Manglen på it-kompetencer i dansk erhvervsliv er så alvorlig, at det skader væksten.
Sådan lyder det i en ny analyse fra IT-Branchen, som er på trappern med IT Barometer 2019.
Her er det især manglen på it-kompetencer, der står i vejen for det, som IT-Branchen kalder for ‘de danske it-virksomheders vækst-eventyr.’
Næsten to tredjedele af de adspurgte danske virksomheder peger i undersøgelsen på, at den største barriere for vækst er manglen på de rette it-kompetencer.
“Efterspørgslen efter gode it-kompetencer er så stor, at markedet simpelthen er støvsuget," siger Birgitte Hass, administrerende direktør i IT-Branchen.
"Det er et kæmpe-problem for samfundet, at der ikke er nok mennesker til at løse de opgaver, som både det offentlige og erhvervslivet står med i forhold til den digitale transformation, vi oplever globalt lige nu," siger hun.
Ifølge undersøgelsen har næsten halvdelen af virksomhederne - 45,2 procent - inden for det seneste år været nødt til at opgive at få besat ledige it-stillinger.
Det er gået ud over innovation og udvikling.
Og næsten hver tredje virksomheder har i det seneste år været nødt til at sige nej til ordre og opgaver på grund af mandskabsmangel.
IT-Branchen peger på, at kompetencemanglen er blevet ‘et alvorligt problem for væksten,’ når først virksomheder er tvunget til at sige nej til ordrer og nye kunder.
”Vi bliver nødt til at prioritere denne her udfordring både politisk, i erhvervslivet og på uddannelsesinstitutionerne. Ellers ender det med at blive en stopklods for den digitale udvikling, der skal være med til at løfte Danmark ind i fremtiden,” siger Birgitte Hass.
Ifølge brancheorganisationen kan en løsning på kort sigt være at give virksomhederne bedre mulighed for at hyre udenlandske medarbejdere.
Dernæst handler det om at skrue op for uddannelsespladserne, mener organisationen.
“Og endelig skal vi naturligvis investere i at opkvalificere den eksisterende arbejdsstyrke, så vi får flere digitale kompetencer i spil,” mener Birgitte Hass.
Blandt de øvrige vækstbarrierer i IT-Branchens analyse finder vi emner som bureaukrati og samarbejdsbøvl med det offentlige, manglende efterspørgsel efter innovative løsninger, for lidt innovation samt for lige internationalisering.
Læs også:
Her har du tre gode råd til at få fat på de bedste nyuddannede
Kompetencetørke i Danmark presser Columbus til at ansætte op mod 150 medarbejdere i Indien