Banker lancerer rival til TDC-signatur

De danske banker og pengeinstitutter går i kødet på den officielle digitale signatur-løsning, som TDC leverer. Det sker med lanceringen af bankernes egen digitale identifikations-løsning, som bankerne nu slipper løs efter sammenbrud i forhandlingerne med TDC. Løsningen kan med det samme anvendes af to millioner netbank-brugere. TDC ærgrer sig.

Efter flere måneders forberedelse er bankerne klar til at udfordre TDC frontalt med deres nye digitale identifikationsløsning, Net-ID.

Med lanceringen af bank-signaturen står danskerne pludseligt over for at kunne vælge mellem flere identifikations-løsninger på nettet - ganske som før den officielle signatur gik i luften med TDC som leverandør.

Det sker, efter forhandlinger mellem TDC og pengeinstitutterne om at finde en fælles digital identifikationsløsning for nylig brød endegyldigt sammen.

Flere end to millioner brugere

- Vi kunne ikke finde en fælles model, selv om det ville have været et gevaldigt løft for det digitale Danmark, hvis vi kunne kombinere styrkerne i den offentlige løsning med bankernes mange brugere. Der er ingen tvivl om, at det digitale Danmark nu står med to standarder i stedet for én, siger Morten Brøgger, markedsdirektør i TDC.

Den nye digitale bank-signatur bygger på det samme system, som anvendes i netbankerne.

Flere end to millioner danskere benytter netbank, som dannede grundlag for den løsning, som bankerne forgæves forsøgte at få valgt som Danmarks officielle signatur i et konsortium bestående af KMD, PBS og DMdata. Sidstnævnte ejes af A.P. Møller, Danske Bank og WM-Data.

Siden nederlaget har bankerne blankt afvist at tage den officielle TDC-løsning - som bygger på OCES-standard (Offentlige Certifikater til Elektroniske Services) - ind i varmen.

Begrundelsen har blandt andet været, at TDC-løsningen ifølge bankerne ikke er sikker nok, samt at den ikke kan eskaleres nok på sikkerhedssiden.

Som det er tilfældet med den officielle TDC-signatur er ideen med den nye bank-løsning, at de kommende brugere af Net-ID kun behøver huske én adgangskode - nemlig den, som de anvender for at logge på deres netbank - for at identificere sig på nettet.

Naturlig for finanssektoren

Med lanceringen af løsningen skydes regeringens ide om at én digital signatur som adgangskode til alle relevante steder i sænk.

Bankerne finder det naturligt, at især finanssektoren begynder kigge i retning af løsningen, ligesom den også kan forestille sig, at det offentlige kan være interesseret.

- Net-ID vil være en naturlig adgangsvej til tjenester inden for finansverdenen som for eksempel realkreditinstitutter, forsikringsselskaber og lignende. Man kunne også godt forestille sig, at offentlige organisationer kom med, siger Tina Füssel, afdelingsleder i Finansrådet.

Hun peger på, at løsningen har den fordel, at enhver virksomhed, der udbyder tjenester via nettet, umiddelbart kan komme i kontakt med de to millioner danskere, der allerede har netbank.

Rutiner indarbejdet

Desuden er den nem at anvende, og brugerne er rutinerede og kender metoderne fra deres besøg i netbanken.

- Det er nemmere at anvende noget, som folk i forvejen er vant til at bruge. Her skal der ikke installeres noget nyt, ligesom rutinerne allerede er indarbejdede. Brugervenligheden ligger lige for, siger Tina Füssel.

Finansrådet har dog ingen forventninger til udbredelsen af den nye digitale identifikations-løsning.

- Det handler først og fremmest om at give kunderne merværdi, og vi har ikke for tiden nogen ide om, hvor mange eller hvor få der kommer med, siger Tina Füssel.

Net-ID-løsningen er blevet testet af Sygeforsikringen Danmark, der som den første organisation tilbyder sine kunder netbank-løsningen.

Net-ID er udviklet af PBS, som også skal stå for driften.

Omkring 150.000 danskere har i dag taget en digital TDC-signatur i brug.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere