Der udkæmpes lige nu en mindre krig om et kontroversielt udfald af en stor svensk rammeaftale.
En række it-virksomheder på det svenske marked føler sig nemlig uretfærdigt behandlet, efter at en konkurrent via et konkursbo har købt sig til den store offentlige pc-rammeaftale.
Det skriver Computerworlds svenske søstermedie Computerworld Sverige.
Sagen begynder, da det konkursrammet selskab, Miscos, som tidligere har vundet en pc-rammeaftale med svenske Statens Inköpscentral under Kammarkollegiet, ansøger om at overlade rammeaftalen til en anden konkurrent, Advania.
Det accepteres af den svenske indkøbscentral.
Det fremgår ikke, hvorvidt der har været penge involveret i en eventuel handel mellem de to virksomheder. Miscos henviser til, at rammeaftalen blev overdraget til Advania som led i virksomhedens afvikling.
Men Advania får i hvert fald fingrerne i den gyldne billet til en stor offentlig pc-rammeaftale, som selvsamme Advania i det oprindelige udbud tabte.
Læs også: Dustin køber hollandsk it-selskab: Lægger næsten halv milliard kroner på bordet
Det har nu fået en række konkurrenter op i det røde felt, heriblandt Dustin og Ricoh som begge kæmpede med om den eftertragtede rammeaftale.
Dustin har nu valgt at tage sagen til domstolen.
"Vi mener ikke, at man skal kunne købe rammeaftaler på denne måde. Kammarkollegiet har ikke ført en tilstrækkelig kontrol af, hvordan rammeaftalen blev overdraget, for eksempel har de ikke kontrolleret, hvilke dele af Misco, Advania har købt, hvis de har købt noget som helst. Advania kvalificerede sig ikke til at få rammeaftalen ved det oprindelige indkøb," siger Eva Emfors, informationschef hos Dustin.
Dustin har nu meldt sagen til den svenske konkurrencestyrelse, og bedt dem om at lave en udredning.
Alt er gået rigtigt til
Hos svenske Kammarkollegiet står man fast på, at alt er gået rigtigt til. Her henviser man blandt andet til, at Advania har overtaget medarbejdere fra konkursramte Miscos, som har haft afgørende betydning for udbuddet og kontrakterne.
Kammarkollegiet skriver også, at det er blevet bekræftet, at Advania ikke var dækket af nogen af de kontraktlige udelukkelsesgrunde, og at alle kvalifikationskrav, udvælgelseskrav og andre nuværende krav og betingelser var opfyldt. Derfor er det vurderet, at der ikke er grund til at nægte overdragelsen af rammeaftalen.
Anna Ekberg, enhedschef hos Statens Inköpscentral under Kammerkollegiet, oplyser blandt andet, at man har ageret ud fra de regler, indkøbscentralen skal følge, men at man nu må afvente domstolens afgørelse.
Indtil videre står det altså ikke klart, om den svenske indkøbscentral har handlet korrekt eller ej.
Den svenske forvaltningsdomstol har senest konstateret, at begge parter har givet gode grunde, og at den vil vende tilbage med en endelig beslutning i sagen.
Læs også: Hedensted Kommunes it-chef har droppet alle it-udbud: ”Jeg synes ikke, at det giver mening"