BREAKING:Region Syddanmark skal betale historisk stor bøde for grove overtrædelser af GDPR

Artikel top billede

Kom nu i gang: Danmark kan altså ret hurtigt blive klar til at omfavne IoT og dets enorme forretningspotentiale

Klumme: Udsigten til stor økonomisk vækst og frygten for at blive kørt af sporet skubber virksomhederne mod IoT. Men kun hver fjerde danske virksomhed har en fuldt implementeret IoT-strategi. Tiden er inde til at komme i gang.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribenternes synspunkter.

Lad os lige slå det stort op: Internet of things (IoT) har potentialet til at gøre livet lettere og transformere erhvervslivet med en eksploderende teknologisk udvikling.

Lidt mindre storslået kan de mange hjælpsomme IoT-produkter gøre hverdagen mere gnidningsfri.

Markedet for forbundne enheder er gunstig lige nu, og det er uhyre spændende at følge med i, hvordan virksomheder verden over vælger at udnytte investeringspotentialet.

Ifølge OECD vil antallet af forbundne enheder i en almindelig husholdning vokse fra otte styk i 2012 til 50 styk i 2022.

Det er ikke længere kun computeren og telefonen, der kører på netværket, men også vores biler, højtalere, badevægte og it-systemer.

Udover at stille utroligt høje krav til netværket åbner det også op for et kæmpe marked for IoT-produkter for både danske og udenlandske virksomheder.

Størstedelen af danske virksomheder er heldigvis godt på vej, og dem, der endnu ikke er med, har en plan for, hvordan de kan bruge IoT og udnytte digitaliseringen af og for deres virksomhed.

Wi-SUN Alliance har i en ny undersøgelse spurgt 350 it-chefer i danske, svenske, amerikanske og engelske virksomheder, for at finde ud af, hvordan det egentlig går med implementeringen af IoT.

Her mente 82 procent af de danske it-chefer, at deres organisation bliver nødt til at investere i IoT inden for de næste 12 måneder for at kunne holde sig konkurrencedygtige.

Det vil nemlig mindske kundernes udgifter, forbedre driftssikkerheden for systemer og services, og mindske driftsudgifterne.

Det er altså i høj grad udsigten til stor økonomisk vækst, der driver virksomhederne. Men også frygten for at blive kørt af sporet.

Danskerne er bekymrede for sikkerheden

I USA har 65 procent af organisationerne fuldt implementerede IoT-strategier. Kun 24 procent af de danske virksomheder er lige så langt i processen.

Det er overraskende, når man tager i betragtning, at alle respondenter kommer fra organisationer, som allerede investerer i mindst ét IoT-initiativ inden for enten smarte byer, smart forsyning eller industriel IoT.

I virkeligheden viser det sig, at rigtig mange bekymrer sig over det nye teknologiske vidunder.

Bekymringer om kompleksiteten ved IoT-løsninger og besværet ved at ansætte personer med de rette kompetencer betyder, at 45 proocent synes, at det er svært at få IoT op at køre i praksis.

Den største bekymring er dog sikkerheden.

Med de skærpede GDPR-regler og hackere, der hele tiden bliver bedre, er det en meget reel bekymring.

Da Mærsk sidste år blev hacket og rent faktisk kunne sætte en pris på sit tab, fandt mange virksomheder ud af, at de ikke var urørlige overfor cyberkriminalitet.
Det kan du læse mere om her: Nyt regnskab slår fast: Cyberangreb har kostet Mærsk næsten to milliarder kroner

Gode råd til at komme i gang

Der er heldigvis hjælp at hente.

For i samme undersøgelse viser det sig, at langt størstedelen af de adspurgte har interessen i at opgradere deres netværk.

De kender også til åbne standarder, hvor flere leverandører kan byde ind med IoT løsninger på samme netværk.

Du kan sikre dine netværk på forskellige måder. For eksempel kan du:

  • Opgradere dine netværk trådløst. Netværk, der er luftbårne frem for jordbunden, kan afbrydes, hvis en enhed erstattes af en uautoriseret tredjepart – altså en hacker.
  • Sørge for at have en stærk kryptering af dit netværk og autentificering af al netværkstrafik.
  • Have evnen til at frekvenshoppe. Med mesh-netværker kan du frekvenshoppe, og derved bekæmpe uvedkommende for at aflytte dine samtaler.
  • Sørge for, at dine produkter og netværk er certificerede.
Kombinerer man ovenstående, kan man nemmere imødekomme branchens behov for sikre netværk.

Det er den form for flersidet beskyttelse, der kan gøre it-professionelle trygge, når de skal implementere smarte byer og andre IoT værktøjer.

Danmark kan altså ret hurtigt blive klar til at omfavne IoT og dets enorme forretningspotentiale.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.