En it-sikkerhedskontrol af 4kløverskolen i Nyborg sår tvivl om det juridiske grundlag for at udføre såkaldte ’penetrationstest’ i forbindelse med it-sikringen af kommunale institutioner.
DR TV Avisen kunne 5. februar dokumentere, hvordan en medarbejder fra it-sikkerhedsfirmaet Prueba Cybersecurity havde benyttet både dækhistorie, skjult kamera og falsk identitet for at få adgang til personfølsomme oplysninger på skolens maskiner.
It-sikkerhedsfirmaet var blevet hyret af Nyborg Kommune.
For at få adgang udgiver medarbejderen sig for at være hasteudsendt af Nyborgs skole-it afdeling og fortæller til skolelederen, at der er opdaget et datalæk, som skal stoppes. Under armen har han, på opfordring fra Nyborg Kommunes it-chef, et skjult kamera som foreviger hele seancen.
Kommunaldirektør Lars Svenningsen var ikke bekendt med og tager afstand fra de benyttede metoder og har efterfølgende stoppet samarbejdet med firmaet.
Kan stride med arbejdsretten
Ifølge adjunkt ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet er penetrationstesten på kant med den aftale som KL og lønmodtagerorganisationerne har indgået, når det gælder håndtering af it-sikkerhed:
”Det er en voldsom presset situation at blive sat i som medarbejder, at man pludselig hører om, at der er sket læk af fortrolige oplysninger. Den karakter, som foranstaltningen havde, mener jeg godt kan berettige en bod fra Arbejdsretten. I sidste ende er det et spørgsmål om, hvor langt man må gå for at sikre it-sikkerheden,” siger han til DR.
For den skoleleder, som er blevet manipuleret af it-sikkerhedsmedarbejderen, har sagen været så stort et tillidsbrud, at han siden episoden i november stadig er sygemeldt. I en intern mail sendt dagen efter stresstesten, beskriver han forløbet som mindende om et ’psykisk overgreb’.
I følge DR, har Prueba Cybersecurity oplyst til Nyborg kommune, at lignende aktioner er blevet udført i tre andre danske kommuner.