Artikel top billede

Aarhus Universitet skyder stort million beløb i it-uddannelser: Skal uddanne dobbelt så mange it-specialister

It-uddannelserne på Aarhus Universitet skal have langt højere optag og ansætte flere forskere. "Når vi kigger på studenter-grundlaget, mener vi godt, at vi kan realisere det," lyder det fra dekan Niels Christian Nielsen.

En fremskrivning fra regeringen viser, at Danmark i 2030 kan komme til at mangle 19.000 it-specialister.

Det er en del af baggrunden for, at Aarhus Universitet netop har valgt at give sine it-uddannelser en saltvandsindsprøjtning på 67,5 millioner kroner. 

Det fortæller Niels Christian Nielsen, dekan på fakultetet for science and technology, til Computerworld.

Ifølge dekanen oplever universitetet også helt konkret tørsten efter it-specialister blandt de lokale it-virksomheder i Østjylland

"Det lokale erhvervsliv fortæller os, at virksomhederne i den grad mangler arbejdskraft, herunder dimittender med hardcore it-kompetencer," siger han til Computerworld.

Læs også: 28-årige Fie droppede den danske it-branche: Det var lettere at få job i London - og udfordringerne er større

Skal uddanne dobbelt så mange

Derfor er det målet, at det ny-tilførte millionbeløb skal sikre, at universitetets datalogi-, it- og data-science-uddannelser i fremtiden kan uddanne dobbelt så mange studerende.

"Fra 2018 kommer vi til at optage 100 mere om året på datalogi, it og data-science uddannelserne samtidig kommer vi til at satse på en øget gennemførelse, og hvis vi lægger de to ting sammen, så vil det resultere i en fordobling af antallet af færdiguddannede," siger Niels Christian Nielsen.

Er interesse for uddannelsen så stor blandt de studerende, at det kan bære at optaget bliver øget med 100 pladser?

"Når vi kigger på studenter-grundlaget, mener vi godt, at vi kan realisere det. Men det er klart, at vi også skal styrke markedsføringen af uddannelsen ude blandt de studerende på gymnasie-uddannelserne ligesom, at vi også ønsker at øge synligheden af uddannelsen internationalt."

Hvad kommer det øgede optag og den højere gennemførelse til at betyde for det faglige niveau på uddannelsen?

"Vi kommer ikke til at gå på kompromis med kvaliteten. Tværtimod sigter vi efter at få de bedste kandidater ind, og vi kommer ikke til at levere kandidater, der ikke lever op til kvalitetskrav, som vi har i dag."

Niels Christian Nielsen forklarer, at der på datalogi og it-uddannelser derfor fra 2018 kommer til at indføre et minimumskrav til karaktergennemsnittet hos de studerende, der søger ind via kvote 1. De skal nu som minimum have et karaktergennemsnit på syv samt et syv-tal i matematik.

Læs også: Jubel i it-branchen over stigning i antal optagne it-studerende: "De her unge kommer til at gå som varmt brød, når de er færdige"

Optagelsesprøve ved kvote 2

Det vil dog fortsat være muligt at blive optaget med et lavere snit via kvote 2, men her vil det kræve, at ansøgerne består et forløb, hvor i der indgår en særlig optagelsesprøve.

"Det er jo ikke sådan, at du ikke kan gennemføre en god uddannelse, fordi du har et lavere karaktersnit. Men opgaven for os er, at finde den andel af de studerende, der er særligt motiveret og har evnerne til at gennemføre uddannelsen," siger han.

For at sikre et højt niveau i forskningen og en høj gennemførelsesprocent vil universitetet derfor også ansætte 24 nye adjunkter, dekaner og professorer. 

Vil tiltrække flere kvinder

I 2016 var det blot otte procent af de 130 optagne på datalogi og 23 procent af 52 optagne på IT-uddannelsen ved Aarhus Universitet, der var kvinder.

Derfor vurderer Niels Christian Nielsen, at en væsentlig del af det øgede optag kan hentes ved at gøre faget mere interessant for kvinder. 

Læs også: 
Dorte Toft: ITU blæser til kamp mod danske kvinders fravalg af hardcore-teknologifag - men kan det rykke noget?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere





Flere artikler om Job & Karriere

Vi har fundet 10 ledige stillinger, som du kan søge nu

Spændende arbejdspladser som Magasin, Telmore og Banedanmark er lige nu på jagt efter it-folk. Søg en af stillingerne her.

Skynd dig før sommerferien begynder - her er 10 stillinger, du kan søge netop nu
Skal du gå på sommerferie med et nyt job på hånden - så tjek disse 10 it-stillinger, der er ledige lige nu
Nu kan du blive it-ansvarlig for det danske kongehus: Se om du er kvalificeret til jobbet her
Vi har fundet 10 fristende it-stillinger, som du kan søge netop nu

Er du på udkig efter nyt it-job?

På Computerworld it-jobbank kan du hver dag søge og sortere i nye spændende it-stillinger i ind- og udland. Vi har lige nu ledige it-stillinger på siden.

Computerworld it-jobbank er et samarbejde mellem Computerworld og it-jobbank, Danmarks førende karrieresite for it-folk.

Har du spørgsmål til jobannoncerne på disse sider, så er du velkommen til at kontakte it-jobbank

Lynsøgning

Find dit næste It-Job her - Der er ledige it-stillinger lige nu