Artikel top billede

Konceptbillede: Vahana/Airbus

Her er planen med de selvflyvende taxier: Sådan kan du blive afhentet ved hoveddøren

Airbus er klar med en prototype på en dronelignende fly til mennesketransport. Ideen er, at flyleverandøren vil have et flyvende taxa-selskab i luften, som vi kender det fra Uber på landjorden.

Først var dronerne i luften, om lidt er de selvkørende biler på vejene.

Inden for en overskuelig fremtid er planen så, at der skal flyve selvstyrende taxier a la Uber-konceptet henover hovedet på os.

Fly-leverandøren Airbus barsler i hvert fald med et selvflyvende koncept ved navn Vahana, der kan transportere en enkelt passager op mod 80 km ud i det blå - dobbelt så hurtigt som en bil kan magte samme distance.

Prototypen på Vahana-flyet er konstrueret med rotorer, der kan drejes, så den mennesketransporterende drone kan lette lodret på områder med bygninger omkring sig.

Det skriver det amerikanske finansmagasin Fast Company.

En horde af flyvende taxier

I de små seneste 10 års tid har flere selvflyvende bil-entusiaster inklusiv direktør i Googles moderselskab Alphabet, Larry Page, afprøvet forskellige modeller til persontransport i luften.

Det kan du læse mere om her: Fremtidens flyvende biler - her har du 10 bud på din (måske) kommende bil) kommende bil

Airbus mener at have knækket koden, og selskabets umiddelbare mål er at sende en horde af flyvende taxier i luften inden for det nærmeste årti - og gerne i fællesskab med tjenester som Uber.

"Vi vil elske at se, hvad den slags partnerskaber kan udvikle sig til," siger Maryanna Saenko fra Airbus Ventures ifølge Fast Company.

Batteriopladningen på en Tesla-bil tager i dag en halv times tid, og der knyttes håb til, at batteriopladningen på fremtidens flyvende fartøjer med en enkelt person kan oplades op mod 80 procent på under fem minutter.

Styret af kunstig intelligens

Det amerikanske rumfartsagentur NASA giver tomlen opad for Vahana, efter NASA har været i tæt dialog med Airbus og andre flyproducenter om udviklingen.

Airbus ønsker dog på nuværende tidspunkt ikke at kommentere på, hvem der står for den kunstige intelligens i det snart-flyvende fartøj. Det skulle dog være ganske vist, at Vahana har været selvstyrende i en rum tid allerede.

Iagttagere i flyindustrien mener, at et selvstyrende fly som Vahana er realistisk at have i luften inden for fem år, men vi skal nok ud i 2027, før vi har et velfungerende flytrafik-system over vores byer.

Til den tid bliver det næppe nødvendigt at slukke mobilen ved start og landing. 

Læs også:
Airbus vil være klar med selv-flyvende bil-fartøj om et år




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere