Artikel top billede

Foto: Christoffer Lund-Hansen

It-fagforbund rasler med sablerne over for IBM: Kræver overenskomst til 300 fyringstruede KMD-medarbejdere

It-fagforbundene Prosa og HK kræver nu, at de 300 fyringstruede KMD-medarbejdere, der den 1. oktober bliver virksomhedsoverdraget til IBM, bliver sikret med en overenskomst. Hvis kravene ikke bliver efterkommet, kan det ende med en faglig tvist, lyder det fra Prosa.

Opdateret mandag 16. juli klokken 9.15 med kommentar fra IBM.

De knap 300 KMD-medarbejdere, der den 1. oktober bliver virksomhedsoverdraget til IBM som følge af en stor outsourcing-aftale mellem de to virksomheder til en samlet værdi på 2 milliarder kroner, skal sikres med en overenskomst.

Det er et af de krav, som Prosa nu stiller til IBM.

Fagforeningen kræver, at de 300 medarbejdere skal have samme vilkår i IBM, som de har haft i KMD.

"Vi vil sikre, at der bliver rejst de fornødne krav i forbindelse med overdragelsen. Det vil blandt andet indebære, at de 300 medarbejdere bliver sikret med en overenskomst og får en behandling, der svarer til den, som de i dag får fra KMD’s side," siger John Jørgensen, faglig konsulent hos Prosa, til Computerworld.

Læs også: IBM-boss overtager 300 fyringstruede KMD-medarbejdere: "Om to til tre år vil mange af dem lave noget helt andet"

Prosa: Det strider imod loven om virksomhedsoverdragelse

Udmeldingen fra Prosa kommer efter Computerworlds interview med Henrik Tang Hedegaard, der er nordisk chef for IBM samt en af virksomhedens veteraner.

Han har således arbejdet hos den amerikanske it-gigant siden 1988.

I interviewet gentager han, at der vil komme reduktioner i medarbejdertallet blandt de 300 medarbejdere, når virksomhedsoverdragelsen er gennemført.

Han oplyser ligeledes, at de resterne medarbejdere i løbet af de kommende år må forberede sig på at skulle omskoles til andre opgaver.

Men hos Prosa vurderer man, at IBM’s planer om afskedigelser vil komme i konflikt med loven om virksomhedsoverdragelse.

"Vi mener, at det strider mod forudsætningerne i lov om virksomhedsoverdragelse, når en nordisk direktør på denne måde forudser, at der kommer afskedigelser," siger han og uddyber:

"En virksomhedsoverdragelse er ikke i sig selv en saglig begrundelse for en opsigelse. Der er en række betingelser, der skal være opfyldt, for at en opsigelse er sagligt begrundet i den slags situationer, og de er ikke opfyldt med mindre, at IBM eller KMD ligefrem er økonomisk nødlidende, og det er der vel ingen af os, der tror," siger John Jørgensen.

Hvad bliver konsekvensen, hvis IBM ikke imødekommer jeres krav?

"Det er jeg helt sikker på, at IBM gør."

Kan det ende i en konflikt, som det var tilfældet med CSC-konflikten i 2011?

"Det kan i hvert fald ende i en tvist, og hvad konsekvensen af den tvist bliver, kan jeg ikke udtale mig om. Det kan føre til mange ting, men i den nuværende situation vil jeg ikke begynde at drage paralleller til CSC-konflikten," siger John Jørgensen.

Læs også: Så er milliardaftalen officiel: KMD outsourcer infrastruktur og 300 medarbejdere til IBM

HK støtter Prosa

John Jørgensen påpeger dog, at hvor Prosa i forbindelse med CSC-konflikten førte konflikten alene, så står Prosa og HK i denne situation skulder ved skulder.

"Jeg kan ikke afvise, at der vil komme et fælles overenskomstkrav fra Prosa og HK," siger han.

Det bekræftes i en fælles erklæring, som de to fagforeninger har udsendt fredag.

"Vi vil ikke finde os i denne behandling af vores medlemmer og vil træffe de nødvendige foranstaltninger, for at sikre at love og aftaler overholdes," lyder det blandt andet i erklæringen, der udover John Jørgensen også har faglig sekretær i HK Privat, Kim Bonde Nielsen, som afsender.

Læs også: KMD opsagde tryghedsaftaler med medarbejderne få måneder før 300 medarbejdere blev outsourcet til IBM

IBM afviser kritik

Computerworld har forespurgt IBM om et interview, og mandag er IBM vendt tilbage med et mailsvar.

Her oplyser den amerikanske virksomhed, at selskabet overholdet loven samt, at de videre forhandlinger med HK og Prosa skal foregå direkte med dem.

"Overførslen af medarbejderne fra KMD til os sker i overensstemmelse med lov om virksomhedsoverdragelse. Den videre snak med HK og Prosa vil vi foretrække at tage direkte med de to fagforeninger," står der i mailen.

Opsigelse af tryghedsaftaler sendt til fagretslig behandling

Op til overdragelsen af de 300 medarbejdere har KMD i foråret opsagt to såkaldte tryghedsaftaler med selskabets medarbejdere.

Tryghedsaftalerne indeholder blandt andet en garanti om en særlig godtgørelse til de pågældende medarbejdere, hvis de bliver fyret på grund af såkaldt 'overtallighed' i forbindelse med virksomhedsopdragelse.

Selvom aftalerne er opsagt, vil de ifølge Computerworlds oplysninger stadig være gældende i op til halvandet år endnu.

Det betyder, at tryghedsaftalerne overdrages til IBM, men de særlige rettigheder løber kun til udgangen af 2019, da aftalerne nu er blevet opsagt.

Det kritiseres også i den fælles meddelelse fra HK Privat og Prosa, der oplyser, at opsigelsen af tryghedsaftalerne er "sendt til fagretslig behandling."

"KMD's og Tech Mahindra's opsigelse af medarbejdernes tryghedsaftale har vi allerede tacklet ved at sende spørgsmålet til videre fagretslig behandling – vi er lodret uenige i fremgangsmåden og finder det naturligvis mere end almindelig urimeligt med tanke på, at baggrunden helt utvivlsomt har været rundet af KMD's planer om udskillelse af Operations," står der i meddelelsen, som fortsætter:

"Vi har ærligt talt ikke særligt høje tanker om KMD's fremgangsmåde. Det rammer medarbejderne ekstra hårdt, at de først skal opleve at få fjernet deres tryghedsaftaler og siden få besked om, at deres job bliver virksomhedsoverdraget."

KMD: Ingen sammenhæng

KMD har tidligere gjort det klart over for Computerworld, at opsigelsen af tryghedsaftalerne ikke har noget at gøre med outsourcingen af 300 medarbejdere til IBM.

"Opsigelsen af aftalerne er ikke sket som en konsekvens af specifikke forretningsmæssige begivenheder, og der er dermed ingen sammenhæng mellem opsigelsen af de to lokalaftaler og indgåelsen af samarbejdsaftalen på it-infrastrukturområdet," oplyste Peter Albrechtsen, HR-direktør i KMD, i en mail til Computerworld i slutningen af juni.

Læs hele KMD's svar her: KMD: Derfor har vi opsagt tryghedsaftalerne for medarbejderne: Se det fulde svar fra selskabet efter kritik

IBM har samtidigt slået fast, at selskabet "ikke har planer om at indføre tryghedsaftaler."

Læs mere om det her: IBM efter overtagelsen af 300 KMD-medarbejdere: "Vi har ikke planer om at indføre tryghedsaftaler



Flere artikler om Job & Karriere

Her er 10 ledige stillinger, som du kan søge lige nu

Vi har fundet 10 ledige it-stillinger hos spændende arbejdspladser som TV2, Matas og Unit IT. Søg dem her.

Fra Linux-administrator til sikkerhedsspecialist: Her er ledige 10 it-stillinger, som du kan søge netop nu
Her er 10 ledige stillinger, som du kan søge lige nu - se dem alle her
Nu kan du komme til at arbejde med PET’s mest centrale it-systemer: Her er 10 spændende job, som du kan søge lige nu
Her er 10 ledige it-stillinger, som du kan søge netop nu

Er du på udkig efter nyt it-job?

På Computerworld it-jobbank kan du hver dag søge og sortere i nye spændende it-stillinger i ind- og udland. Vi har lige nu ledige it-stillinger på siden.

Computerworld it-jobbank er et samarbejde mellem Computerworld og it-jobbank, Danmarks førende karrieresite for it-folk.

Har du spørgsmål til jobannoncerne på disse sider, så er du velkommen til at kontakte it-jobbank

Lynsøgning

Find dit næste It-Job her - Der er ledige it-stillinger lige nu