Et sydkoreansk topuniversitet er blevet boykottet af lang række AI-eksperter verden over, efter det viser sig, at en afdeling på universitet, der blandet andet forsker i kunstig intelligens, har indgået et partnerskab med en tvivlsom forsvarsvirksomhed.
Ifølge skaren af 57 forskere fra 30 lande er det en meget kedelig udvikling, der kan lede til masseødelæggelsesvåben uden nogen form for etiske retningslinjer, skriver Independent.it.
I et åbent brev til Korea Advanced Insitute of Science and Technology (KAIST) bliver det gjort klart, at man ikke længere vil samarbejde med universitet, før udviklingen af autonome våben stoppes.
"Man kan lave masser af gode ting med AI, der redder liv, også i en militær kontekst, men åbent at deklarere, at målet er at udvikle autonome våben med en parter som denne, giver anledning til store bekymringer," udtaler Toby Walsh, der har organiseret boykotten, til The Guardian.
"Det er et meget respekteret universitet, der begynder at samarbejde med en etisk meget tvivlsom partner, der fortsætter med at overtræde internationale normer," fortsætter han.
Præsidenten for KAIST, Sung-Chul Shin, forsvarer sig med, at man slet ikke har nogen intention om at udvikle dødbringende autonome våben eller dræberrobotter, der ikke kan styres meningsfuldt af mennesker.
Læs mere: Eksperter udpeger de værste trusler med kunstig intelligens: "Vi taler om malware på steroider"
Topmøde i næste uge om AI
Brugen af kunstig intelligens med et militært formål, har fået en række forskere til at stille spørgsmålstegn ved nøjagtigheden af sådanne våben og deres evne til at skelne fjender fra venner.
I næste uge afholder FN et møde i Geneve med autonome våben på dagsordenen.
Her er over 20 lande blandt andet gået sammen om at få indført et totalt forbud mod "killer robots".
Forsvarsvirksomheden, Hanwha, som er baggrund for det store opråb blandt AI-forskere, er en af Sydkoreas største våbenproducenter, og producerer, ifølge The Guardian, blandt andet klyngebomber.
Klyngebomber blev i 2008 gjort forbudt ifølge en international aftale, som blev underskrevet i Oslo.
I dag er klyngebomber således forbudt i omkring 120 lande - dog fortsat uden de store nationer USA, Rusland og Kina.
Der er ifølge talsmanden for boykotten i dag allerede eksempler på militærdroner, der teknisk set kan operere fuldstændigt autonomt.
Dette samarbejde ses som endnu et skridt nærmere at åbne en Pandoras boks, der kan blive meget svær at lukke igen.
Den trussel der lurer mod nord for Sydkorea bør heller ikke være en anledning til at kaste sig ud i et sciencefiktion-eventyr med Teminator som forbillede.
"Udviklingen af autonome våben vil forværre sikkerhedssituationen på den Koreanske halvø, ikke forbedre den. Hvis disse våben bliver lavet nogen som helst sted, vil de på et eller andet tidspunkt ende op i Nordkorea, og de vil ikke have nogen kvaler ved at gøre brug af dem mod syd," udtaler Toby Walsh til The Guardian.