Artikel top billede

Altid online, uhyre selvbevidste og altid krævende: Her er fem gode råd til at forstå din næste - unge - chef

De såkaldte 'millenials' strømmer i disse år ud på arbejdsmarkedet, og mange af dem vil ende som chefer en dag. Men de tænker ikke og opfører sig ikke som din gamle chef. Her har du fem kendetegn ved chefer fra den første digitale generation.

Den såkaldte 'millenial'-generation er i disse år for alvor ved at få fat i arbejdsmarkedet.

'Millenial'-generationen er født fra midt i 1980'erne til begyndelsen af 2000'erne og omfatter altså dermed personer fra 15-16 år til først i 30'erne.

Inden for de kommende år vil mange fra generationen blive chefer i mange forskellige organisationer - først og fremmest mellemledere - og dernæst i forskellige omfang arbejde sig mod toppen.

Dermed er der god chance for, at du en dag vil få en 'millenial' som chef. Og det kræver lidt omtanke, for sandsynligheden er stor for, at en leder fra denne generation ikke har de samme værdier, idealer og arbejdsmetoder som dine tidligere chefer.

Ifølge den amerikanske management-ekspert Bruce Tulgan, der har skrevet flere bøger om 'millenial'-generationen, er disse kommende ledere opvokset med - og blevet påvirket af - en række faktorer, som ingen tidligere generationer har oplevet.

Det gælder eksempelvis digitalisering, påvirkningen fra internet og sociale medier, konstant pres for forbedringer og effektivisering, konstante krav om hele tiden at løse flere opgaver med færre ressourcer, manglende job-sikkerhed og arbejdsmarkedets konstante og meget hurtige forandring.

Lær at forstå dem

Disse påvirkninger er ifølge Bruce Tulgan vigtige at forstå, hvis man skal forstå sin (måske) kommende chef.

Her kommer fem definitioner fra HR-eksperten Kendall Wayland, som Computerworlds amerikanske nyhedsbureau har talt med.

Du kan anvende dem mtil (måske) at forstå denne unge generation lidt bedre.

Giver og forlanger plads til egen stil og facon

Generationen er som den første vokset op med internet, sociale medier og grænseløs formidling lige ved fingerspidserne.

De har aldrig haft en hverdag uden internet og sociale medier. Det betyder, at de navigerer intuitivt og helt naturligt i den grænseløse online-verden, hvor de er meget dygtige til at fin-tune deres personlige stil og budskaber, så den passer nøjagtigt til deres personlige udtryk i et meget stort og omskifteligt miljø.

Denne fin-tuning er noget, som de tager med sig over i andre områder af tilværelsen - også deres håndtering af en chef-rolle - hvor de helt naturligt vil forsøge at finde deres egne principper og arbejdsmetoder - og sigte efter at få medarbejderne til at gøre det samme.

Typisk vil det for dem ikke primært handle om at bestemme og ensrette folk og få folk til at adlyde, men snarere om at forme og understøtte en positiv kultur ved at opfordre medarbejdere til at finde deres personlige stil, sige deres mening og være sig selv.

Vil udfordre etablerede normer for arbejdstid og fritid

Arbejdsmarkedet udvikler sig i en retning væk fra industri-samfundets faste tider med ind- og udstempling og fri hver weekend.

I mange især mindre og nyere virksomheder er grænserne løse og afslappede. Her er der stor fleksibilitet og løse rammer, hvilket selvfølgelig understøttes af den teknologiske udvikling, som gør, at folk kan arbejde nærmest hvor som helst.

Denne udvikling vil blive forstærket i takt med, at 'millenial'-generationen vinder indpas i organisationerne, for generationen vil udfordre de etablerede normer på arbejdspladserne, mener Kendall Wayland.

Og det gælder mange parametre som eksempelsvis barselsorlov, regler for påklædning og alle mulige regelsæt og politikker, som generationen vil udfordre.

Det handler alene om, at medarbejderne er tilfredse og sunde, så de hele tiden kan prodocere mest - uanset hvor eller hvornår det foregår.

Det betyder eksempelvis, at de godt vil give dig lov til at gå tidligt, hvis du skal til fitness eller hente dine børn.

HR-manden Tulgan peger på, at de unge fra generationen dybest set ikke går op i, om de passer ind i en virksomhed.

"I stedet overvejer de, om virksomheden vil passe ind i deres livs-historie," siger han.

Han peger på, at de er dybt fokuserede på, at deres karrierevalg ikke har negativ indflydelse på deres livs-planer.

Vil have plads til frihed

De unge generationer er opvokset med sociale medier og flydende grænser mellem fritid og arbejdstid.

Det gør, at de også forstår, at privatlivet hurtigt sniger sig ind i arbejdslivet: Familie- og privatlivets forhold får indflydelse på arbejdslivet, og alting skal passe sammen, hvis en produktion skal fungere i en tid, hvor vi altid er online og altid kan få noget fra hånden.

Dette er vigtigt for generationen, der ikke er interesseret i fastlåste rammer, der kan ende med at koste på privatfronten.

Ifølge Bruce Tulgan vil mange af dem sige nej til tilbud om forfremmelser, hvis de mener, at den nye rolles krav og indhold ikke giver dem nok plads til fleksibilitet.

Han siger, at 'millenials' her vil kigge på deres egne chefer for at se, om de har et job, der er tilstrækkeligt fleksibelt efter deres mening.

Stiller krav til resultaterne - ellers er det ud

Men bare fordi de unge chefer er fleksible og afslappede og giver plads til stor selvbestemmelser, betyder det ikke, at de ikke stiller krav.

De er opvokset i en tid med skærpede krav til arbejdsmarkedet og massive nedskæringer i mange virksomheder, og de ved, at det handler om at levere varen. Og det kræver det.

Det kræver konstante og gode resultater, stor agilitet og hårdt arbejde hver dag.
Fremstår en ung chef som lidt for laid back overfor medarbejderne, handler det derfor ikke om, at han eller hun ikke ved, at der skal stilles krav, men snarere om, at vedkommende har svært ved at håndtere at være en autoritet.

Dette er noget, som de ofte skal have hjælp til, mener Kendall Wayland.

Kræver ikke vilde forandringer

Selv om de unge lederes indgang til arbejdslivet er fleksibel, åben og løs, skal man ikke være nervøs for, at de kræver, at alting bliver forandret.

I stedet er de typisk meget sensitive og opmærksomme på virksomhedens kultur, særkende og arbejdsmiljø.

Ifølge Kendall Wayland vil de unge søge at påvirke kulturen i takt med, at de stiger i graderne, men de forstår også, at alle generationer skal have plads ud fra deres egne udgangspunkter.

De lægger ifølge ham vægt på fleksibilitet og en 'virksomhedskultur, der fremmer vækst og samarbejde," siger han.

Har du nogle bud på særlige kendetegn ved 'millenial'-generationen? Giv dit bud i debatfeltet herunder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere