Verdenssundhedsorganisationen WHO opdaterer løbende sin klassifikation for lidelser i det såkaldte ICD-kompendie.
I sin nyeste udgave, ICD-11, som er udkommet denne uge, er gaming-misbrug dukket op som en af 55.000 mulige diagnoser, som læger kloden over kan orientere sig efter.
Diagnosen falder under kategorien misbrugs-lidelser, og kaldes af organisationen for ’gaming disorder’ – eller gaming-lidelse.
Ifølge organisationen skal tre kriterier være opfyldt, før en patient kan diagnosticeres med sindslidelsen:
- Manglende kontrol over ens gaming-forbrug (overdreven frekvens, intensitet eller varighed samt spil i upassende tidspunkter eller kontekster)
- Når gaming prioriteres højere end andre interesser og mange af livets øvrige aktiviteter.
- Når gamingen fortsættes eller intensiveres til trods for negative konsekvenser.
Som netmediet Techcrunch skriver, har flere aktører, blandt andet læger, kritiseret kravene for at være for bredt definerede og subjektive.
Hvor hårdt de enkelte kan være ramt varierer samtidig i stor grad fra individ til individ.
Kravene minder om dem, som WHO har specificeret til andre misbrugsdiagnoser som eksempelvis ludomani.
”Misbrugslidelser er kendetegnet ved nød eller forstyrrelser af ens daglige velvære forbundet med adfærd fremtvunget af repetitivet beløningsstyret mekanismer, som ikke involverer narkotika”, skriver organisationen.
Gaming-misbrug falder indenfor denne kategori sammen med ludomani.
Selvom definitionen er bred, noterer WHO, at udbredelsen af gaming-lidelse er meget lav.
Som WHO-læge Vladimir Poznyak siger til CNN:
”Til trods for millionvis af gamere kloden over – og selv når det gælder inkarnerede gamere – vil langt de færreste være ramt af gaming disorder.’
WHO er ikke den første organisation som har blåstemplet en gaming-relateret diagnose. Forrige uge gik det britiske sundhedsvæsen (NHS) ud og anerkendte diagnosen. Det skriver britiske The Telegraph.
Det kom i kølvandet på en verserende sag om en 15-årig spilmisbruger, som igennem en periode på et år har været sygemeldt fra skole i sammenlagt otte uger.