Danmark går glip af en værdistigning i BNP på hele 34 milliarder kroner, fordi ‘staten er for dårlig til at stille offentlige data til rådighed for omverdenen.’
Sådan lyder det fra fagforbundet Prosa i det nyeste nummer af Prosa-bladet.
“Selv om Danmark ifølge en FN-måling er verdensmester i offentlig digitalisering, så halter vi langt bagud, når det gælder om at åbne op for de store mængder af data, som myndighederne ligger inde med,” lyder det i en udsendt meddelelse fra bladet.
Her peger Prosa på, at det eksempelvis gælder data om trafik, energiforbrug, miljø og sundhed.
Det er data, der ifølge fagforbundet ‘kan skabe værdi, når de videreanvendes af borgere og virksomheder som råstof i udviklingen af applikationer, tjenester og services.”
Prosabladet henviser til Rigsrevisionen som afsender for tallene, og ifølge bladet anbefaler revisisionen, at der indføres et ‘open by default’-princip, når det handler om data fra staten.
Samme melding kommer fra Erhvervsstyrelsen, hvor chef for dataservice og offentlige data, Christoffer Kjældgaard Giwercman, peger på, at især frie data om trafik, klima, mobilitet og trængsel rummer stort potentiale.
Erhversstyrelsen, KL og Danske Regioner arbejder sammen om frie data i det såkaldte Partnerskabet for Åbne Offentlige Data.
“Vi kan se, at når de offentlige data bliver sat fri, så stiger brugen af de data voldsomt. Potentialet er enormt, og jo flere offentlige myndigheder, der går med i projektet, jo større bliver værdien af de åbne data”, siger Christoffer Kjældgaard Giwercman til Prosabladet.
Læs også: