Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Efter stort sundhedstjek: Halvdelen af Ateas ansatte er for tykke - virksomheden sætter ind med en række tilbud

Interview: Frivilligt sundhedstjek blandt Ateas ansatte viser, at knap halvdelen af medarbejderne er for tykke. Nu sætter virksomheden ind. "Alle får tilbud om at deltage i gå-hjem-møder, workshops og 12-ugers forløb med en diætist," fortæller HR-direktør Anette Otto.

Januar er årets helt store slanke-måned, og det er også tilfældet hos den store it-distributør Atea, hvor medarbejderne bliver tilbudt at gennemgå et såkaldt energi-tjek.

Tjekket består af personlige samtaler og fysiske målinger af blandt andet vægt, blodtryk og blodsukker.

Undersøgelsen viser blandt andet, at knap halvdelen af alle Ateas mandlige ansatte er moderat eller svært overvægtige, mens det gælder for knap 40 procent af kvinderne.

Halvdelen af de ansatte har desuden forhøjet kolesterol, mens knap 20 procent havde forhøjet blodtryk.

Det er tal, der ifølge Atea flugter nogenlunde med landsgennemsnittet.

Hensigten med testen er ifølge Atea, at der via tiltag, der styrker sundheden, skal skabes en arbejdsplads, hvor de ansatte har mere energi og større arbejdsglæde.

"Vi håber, at vi på den her måde kan få nogle medarbejdere, der trives bedre, får mere energi og vigtigst af alt, at Atea er et godt sted at være. Vi har ikke lavet det som en cool business case, men det optimale vil selvfølgelig være, at vi også på den lange bane kan se, at der er færre der får livsstilssygdomme eller der bliver langtidsygemeldt, men det vil kræve en længerevarende indsats," siger Annette Otto, HR-direktør hos Atea, til Computerworld.

Læs også: Slut med fryns i den danske it-branche - it-folk søger noget helt andet

Bruges til generelle tiltag

Annette Otto oplyser desuden, at energitjekket er frivilligt. Indtil videre har 600 ud af virksomhedens knap 1.500 ansatte valgt at deltage i tjekket.

Resultaterne fra tjekket bliver dog også brugt til at igangsætte nogle mere generelle tiltag for alle ansatte i Atea.

"Alle får tilbud om at deltage i gå-hjem-møder, workshops og 12-ugers forløb med en diætist. I kantinen har vi desuden mærket maden med røde, gule og grønne mærkater, der angiver, hvor sunde, de forskellige retter er. Vi lægger også sunde opskrifter ud på vores intranet og tilbyder, at de ansatte gratis kan hente nyskrællede gulerødder i kantinen. Så sent som i går skrællede vi to kg gulerødder bare her i Ballerup," siger Annette Otto.

Som medarbejder kan man jo godt tænke, at det her er noget, der hører privatlivet til. Hvorfor skal Atea som arbejdsgiver blande sig i det?

"Det er ikke noget, som vi hører særligt ofte. Men for at undgå den debat forsøger vi at undgå at tale om 'sundhed'. I stedet vælger vi at fokusere på, at det er tilbud, hvor du får hjælp til at øge din energi. Jeg tror, at folk definerer sundhed forskelligt, men jeg tror også, at alle folk gerne vil have hjælp til at få mere energi både i fritiden og på arbejdet. Vi tilbyder inspiration både inden for kosten, træning og mindsettet. Så kan den enkelte selv tilpasse det til sin hverdag"

Du understreger jo, at det her er et frivilligt tilbud. Men når sådan et tilbud kommer ovenfra, er der så ikke en risiko for, at det bliver opfattet som en slet skjult ordre til medarbejderne?

"Det er i hvert fald ikke en reaktion, som vi er stødt på. Tværtimod, så har medarbejderne taget rigtigt godt i mod de forskellige tiltag, og det er helt legalt, hvis du siger, at du ikke har lyst til at deltage. Vi er alle forskellige. Men du har helt ret i, at det er noget, som vi vælger at italesætte. Vi har stor fokus på, at det er noget, som skal appellere til alle."

Deltager du selv i projektet, og lever du selv sundt nok?

"Nej, der er masser af ting, som jeg selv kan gøre bedre. Jeg er ikke sundere end alle andre. Jeg får ikke dyrket motion fem gange om ugen, jeg spiser for meget slik, og jeg vejer ikke præcis det, som jeg skal. Men indtil videre har projektet lært mig, at jeg skal have mere struktur på min motion, og jeg er blevet mere opmærksom på, hvor vigtigt det er at få den rette mængde søvn om natten."

Læs også:
Dansk it-firma hyldes for godt arbejdsmiljø: Vi mener, at de ansatte skal gøre, hvad de har lyst til

Danske Delegate er Danmarks bedste it-arbejdsplads: Vinder for fjerde år i træk: "Som leder skal man kunne give en undskyldning"


Flere artikler om Job & Karriere

Er dit næste job her? Vi har fundet 10 ledige stillinger, som du kan søge inden nytår

Spændende arbejdspladser som eksempelvis Udenrigsministeriet, Matas og TV 2 er lige nu på udkig efter it-folk. Søg en af de ledige stillinger her.

På jagt efter et nyt job? Vi har fundet 10 ledige it-stillinger, som du kan søge netop nu
Vi har fundet 10 ledige it-stillinger, som du kan søge netop nu
Offentligt eller privat? Her er 10 ledige it-stillinger, som du kan søge lige nu
Her er 10 ledige stillinger, som du kan søge lige nu

Er du på udkig efter nyt it-job?

På Computerworld it-jobbank kan du hver dag søge og sortere i nye spændende it-stillinger i ind- og udland. Vi har lige nu ledige it-stillinger på siden.

Computerworld it-jobbank er et samarbejde mellem Computerworld og it-jobbank, Danmarks førende karrieresite for it-folk.

Har du spørgsmål til jobannoncerne på disse sider, så er du velkommen til at kontakte it-jobbank

Lynsøgning

Find dit næste It-Job her - Der er ledige it-stillinger lige nu