Mere end hver femte danske virksomhed har alene i det seneste år ansat en særlige it-sikkerhedschef, en CISO.
Det konkluderer PwC i selskabets nye såkaldte Cybercrime Survey med deltagelse af 251 virksomhedsledere, it-chefer og sikkerhedsspecialister.
Mens mange således på grund af it-sikkerhedsbekymringer vælger at ansætte deres egen CISO, er der udbredt bekymring over manglen på egnede it-sikkerhedsspecialister.
“Over halvdelen af de adspurgte respondenter er bekymrede for manglende adgang til kandidater med de rette sikkerhedskompetencer,” lyder det i rapporten.
Ifølge PwC er der dog sket et fald i antallet af virksomheder, der har været udsat for det, som PwC kalder for ‘en hændelse.’
“Undersøgelsen viser dog samtidig, at flere har haft øgede udgifter til udbedring og efterforskning af sikkerhedshændelser,” hedder det.
Undersøgelsen viser også, at angrebsformerne skifter. I de senere år har ransomware-angreb været meget udbredte, men dette ser nu ud til at skifte.
“Ransomware eller afpresning, der tidligere har været en af de hyppigst oplevede angrebstyper med hele 58 procent i 2017, har taget et markant dyk og har i 2018 ramt 24 procent, hvilket er et fald på hele 34 procentpoint,” lyder det fra PwC.
De mest udbredte angrebsformer er nu phishing, vira/orme samt CEO fraud.
“Angrebene bliver stadig mere avancerede, for eksempel ved at de kriminelle nu i højere grad vælger at stjæle identiteter frem for som tidligere at forfalske e-mails fra virksomhedens CEO,” lyder det.
Cybercrime Survey 2018 viser, at topledelsens manglende forståelse for cybertruslen fortsat er en bekymring blandt respondenterne.
Du finder hele undersøgelsen fra PwC her: Cybercrime Survey 2018
Læs også: