Artikel top billede

Ansvaret ligger på dig, hvis din organisation skal arbejde mere agilt

Klumme: Langt de fleste topledere foretrækker stadig den klassiske vandfaldsmodel. De får nervøse trækninger, hvis man nævner 'agil udvikling.' Men det er den vej, vi skal. Og her bærer CIO'en og it-afdelingen et væsentligt ansvar for at vise vejen.

SAFe, Scrum, Kanban. Er du ansat i en it-afdeling, eller er du chef for en, så ved du naturligvis godt, at jeg taler om de mest udbredte agile metoder.

Arbejder du med softwareudvikling, har du sikkert også selv prøvet en eller flere af metoderne på egen krop.

De fleste it-udviklere og projektledere, jeg kender, har i årevis brugt agile metoder i komplekse udviklingsopgaver med største selvfølgelighed.

Men de dage, hvor agile metoder var it-teamets hemmelighed, er måske snart talte.

Agil projektledelse er så småt ved at brede sig til andre dele af organisationen, og også på ledelsesgangene er man begyndt at fatte interesse for det agile.

Det er vel slet ikke så mærkeligt, når man tænker på, at metoderne har et potentiale, der rækker langt ud over it-afdelingen.

Vis mig den topchef, der ikke gerne vil finde nye metoder til at effektivisere arbejdsgange, øge produktiviteten og kvaliteten, forkorte den tid, det tager at få produkter på markedet og oveni hatten styrke teamets samarbejde og give motivationen et boost.

Nyt land for topledere

Men agile metoder er stadig nyt land for de fleste erhvervsledere.

Måske kan de tale med om 'agile' på et overordnet niveau, men når hverdagen sætter ind, foretrækker 9 ud af 10 topledere stadig den gode, gamle vandfaldsmodel.

Med den kan de forudse resultatet af projekterne og budgettere derefter. De ved, hvad de har at regne med…tror de.

Den agile metode indebærer kontrol på en anden måde.

Man opdeler projekter i mindre bidder og arbejder i korte, iterative ”sprints”, hvor resultatet ikke er givet på forhånd.

Man bygger så at sige broen, mens man er på vej over den, og justerer løbende sine mål undervejs.

Det er nok til at give de fleste topchefer nervøse trækninger.

Læg dertil, at toplederne som regel ikke selv har arbejdet med agile metoder i praksis og ikke er blevet trænet i dem. Og at agile introducerer nye begreber og regler, der kan virke forvirrende, når man ikke kender dem.
it-chefer bør tage føringen.

Så mens de agile metoder fascinerer toplederen, ligger det ofte anderledes tungt med at få metoderne til at fungere i praksis. Det bringer os tilbage til it-afdelingen.

For hvem kender de agile metoder bedre end de medarbejdere, der har arbejdet med metoderne i årevis?

Du skal føre an

Derfor synes jeg, at det er oplagt, at CIO'en og hans afdeling fører an på den agile rejse og er med til vise ledelsen, hvordan de agile metoder kan fungere i praksis - ikke mindst i den digitale omstillingsproces mange virksomheder befinder sig midt i, hvor man ikke kan forudsige, hvor kunderne eller markedet bevæger sig hen.

Hvor man har brug for de agile metoder for at kunne reagere i tide og omstille sig løbende.

Besøg giver inspiration til den agile rejse

Hvis topledelsen er afklaret om, hvad man vil på det agile område, er man nået langt.

Man er villig til at foretage de nødvendige investeringer og prioriteringer, og man kan planlægge og igangsætte en egentlig agil transformation af virksomheden.

Er man mere afventende, vil jeg foreslå, at it-afdelingen transformerer hele sin egen projekt- og programtilgang til at basere sig på de agile principper.

Sammen med it-afdelingen og under dennes lederskab kan forretningen nu prøve tingene af i praksis og opleve de typiske fordele i form af blandt andet hurtigere og billigere leverancer.

Det vil skærpe forretningens appetit på at udbrede de agile principper til hele virksomheden.

Er man som it-afdeling ikke kommet i gang med de agile principper endnu, vil jeg anbefale, at man tager en besøgsrunde til de virksomheder, som er på rejsen og allerede har høstet erfaringer med de agile principper.

Det giver værdifulde input til, hvordan den agile rejse bedst planlægges i ens virksomhed, og man kan tage stilling til en eventuel brug af rådgivere.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling. 

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt? 

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere