Danske biografer får digital filmfremvisning

I næste måned vil tre danske biografer for første gang vise film på digitale fremvisere. Biografgængerne kan glæde sig over bedre kvalitet og flottere udnyttelse af digitale teknologier i filmproduktionen, mens branchen forbereder sig på en stor omvæltning inden for fremvisning og distribution af film.

I løbet af nogle år kan det være slut med med at slæbe tunge filmruller i landets biografer. I denne måned har de første rent digitale filmfremvisninger premiere i tre Nordisk Film-biografer, to i København og en i Århus.

Da vil man kunne opleve actionhelt og komiker Will Smith i premierefilmen "I, Robot", som fremvises i det nye digitale format. I næste måned har den animerede film Shrek 2 premiere i digitalt format.

Den digitale fremvisningsteknologi har nemlig nu nået et niveau, hvor man kan matche kvaliteten fra de gamle 35-milimeter filmprint, forklarer områdedirektør i Det Danske Filminstitut, Anders Geertsen.

Kvalitetsspring

Samtidig mener han, at det i hvert fald for visse film vil blive et stort kvalitetspring at se dem i digitalt format.

- Der er ingen tvivl om, at de digitalt producerede film som eksempelvis Shrek vil se bedre ud, når de også bliver fremvist digitalt, siger Anders Geertsen.

Direktør i Nordisk Film John Tønnes er da heller ikke i tvivl om, at det vil gøre en forskel for gæsterne.

- Det digitale billede er roligere og flimrer mindre, underteksterne står bedre frem og du får ikke problemer med at vise brugte kopier - det er jo en ny fremvisning hver gang, siger han.

Nu da digital-fremvisningen kvalitativt kan matche de store filmruller, står biografverdenen over for et kvantespring, mener Anders Geertsen.

- For biografverdenen gælder der det enestående, at man har haft én verdensstandard på de analoge filmfremvisere, som ikke har ændret sig i 50 år. Så selv om biograferne er kommet ind i den digitale tidsalder på lydsiden, er det endnu ikke sket på billedsiden, siger han.

De cirka 350 danske biografer står derfor over for overvejelserne om, om de skal investere i en ny digital fremviser efter den såkaldte 2K-standard, og den koster cirka en million kroner.

Men det er ikke den eneste udfordring, som branchen står over for.

Fremviser-standarden er der nemlig enighed om, men det er også stort set det eneste.

Derfor venter branchen på, at der snart vil komme nogle retningslinjer fra Digital Cinema Initiative, som er den amerikanske brancheorganisation på området, samt den europæiske pendant, European Digital Cinema Forum.

- På afspilningssiden kan man få leveret filmen både som en stak cd'er, der skal kodes ind i en harddisk, som digitale bånd eller som en bærbar harddisk. Og samtidig kan hvert studie stort set have sine egne kopisikrings-systemer. Det bliver meget vigtigt med gode sikkerhedsstandarder, når man nu begynder at sende digitale film ud i verden, siger Anders Geertsen.

Lettere og billigere

Men trods udfordringerne glæder han sig over, at den danske biografverden nu begynder at binde an med den nye filmteknologi, som også ? når de tekniske formalia er løst ? vil gøre distribution lettere og billigere, hvilket måske i sidste ende også vil komme biograferne og biografgængerne til gode.

John Tønnes ved endnu ikke, hvor hurtigt man vil rulle den digitale fremvisningsteknologi ud i de i alt 14 Nordisk Film-biografer i landets større byer.

Men han mener, at det er vigtigt at gøre sig sine erfaringer, fordi han forventer, at udviklingen lige pludselig kan gå meget stærkt på det toneangivende amerikanske marked.

Hvis man ikke er klar til at aftage digitale film, når det sker, kan man risikere at komme bagerst i distributionskøen, frygter han. Samtidig forudser han, at når boomet kommer, kan der blive mangel på digitalt fremviserudstyr.

- Så gælder det om at være klar til at til at tage nogle beslutninger, når det sker. Men vi gør ikke kun det her fordi vi er nødt til det ? vi synes også, det er en god udvikling, siger biografdirektøren.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere