trusselsvurdering for 2019: Så alvorligt står det til lige nu

Der hersker lige nu tvivl om, hvor mange computere der rent faktisk er blevet inficeret.

Kaspersky Lab har skrevet at op mod en million brugere kunne være blevet ramt indirekte af angrebet, som anigveligt kun var rettet mod 600 specifikke MAC-addresser.

Den seneste udmelding fra Asus selv er dog altså, at det kun drejer sig om "et mindre antal enheder."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere