Interne revisioner hos IBM Danmark har resulteret i en større udrensning blandt ansvarlige på softwareområdet.
Den mest prominente exit står direktionsmedlemmet Flemming Noes-Rasmussen for, men Computerworld erfarer, at yderligere fem medarbejdere - heraf flere ledende - også har forladt selskabet.
Flemming Noes-Rasmussen har ? flere år før han fylder 60 år ? valgt at gå på pension.
I 2001 indtog han som 53-årig den prestigefyldte post som direktionsmedlem med ansvar for softwareområdet.
Vil ikke kommentere sagen
Selv oplyser den tidligere IBM-topchef til Computerworld, at han gik på førtidspension inden sommerferien takket være en gunstig pensionsordning. Derudover ønsker han ikke at kommentere sagen.
IBM indbød ikke til afskedsreception for direktionsmedlemmet, der ifølge Computerworlds kilder ellers havde været selskabet en særdeles god mand i mange år. En god mentor for yngre. En dygtig sælger, men også en sælger, der var karakteriseret af stor risikovillighed.
Sagen er endnu et eksempel på, hvordan de hårde opstramninger i kølvandet på Enron-skandalen stadig sender drastiske dønninger ud i amerikanske koncerners danske datterselskaber.
Det først kendte danske offer for minutiøse revisorers ekstra kritiske øje blev Peter Perregaard, Oracles europachef. Han anlægger imidlertid nu sag mod Oracle for uberettiget fyring.
Yderligere fem fra IBM ud i kølvandet
Hos IBM førte nok en revision på softwareområdet til, at yderligere fem medarbejdere måtte forlade IBM Danmark efter Flemming Noes-Rasmussen.
For alle sager gælder, at der har været tale om overskridelse af IBM?s regler for, hvem der har ret til at godkende hvad. Problemet lå i særligt gode betingelser, som visse kunder opnåede.
I hvert fald den ene revisionsrunde vedrører 2000 og 2001, og de fem berørte på softwareområdet refererede da til Flemming Noes-Rasmussen.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Lars Mikkelgaard-Jensen, der overtog posten som administrerende direktør for IBM Danmark i januar i år.
Kommunikationschef i IBM Anders Lund Rendtorff afviser at kommentere sagen:
- Men jeg kan bekræfte, at vi lever op til den lovgivning, vi skal - inklusive den amerikanske Sarbanes Oxley-lovgivning, siger han.
Stor risikovillighed
Det er karakteristisk, at IBM-sagerne og Oracle-sagen vedrører software-området, mener Henrik Zangenberg, nuværende direktør i Gartner Group i Danmark og selv tidligere medarbejder hos IBM.
Han understreger dog, at han intet kender til de aktuelle sager, men siger:
- Man vil sandsynligvis mange steder i it-branchen kunne finde eksempler på software-kontrakter, hvor interne delegeringsregler er blevet bøjet og måske endda omgået. Risikovilligheden er større på grund af den mindre finansielle eksponering - i modsætning til inden for hardware og serviceydelser, siger Henrik Zangenberg.
Denne artikel stammer fra den trykte udgave af Computerworld, der fredag bringer mere om IBM-sagen.