Google-styresystemet Android anvender Oracles Java-software på ulovlig vis.
Sådan lyder det i en helt ny afgørelse i en amerikansk domstol, som dermed bliver den seneste i et efterhånden otte år langt slagsmål mellem de to selskaber om brugen af Java i Android.
I yderste konsekvens kan afgørelsen betyde, at Google skal betale Oracle mere end 50 milliarder kroner i erstatning og godtgørelse.
Det mest sandsynlige er dog, at sagen fortsætter med yderligere anker og appeller og yderligere retsmøder i nye retsinstanser.
Været i gang i snart otte år
Sådan har det i hvert fald været hidtil i den otte år lange sag, der begyndte i 2010, da Oracle sagsøgte Google med påstand om, at Android krænker to Java-patenter, som Oracle ejer.
Den første dom i sagen faldt i 2012, og den faldt ud til Googles fordel, da en domstol afgjorde, at Java er så udbredt, at teknologien falder uden for copyright-lovgivningen.
Denne dom blev annulleret i 2014, og i 2016 fastslog en ny domstol, at Googles brug af Oracles API’er var lovlig under den såkaldte ‘fair use’-doktrin i amerikansk copyright-lov.
Denne afgørelse blev anket af Oracle. Og nu har Oracle altså fået medhold.
“Der er intet fair over at tage et ophavsretligt beskyttet produkt og anvende det til samme formål og til samme funktion som originalen - bare i et konkurrerende produkt,” lyder det i afgørelsen fra domstolen.
Oracle erklærer sig ikke overraskende godt tilfreds med afgørelsen, som ifølge selskabet “beskytter skabere og forbrugere.”
Google overvejer nu sine næste skridt og beklager, at Java ifølge selskabet ikke er ‘åbent og frit’ for alle.
“Denne type afgørelser vil gøre apps og online-tjenester langt dyrere for forbrugerne,” lyder det fra Google.
Kan blive meget dyrt
Det er endnu uklart, hvor meget afgørelsen i givet fald vil koste Google.
Oracle havde oprindeligt krævet mere end 50 milliarder kroner i erstatning, men det vurderes, at prisen i dag kan være en del højere, da API’erne i takt med Androids udbredelse er blevet langt mere udbredte end de var, da sagen blev igangsat.
Sagen bliver fulgt med stor interesse fra flere sider, da den kan få konsekvenser mange steder i det komplekse software-landskab, hvor teknologier, patenter og løsninger anvendes på kryds og tværs.
Således anvendes der open source-software i rigtigt mange software-platforme, og afgørelsen kan betyde, at der fremover skal betales for at anvende en del af disse.
Oracle overtog Java med købet af Sun Microsystems i 2010.
Læs også:
Oracle afslører: Så vild en forretning er Android for Google - milliarderne vælter ind
Oracle siger stop: Vil af med ansvaret for Java EE - men hvem skal overtage?