Artikel top billede

Kæmpe-test og guide: Sådan bygger du nemt dit hjem smart med Amazon Alexa, Philips, TP-Link, Tado og Nest

Hvor smarte er de smarte enheder egentligt? Og kan du reelt leve med enhederne i et helt almindeligt hjem? Vi har i flere måneder testet i et helt almindeligt parcelhus fra 1971 - se hvordan det gik her.

De smarte enheder vælter frem, og det er især i hjemmet, at producenterne kommer op med nye smarte, avancerede og stemmestyrede enheder.

Men hvor smart er det egentligt? Kan du faktisk leve med det - eller er de digitale løsninger faktisk mere besværlige end de analoge rutiner, som du har vænnet dig til over et helt liv?

Det har jeg sat mig for at prøve af. Jeg har derfor over det sidste års tid fyldt mit ganske almindelige parcelhus fra 1971 med smarte enheder, der kan styre alt fra det varme vand til lyset i mit arbejdsværelse.

Samtidig har jeg sat mig for at gøre det uden at snyde.

Det vil sige, at det er undertegnede, der har sat alting op - og jeg har sat det op uden andre hjælpemidler, end hvad jeg har kunne finde i de medfølgende manualer eller apps.

Resultatet har været overraskende godt: Markedet er ved at være mere mere modent end bare for et par år siden.

Der er derfor ingen grund til ikke at kaste sig ud i at prøve nogle af enhederne i testen. Alt du skal have er tålmodighed, lidt kroner på kontoen, et par ledige stikkontakter og dit wifi-pasword.

1. Hjernen der styrer det hele: Amazon Alexa / Echo

For få år siden skulle et smart hjem styres af apps på din telefon.

Sådan er det delvist stadig, men primært når udstyret skal installeres eller fintunes.

I stedet har de fire store techgiganter - Amazon, Google, Apple og Microsoft - alle lanceret - eller annonceret - stemmestyrede løsninger, som du kan bruge til at betjene det meste af udstyret.

Stemmestyringen er i sig selv smart, men det virkeligt smarte er den måde, som udstyret og tjenesterne binder alle de forskellige tjenester, hardware og løsninger sammen på tværs af leverandører.

I mit tilfælde er mit forsøg på et smart hjem bundet sammen af Amazons Alexa-tjeneste, som jeg via fem Echo-enheder kan kommunikere med i det meste af huset.

Valget faldt på Amazon og Alexa-løsningen, fordi den var og er tjenesten med de fleste såkaldte skills tilgængelige, og fordi Amazon var de første på markedet med en færdig løsning, som der stadig udvikles intensivt på.

Hver uge får jeg et nyhedsbrev med nye ting, som Alexa nu kan.

I dag er Google Home også en fornuftig konkurrent, især hvis du i forvejen er dybt inde i Googles økosystem, mens Apple først lancerer en Siri-løsning i 2018, og dampen vist er gået af Microsofts Cortana-løsning.

Mange af enheder i denne artikel virker også med Siri og Google, men jeg har valgt at tage udgangspunkt i min brug af Alexa.

Efter et år med Alexa er jeg da også begejstret.

Du skal dog være opmærksom på, at Alexa kun taler engelsk, og at Amazon endnu ikke sælger dem direkte i Danmark.

Du skal derfor bestille dem via amerikansk eller tysk Amazon, eller tage dem med hjem fra en tur i udlandet. 

Den kan dog stadig ikke tale dansk, og det betyder også, at du ikke kan bruge de smarte funktioner der fortæller dig om den lokale trafik og lignende.

Men det har ikke været at stort tab for mig, især fordi prisen er sølle 50 dollars for den lille Echo Dot - hvornår har du måske sidst købt it-udstyr, der kan så meget for så lidt?

I mit tilfælde bruger jeg primært Alexa til:

- Musik via Spotify:
Ved at sige ”Alexa, play ’Racing in the streets’ by Bruce Springsteen” kan jeg få musikken til at starte på to sekunder.

Jeg har desuden navngivet mine enheder så jeg kan bestemme hvor musikken skal spille. En af mine små Echo Dot-enheder er desuden tilsluttet en lille B&O-højtaler via Bluetooth, da den er både pænere og har bedre lyd.

- Styre mine smarte stikkontakter:
Jeg har tre smarte TP-Link HS110 stikkontakter sat op, som jeg kan styre med stemmen (og via timer) til at styre min cirkulationspumpe, min badeværelsesblæser og en lampe.

Du kan læse mere om dem senere, men via Alexa kan jeg bede dem om at starte og stoppe.

- Styre lyset:
Det er stadig nemmest at trykke på kontakten i et rum. Men sidder man og ser film eller er i et rum hvor kontakterne er langt væk, så er ”Alexa, turn off Office”-kommandoen faktisk ret smart.

- Vejrudsigt:
Alexa kan hurtigt give dig en vejrudsigt for hvor som helst på kloden. Praktisk at spørge til over morgenmaden.

- Timer og alarm: Utroligt praktisk at kunne sætte en timer eller en alarm i køkkenet når ens hænder er dækket af mel.

Jeg kan desuden ringe til andre med Echo-enheder, slå op i min Office 365-kalender, høre podcast og slå ting op via Google. Det er dog funktioner, jeg sjældent bruger. 

Familie-testen
Den ultimative test er dog som altid familie-testen, om jeg kan få resten af familien til at bruge den nye teknologi, der er slæbt ind i hjemmet, noget som langt fra er givet.

Her er vurderingen dog, at Alexa samlet set er en bonus.

Vi er især begyndt at lytte til mere musik, og det er nemt for ungerne selv at slå ting op på nettet (på engelsk) – og lyset og de smarte stikkontakter anvender de også uden problemer.

Det er måske også vigtigt, at Alexa ikke har erstattet ting hos os.

I stedet er stemmestyringen et supplement til stikkontakter og lignende interfaces.

Man kan dog stadig godt mærke, at Alexa stadig træder sine barnesko.

Først og fremmest er sikkerheden en udfordring, for hvem som helst kan betjene enhederne med sin stemme. Og så er det lidt usikkert, hvor længe Amazon gemmer ens stemme, og hvad de helt præcist gør med den.

Kan du leve med den usikkerhed, så er Amazon Alexa en smart tjeneste, som meget nemt knytter de smarte enheder i hjemmet sammen – og det er et stærkt alternativ til at sidde og rode i sin telefon hele tiden.

Tip: Start med en Echo Dot til 50 dollar og se om du i det hele taget kan vænne dig til stemmestyring. Og husk at Alexa og Spotify nu også tilbyder musik i flere rum - og dermed et (billigere) alternativ til Sonos.

2. Smarte stikkontakter der styrer vand, udluftning og lys: TP-Link HS110

Mængden af smarte enheder vokser hele tiden, men jeg har ofte oplevet at lige den dims, som jeg skal bruge endnu ikke er lavet.

Et godt eksempel er den lille pumpe, som cirkulerer det varme vand i mit hus og sikrer, at der altid er varmt vand i hanerne, når det skal bruges.

Det er en nyttig funktion, men også en potentiel dyr funktion hvis pumpen (som bruger sølle seks watt) sender varmt vand rundt i huset, mens familien er ude eller midt om natten.

Den normale løsning er en pumpe med timer, men den kan ikke nødvendigvis skelne mellem hverdage og weekend, og det er besværligt at rende i kælderen for at tænden pumpen, hvis jeg får lyst til et bad klokken 13:00 på en hverdag.

Løsningen på det problem kommer fra TP-Link og hedder HS110.

HS110 er dybest set en stikdåse, som kan times med mange events per dag, tælle ned, tændes og slukkes med Alexa og samtidig stadig manuelt styres med en knap eller via den medfølgende gratis Kasa-app.

HS110 gemmer desuden oplysninger om, hvor ofte den kører, og hvor meget strøm den bruger nu og over de sidste uge / 30 dage.

Jeg ved derfor, at min cirkulationspumpe bruger 0,10 kWh om dagen (2,84 kWh om måneden) og kører 13,7 timer i døgnet.

Ud over cirkulationspumpen har jeg desuden sat HS110 til at styre blæseren på mit badeværelse og en design-lampe i min stue, som der ikke findes en Philips Hue-pære til.

På badeværelset tænder den derfor kanalventilatoren på loftet på hverdage, når den ved, at jeg skal have mit morgenbad - og slukker på et forudbestemt tidspunkt.

Samtidig kan den styres via Alexa ved at sige: ”Alexa, turn on shower” (hver TP-Link-enhed kan navngives, husk at finde på noget som er let at genkende for en engelsktalende).

Det havde selvfølgelig været smart med en fugtighedssensor, men så har jeg (endnu) ikke samme kontrol.

TP-Link-boksene kommer desuden med en ”away”-funktion, som kan tænde og slukke lyset på tilfældige tidspunkter inden for et givent tidsrum.

Stikkontakterne kører via dit eksisterende wifi og kræver ikke nogen hub for at virke.

I løbet af det år, jeg har brugt dem, har det eneste problem været en kontakt, som mistede sin opsætning efter et strømsvigt. Ellers har de bare virket.

Tip: HS110 koster cirka 290 kroner, men kan du klare dig uden strøm-måler-funktion kan du også købe HS100 til cirka 220 kroner.

3. Intelligent varmestyring til et dumt gasfyr: Tado Smart Radiator Thermostat

Jeg bruger 22.000-24.000 kroner om året på at varme mine i alt 273 m2 hus (inkl kælder) og mit varme vand op.

Det sker gennem et ældre gasfyr og en række radiatorer fordelt på to etager.

Radiatorerne er for det meste styret af klassiske Danfoss-termostater, som reagerer på temperaturen i rummet, men ikke noget andet.

Der er ingen udsigt til, at opvarmning bliver billigere i fremtiden og samtidig virker det som frås, at varme huset op når vi ikke er hjemme.

Jeg har derfor i mit arbejdsværelse, et af børneværelserne og i stuen skiftet de traditionelle termostater ud med smarte termostater fra tyske Tado.

Selve installationen tog fem minutter og involverede en plastikadapter, som skal skrues på radiatoren inden termostaten vrides på.

Du skal dog også tilslutte en internet bridge til dine termostater, men begynder du med start-kittet får du to termostater og en bridge.

Hele processen var virkeligt godt illustreret i den medfølgende app.

Dog oplevede jeg, at to af mine radiatorers mål var en-to millimeter mindre end andre, hvilket betød, at første gang termostaten arbejdede så skubbede den sig selv af.

Det var dog nemt at løse med et lille stykke papir under adapteren, som derefter sad bedre fast.

I en enkelt stue har jeg to termostater, men så kan man nemt slå dem sammen i den medfølgende app - og samtidig bestemme hvilken af termostaterne, der skal bruges til at måle temperaturen i rummet. Smart.

Tado termostaterne kan flere ting:

- Justere temperaturen alt efter dag og tidspunkt. 
Dette bruger jeg til nattesænkning i udvalgte rum. På den måde er det ene børneværelse 19 grader, når det er sengetid / om natten, og 22 grader når man skal op.
Til gengæld kører stuen og mit arbejdsværelse på deres egne planer.

- Justere tænd/sluk-funktionen efter vejret på din adresse.
Det skulle ifølge Tado sikre, at termostaten bedre kan vurdere, hvornår den skal tænde eller slukke for at opnå de planlagte temperaturer.

Tados CEO har desuden under et nyligt besøg i Danmark fortalt mig hvordan termostaterne og den bagvedliggende tjeneste hele tiden bliver klogere, når de lærer dine rum at kende.

- Holde øje med luftfugtigheden i rummet...
..og desuden selv slukke, hvis du lufter ud, og selv starte, når du har lukket vinduet igen.

- Justere temperaturen efter om du er ude eller hjemme.
Her bruger Tado din – og din families – telefoners placering. Sådan at hvis du er mindre end fem kilometer væk, så tænder den for varmen. Det bruger jeg dog ikke. Men ejere af sommerhus vil være glade for IFTTT-understøttelsen.

- Manuel tilpasning:
Der er muligt manuelt at justere i både app og på selve termostaten.

- Justere og tjekke temperaturen med Alexa
Eneste problem er dog, at hvert navn skal være unikt. Så hvis dine lamper og dine stikkontakter allerede hedder "living room" eller "office" så skal du finde på noget andet - og det kan være svært at huske alle de navne.

Har mindst fat i termonstaterne
Ikke så overraskende er termostaterne nok de enheder, som jeg har mindst fat i.

Ikke fordi de ikke virker, men fordi de efter et par dages fintuning bare kører løs og justerer temperaturen lige tilpas.

Det er samtidig smart, at temperaturen kan justeres på telefonen i stedet for, at jeg skal rende rundt til alle mine termostater og indstille dem enkeltvis.

Det største minus er dog, at Tado-termostaterne er lidt dyre.

Det obligatoriske startkit koster omkring 1.200 kroner og hver termostat ligger på omkring 600 kroner.

Tado garanterer dig dog, at du vil tjene investeringen hjem og tilbyder også, at du kan leje en termostat til tre euro om måneden (cirka 22 kroner).

Hvor meget den garanti er værd er svært at vurdere.

Men Tados app har en energibesparelses-funktion, og den vurderer at jeg har sparet 20 procent på min varmeregning i de to måneder termostaterne har kørt i tre rum.

Holder det hele året, inklusiv sommeren, er det cirka 4.600 kroner, jeg i så fald vil spare årligt.

Med 17 termostater i huset og en besparelse som tager højde for, at der ikke fyres meget om sommeren er mit lidt mere realistiske bud, at en fuld investering vil tjene sig hjem på 3,5 år - men til gengæld har jeg så hjulpet isbjørnene ved at reducere mit co2-udslip.

Tip: Ud over termostaterne leverer Tado også enheder som kan tænde varmepumper via infrarødt signal, samt enheder der kan tale direkte med dit fyr. Tado påstår, understøttelse på op til 15.000 forskellige enheder.

Jeg er i øjeblikket ved at finde ud af, hvordan jeg får sluttet sådan en til mit fyr, så jeg kan lave en sænkning af temperaturen i hele huset, hvis vi er væk i en weekend. 

4. Overvågning og tryghed: Nest kameraer og smarte røgalarmer

Antallet af indbrud er stødt faldende ifølge Danmarks statistik.

Men det er en ringe trøst for dem, som kommer hjem til et rippet og gennemrodet hjem. Derfor er der godt salg i alarm- og overvågningsprodukterne - også til mig.

Jeg har i forvejen allerede en normal alarm, som er koblet til en central.

Men Nest er lige det ekstra brugervenlige setup.

Samtidig kan Nest mere end min aktuelle alarm, hvis primære fordel er at den er koblet op til en døgnåben central, der kan sende politi og lignende ud.

Det er her Nest kommer ind i billedet, og desuden kan brandalarmerne og kameraerne fra Nest arbejde sammen med de mine øvrige smarte enheder.

Jeg har derfor installeret tre Nest-kameraer og to smarte brandalarmer.

Det som Nets-produkterne kan er:

- Overvåge hjemmet både ud og inde
Samtidig kan Nest-appen på din telefon (og potentielt Apple Watch) advare dig når der sker noget i dit hjem. Jeg får beskeder, hvis der er bevægelser på billeder, en lyd i huset eller hvis brand- og co2-alarmen oplever noget.

- Arbejde sammen på tværs af Nest-produkterne
Hvis brandalarmen går i et rum med et Nest-kamera i, så tænder den automatisk kameraet og sender videoklip til dig.

- Arbejde sammen med andre produkter
Hvis brandalarmen går i gang, blinker mine Philips Hue-pærer i huset, inden de skifter til rødt lys, som er bedre til at navigere i røg med. På samme måde kan mit udendørskamera aktivere lyset i huset, hvis det opdager, at der er bevægelse i haven.

- Sikrer (en form for) privatliv
Nest holder øje med min og min families telefoners placeringer, og hvis vi er hjemme slukkes der for kameraerne indenfor.

- Kommunikere via kameraerne
Du kan både lytte og tale via Nest Outdoor- og Nest IQ-kameraerne, så du i princippet kan tale med pakkeposten foran din dør. Det bruger jeg dog meget sjældent.

Om du har brug for, det er en anden ting, men det giver undertegnede en vis form for ro at kunne se, hvordan huset har det.

Kan skabe mere nervøsitet

Bagsiden er dog, at kameraerne er så følsomme, at de næsten kan skabe mere nervøsitet.

Jeg får derfor flere gange om dagen beskeder om bevægelse, som viser sig at være solstriber på gulvet eller duer i haven. Det har jeg dog valgt at leve med ud fra ideen om, at jeg hellere vil være safe than sorry.

Billedkvaliteten, især på IQ og Outdoor-kameraerne, er i øvrigt helt i top.

Og det samme er den nemme måde, hvormed du kobler både røgalarmer og kameraer til dit wifi, hvor du guides af små animerede film. Nest påstår desuden, at de kan lave noget ansigtsgenkendelse af personerne på dit kamera, men det har jeg ikke helt fået til at virke endnu.

Bagsiden ved det er dog, at produkterne er i den dyre ende med røgalarmer (batteri-versionen) til 1.100 kroner og kameraer der koster mellem 1.400 og 2.900 kroner.

Vil du desuden have gemt optagelser fra de sidste 10 eller 30 dage (og ikke bare få screenshots tilsendt) koster det 800 kroner om året for det første kamera og 400 for de efterfølgende. Det er i den dyre ende, specielt når produkterne i forvejen ikke er billige.

5. Lad der blive lys: Philips Hue

Philips Hue har været på markedet i nogle år og jeg må ærligt indrømme, at jeg ikke har kunne se det smarte i dem.

Det er bare 12 gange mere besværligt at tænde for lyset via en app (find telefonen, tænd den, login, finde Hue-appen, find lampen, tryk tænd) end via en kontakt på væggen.

Og ja, jeg ved, at man kan få bevægelsessensorer til Hue-pærerne, men det er ikke altid, jeg gider at have lyset tændt, bare fordi jeg er i rummet. Så det er ikke en mulighed.

Og så er softwaren fra Philips nok den mindst brugervenlige blandt alle mine IoT-enheder. Mest fordi det hele går op i, at jeg kan lave 12.000 forskellige farvekombinationer afhængig af årstiden, tiden på dagen, og hvordan jeg har det.

Halløj Philips! Jeg vil bare have lyset tændt.

Og nej, mit humør bliver ikke bedre af at mit arbejdsværelse er badet i diskrete rosa toner (undtagelsen er i børneværelset, hvor lyset langsomt skruer op i takt med at teenageren reetablerer forbindelsen til omverdenen).

Men min skepsis forsvandt, da jeg fik pærerne koblet til Alexa-tjenesten. Så nu har jeg to rum koblet op med Philips´s smarte pærer.

Så det som Philips Hue kan:

- Styre lyset med Alexa
Det er overraskende nemt at sige ”Alexa, turn on Office” når man har sat sig i sofaen for at se en film - eller fintune lyset ved at sige: ”Alexa, set Office to 80 procent”.

Farverne kan også styres, men det bruger jeg mest til at få et lidt mere varmt lys end det meget rene hvide LED-lys, pærerne kan skabe.

- Tænde og slukke efter et opsat skema
Det bruger jeg dog meget sjældent, men det er mest fordi mine Nest-kameraer i forvejen prikker til lamperne, hvis de ser noget og fordi softwaren fra Philips er besværlig.

Hue kræver, lige som Tado-termostaterne, en bridge. Du skal derfor begynde med et startset, hvor du typisk også får et par pærer med.

Tip: Philips Hue startkit koster ca. 600 kroner. Derefter koster pærerne desværre 150 kroner for de billigste. Ikeas tilsvarende pærer koster 80 kroner, så overvej også deres løsning - som nu burde virke med Alexa og Google Home (vi har desværre ikke testet den del endnu).

6. Tre ekstra ting du kan prøve derhjemme

Nanoleaf Aurora

Med LED-teknologien behøver lys ikke være traditionelle lamper, og med Aurora kan du lave dit eget lysende kunstværk på væggen.

Sættet består af en række trekanter, som du klikker sammen alt efter behov og klistrer op på væggen med de medfølgende klæbrige puder.

Derefter kan du vælge en række mønstre eller selv definere en farve, som du vil se.

Du kan selvfølgelig styre Nanoleaf via Alexa eller via den medfølgende app.

Pris: 1.600 kroner.

Kelvin K2 vintermometer

Fordi ordentlige mennesker skammer sig over at servere (for) varm Bordeaux.

Har du givet din vinkyper fri i ferien er det oplagt i stedet lige at smide mavebæltet på flasken og få tips til den rette temperatur.

Kelvin tager selvfølgelig højde for druen i flasken og giver dig også en indikation om hvor lang tid i køleskab flasken skal have for at nå den rette temperatur.

Pris: 400 kroner.

Deebot støvsugerrobet

Den brugte de første par dage på at overfalde sagesløse potteplanter og fodboldstøvler.

Derefter er den blevet forvist til kælderen og vores store tæppeklædte fordelingsgang. Begge dele servicerer den overraskende godt, selvom den på ingen måde er klog.

Den har derfor også en tendens til at kile sig fast under ting og har også til tider svært ved at finde hjem til basen.

Ungerne har ondsindet kaldt den ”debilbot”, men alternativet er at de støvsuger - og nu er den pludselig meget velkommen.

Bare husk at rydde op, før den kommer forbi - og overvej om du ikke skal købe en lidt større model, som kan navigere udenom bestemte zoner i rummet.

Pris: 2.800 kroner.

Har du i øvrigt leget med stemmestyring, Alexa eller andre dimser til det smarte hjem som jeg har overset? Del endelig dine erfaringer og spørgsmål i kommentarfeltet herunder…


Loading ikon


White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering