IBM-topchefer fældet af intern revision

Danmarks største it-selskab, IBM, har i al stilhed sagt farvel til direktionsmedlem Flemming Noes-Rasmussen og fem andre, hvoraf flere har været ledende medarbejdere. Udrensningen skyldes interne revisioner, der har påvist, at visse af IBM's interne regler ikke er blevet fulgt.

Interne revisioner hos IBM Danmark har resulteret i en større udrensning blandt ansvarlige på softwareområdet.

Den mest prominente exit står direktionsmedlemmet Flemming Noes-Rasmussen for, men Computerworld erfarer, at yderligere fem medarbejdere - heraf flere ledende - også har forladt selskabet.

Flemming Noes-Rasmussen har ? flere år før han fylder 60 år ? valgt at gå på pension.

I 2001 indtog han som 53-årig den prestigefyldte post som direktionsmedlem med ansvar for softwareområdet.

Vil ikke kommentere sagen

Selv oplyser den tidligere IBM-topchef til Computerworld, at han gik på førtidspension inden sommerferien takket være en gunstig pensionsordning. Derudover ønsker han ikke at kommentere sagen.

IBM indbød ikke til afskedsreception for direktionsmedlemmet, der ifølge Computerworlds kilder ellers havde været selskabet en særdeles god mand i mange år. En god mentor for yngre. En dygtig sælger, men også en sælger, der var karakteriseret af stor risikovillighed.

Sagen er endnu et eksempel på, hvordan de hårde opstramninger i kølvandet på Enron-skandalen stadig sender drastiske dønninger ud i amerikanske koncerners danske datterselskaber.

Det først kendte danske offer for minutiøse revisorers ekstra kritiske øje blev Peter Perregaard, Oracles europachef. Han anlægger imidlertid nu sag mod Oracle for uberettiget fyring.

Yderligere fem fra IBM ud i kølvandet

Hos IBM førte nok en revision på softwareområdet til, at yderligere fem medarbejdere måtte forlade IBM Danmark efter Flemming Noes-Rasmussen.

For alle sager gælder, at der har været tale om overskridelse af IBM?s regler for, hvem der har ret til at godkende hvad. Problemet lå i særligt gode betingelser, som visse kunder opnåede.

I hvert fald den ene revisionsrunde vedrører 2000 og 2001, og de fem berørte på softwareområdet refererede da til Flemming Noes-Rasmussen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Lars Mikkelgaard-Jensen, der overtog posten som administrerende direktør for IBM Danmark i januar i år.

Kommunikationschef i IBM Anders Lund Rendtorff afviser at kommentere sagen:

- Men jeg kan bekræfte, at vi lever op til den lovgivning, vi skal - inklusive den amerikanske Sarbanes Oxley-lovgivning, siger han.

Stor risikovillighed

Det er karakteristisk, at IBM-sagerne og Oracle-sagen vedrører software-området, mener Henrik Zangenberg, nuværende direktør i Gartner Group i Danmark og selv tidligere medarbejder hos IBM.

Han understreger dog, at han intet kender til de aktuelle sager, men siger:

- Man vil sandsynligvis mange steder i it-branchen kunne finde eksempler på software-kontrakter, hvor interne delegeringsregler er blevet bøjet og måske endda omgået. Risikovilligheden er større på grund af den mindre finansielle eksponering - i modsætning til inden for hardware og serviceydelser, siger Henrik Zangenberg.

Denne artikel stammer fra den trykte udgave af Computerworld, der fredag bringer mere om IBM-sagen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere